Днес Норвежкият Нобелов комитет присъди Нобеловата награда за мир на

...
Днес Норвежкият Нобелов комитет присъди Нобеловата награда за мир на
Коментари Харесай

Борци от Беларус, Русия и Украйна получиха Нобелова награда за мир

Днес Норвежкият Нобелов комитет присъди Нобеловата премия за мир на беларуския правозащитник Алес Беляцки, съветската неправителствена организация " Мемориал " и украинския Център за цивилен свободи. Наградата има огромно алегорично значение в подтекста на продължаващата война в Украйна, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Председателката на комитета Берит Райс-Андерсен дефинира лауреатите като “трима забележителни борци за гражданските права, демокрацията и взаимното спокойно общуване в трите прилежащи страни - Беларус, Русия и Украйна ”.

" Със своите непрекъснати старания в интерес на човешките полезности, опълчването на милитаризма и отбраната на правилата на правото, тазгодишните лауреати съживиха и уважиха визията на Алфред Нобел за мир и приятелство сред народите, визия, от която имаме голяма потребност в днешния свят ", сподели още Райс-Андерсен, представена от Асошиейтед прес. Тя прикани беларуските управляващи да освободят от пандиза Алес Беляцки.

Попитана от кореспондент дали решението на Норвежкия Нобелов комитет е " подарък " за 70-ия рожден ден на съветския президент Владимир Путин през днешния ден, Райс-Андерсен отхвърли.

" Винаги даваме премията за нещо, а не против някого ", акцентира тя. Райс-Андерсен добави, че премията няма отношение към Путин, " като се изключи че неговото държавно управление, сходно на това в Беларус, съставлява властническо държавно управление, което потиска деятелите правозащитници ".
       View this post on Instagram                      
A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org)

" Лауреатите на Нобеловата премия за мир съставляват гражданското общество в своите страни. От доста години те предизвикват правото да се подлага на критика властта и пазят главните права на жителите. Те са положили големи старания за документиране на военни закононарушения, нарушавания на човешките права и корист с власт. Заедно те показват значимостта на гражданското общество за мира и демокрацията ", обявиха от комитета в формалното си известие.

Кои са тазгодишните носители на Нобелова премия за мир?

Алес Беляцки е измежду създателите на групата за човешки права " Вясна " и сега е арестуван от беларуските управляващи, напомня ДПА.
 
       View this post on Instagram                      
A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org)

Руската неправителствена организация " Мемориал " е основана след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и изследва нарушаванията на човешките права по време на руската епоха. Тя беше принудена да приключи активността си по-рано тази година, вследствие натиска на Русия против организации, които се опълчват на войната в Украйна.

Нобеловите награди за мир с парично изражение в размер на 900 000 $ ще бъдат връчени в Осло на 10 декември - датата на гибелта на шведския фабрикант Алфред Нобел, който ги основава в своето наследство от 1895 година

По-рано тази седмица бяха оповестени и Нобелови награди за физиология или медицина, физика, литература и химия.

Шведският академик Сванте Пебо беше почетен с Нобелова премия за физиология или медицина за откритията му, свързани с геномите на изчезнали хоминини и човешката еволюция, оповестява уеб сайтът Nobelprize.org.

Човечеството постоянно е било заинтригувано от своя генезис. Откъде идваме и по какъв начин сме свързани с тези преди нас? С какво ние, Хомо сапиенс, се разграничаваме от останалите хоминини?

Чрез своите реформаторски проучвания Сванте Пебо реализира нещо на пръв взор невероятно: да секвенира генома на Неандерталеца, липсващ роднина на актуалните хора. Той също по този начин прави сензационното изобретение на незнаен до момента хоминин - Денисовия човек.

Нобелова премия за физика бе присъдена на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид  лъчи, наречени на негово име.

Досега единствено три дами са ставали лауреати в тази категория - Мария Кюри през 1903 година, Мария Гьоперт Майер през 1963 година и Андреа Гец през 2020 година Всички останали наградени са мъже. Само Джон Бардин получава оценката два пъти.  Кралската шведска академия на  науките избира да  присъжда оценката на по-млади  учени, отколкото  останалите академии. Средната възраст на Нобеловите  лауреати по физика е 55 години.

Френската писателка Ани Ерно завоюва Нобелова премия за литература за " смелостта и клиничната акуратност, с която разкрива корените, отчужденията и груповите ограничения  на персоналната памет ", заяви Шведската академия по литература на уеб страницата Nobelprize.org.

Американците Каролин Бертози и Бари Шарплес и датчанина Мортен Мелдол си поделят тазгодишната Нобелова премия за химия за създаването на метод за свързване на молекули, съобщи Асошиейтед прес.

Престижната премия се присъжда на Каролин Бертози, Бари Шарплес, Мортен Мелдол за " създаването на клик-химията и биоортогоналната химия ".

Работата им, известна като " клик-химия " и биоортогонални реакции, се употребява за основаване на медикаменти против рак, картографиране на ДНК и основаване на материали, пригодени за съответна цел. Тримата лауреати ще получат премията си, чиято парична стойност е 10 милиона шведски крони (приблизително 900 000 долара), на гала през декември.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР