Съветски оръжия, някога принадлежали на режима на бившия иракски диктатор

...
Съветски оръжия, някога принадлежали на режима на бившия иракски диктатор
Коментари Харесай

Съветски гаубици от времето на Саддам Хюсеин ще спасяват Украйна

Съветски оръжия, в миналото принадлежали на режима на някогашния иракски деспот Саддам Хюсеин, в този момент се доставят в Украйна през Балтийско море. За това оповестяват австрийски и латвийски източници, представени от основаното в Берлин издание The Intelli News.

Медията споделя фотоси, на които се виждат 122-милиметрови руски самоходни артилерийски гаубици “Гвоздика ”, както и 152-милиметрови “Акация ”, чиито необитаем камуфлаж издавал произхода им. Военното съоръжение е било закупено преди месец от основана във Англия военна компания, след което е изпратено към Латвия.

Maкар да има известна доза неизясненост по отношение на детайлностите на преноса, по-специално по какъв начин тъкмо оръжията са се озовали в балтийската страна, то едно нещо е пределно ясно - тяхната последна дестинация сигурно е Украйна, акцентира bne Intelli News.

Изданието отбелязва, че тези оръжия са изиграли изключителна роля по време на ирано-иракската война през 80-те години на предишния век. След края на спора оръжията попадат в ръцете на съдружните сили на Съединени американски щати и Англия и са прибрани в Европа.

Както прецизира Bulgarian Military, през 70-те и 80-те години на предишния ХХ век Саддам Хюсеин закупува няколкостотин гаубици, като част от подготовката си за военна агресия.

Макар да не е ясно дали Ирак разполага с муниции за запасите от руски гаубици на Саддам Хюсеин, тази опция не може да бъде изцяло изключена. Ако Украйна се нуждае от такива муниции, тя евентуално ще потърси помощта на своите съдружници.

Междувременно съветското Министерство на защитата заяви в понеделник, че силите на Москва са поели цялостен надзор над село Семьоновка в украинската Донецка област.

Ден по-рано министерството разгласи завладяването и на Новобахмутовка, друго село край обитаемото място Очеретино, което се трансформира в средоточие на бойните дейности.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили генерал-полковник Олександър Сирски в тази връзка съобщи, че обстановката на фронта в Източна Украйна се е влошила и силите на Киев са се изтеглили на нови позиции, съобщи организация “Ройтерс ”.

“Ситуацията на фронта се утежни ”, написа Сирски в Телеграм, като уточни, че е “най-трудно ” в регионите на запад от град Маринка и на северозапад от град Авдеевка. По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за нахлуване в северната част на страната.

Инфо: " Труд "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР