Днес, емиграцията вече не е само еднопосочното движение – значителен

...
Днес, емиграцията вече не е само еднопосочното движение – значителен
Коментари Харесай

Ето отговорите на най-честите въпроси относно връщането на данъци

Днес, емиграцията към този момент не е единствено еднопосочното придвижване – забележителен брой българи, работещи в чужбина се връщат в родината си всяка година. Според статистиката са се завърнали в България през 2020. Но всички ли са се възползвали от опцията да си възстановят надвнесените налози в чужбина?



Pexels.com

Всички завръщащи се емигранти имат право да възстановят платените или надплатените налози в чужбина, без значение от работния интервал или от получените приходи. И защото една от най-популярните дестинации за емигрантите е Германия, ви каним да се запознаете с процеса по връщане на налози от там.

Хората, законно работещи във всяка страна, заплащат налог върху заплатата си всеки месец. В Германия, данъчният дял може да доближи до 42% от прихода ви. Въпреки това, работилите в чужбина хора, би трябвало да извърнат внимание, тъй като точно част от тези налози могат да бъдат възобновени, когато се върнат вкъщи.

Струва си да се подчертае, че възобновяване на налози е обикновен и ясно регламентиран развой, чието сполучливо довеждане докрай изисква характерни знания, няколко документа и може би малко самообладание. Но резултатът си заслужава. Ето отговор на всички значими въпроси.

Как се връщат налози от Германия?

Германия, сходно на доста европейски страни, подписа съглашение за с множеството други съответни страни на пазара на труда, което пази служащите от двойно данъчно облагане. Това е един от най-честите клюки за страховете от възобновяване на налози. става, когато лице, което е работило в страната, заявява приходи и подаде декларация за възобновяване на надвнесени налози или всички налози. Това би трябвало да стане посредством влизане в немската данъчна система.

Важно е да предоставите фишове за заплати от всички работодатели, с цел да започнете процеса за възобновяване, а в случай че желаете да върнете налози за повече от една година, ще би трябвало да предоставите последните фишове за заплати за всички години, за които желаете да върнете налозите си. Също по този начин би трябвало да подготвите копия на вашите документи за идентичност. Допълнително нещо, което другите страни нормално не изискват, само че в Германия може да се наложи да предоставите е контракт за наем. Разбира се, не е наложително, само че в случай че го имате – ще ви е от изгода. Важно е тези документи да бъдат показани на немската федерална данъчна работа. Най-добре е да изпратите тези документи по пощата.

Възстановяването на налози стартира след приемане на съответно попълнена данъчна декларация и показване на всички посочени изискуеми документи. Всичко останало зависи от това по кое време документите ще стигнат до държавната данъчна ревизия и от експедитивността на инспектората.



Pexels.com

Колко време ще отнеме процеса?

Процедурата за възобновяване на налози от Германия може да отнеме от 3 месеца до половин година. Това е междинният интервал, изчислен от датата на изпращане на документите до данъчните управляващи.

Мога ли да си върна всички налози?

Най-често се възвръщат надвнесените налози. Всички платени налози могат да бъдат възобновени единствено, в случай че годишният приход, дружно с приходите от България, не надвишават открития размер на необлагаемия приход. Във всички останали случаи, сумата на надвнесените налози ще бъде възобновена.

Кога и къде мога да аплайвам за връщане на налозите?

Можете да кандидатствате за възобновяване на налози от Германия или всяка друга страна, незабавно откакто приключите работата си там и се върнете в България. Можете да извършите това сами, като се свържете с немската федерална данъчна работа или като се свържете с компания за възобновяване на налози. Сертифицираните експерти по връщане на налози ще ви оказват помощ да получите и попълните документите и ще се погрижат за всички стадии на процеса вместо вас. Такива услуги са платени, само че икономисват доста време. Основното преимущество на професионалната помощ е, че не се постанова да вършиме нищо сами? Знанията и компетенциите на експертите оказват помощ за възобновяване на оптималната сума пари.

Какво ще стане, в случай че не мога да набира всички нужни документи?

Липсата на документи е най-честият фактор за закъснение на процеса. Ако всички нужни документи за възобновяване на налози, не са били събрани, може да имате потребност от помощ от експерт. Всичко, което би трябвало да извършите, е да имате информация за някогашния си шеф, да посочите контакти и приблизителния интервал, през който сте работили. Когато се свързвате с експерти, не забравяйте да предоставите копия на вашите документи за идентичност.

От какво зависи сумата, която ще получа?

Това е може би другият най-често задаван въпрос по отношение на възобновяване на налози. Възстановената сума зависи от няколко разнообразни и постоянно доста самостоятелни фактора. Като отработеният интервал, размерът на платените налози, както и вашият приход. Колкото по-дълго сте работили в Германия и колкото по-висок е приходът ви, толкоз по-голяма е сумата, която може да бъде възобновена. Може да се повлияе и от фамилното състояние.

Как да получа детски надбавки?

За разлика от връщането на налози, детските надбавки в Германия се изплащат единствено за предходните 6 месеца и настоящия месец след подаването на молбата. Въпреки това се оферират компенсации за деца под 25-годишна възраст, в случай че учат и не работят на никое място. Получените суми зависят от броя на децата. Ако отглеждате 1-2 деца, можете да получите 219 евро на месец за всяко дете, 225 евро за трето и 250 евро на месец за четвърто. Въпреки това, за приемането на детски надбавки са нужни повече документи, в сравнение с възобновяване на налози.

Ето и лист с нужните документи:

− последните 6 фиша за заплата;

− оригинала на документ " ARBEITGEBERBESCHEINIGUNG " ;

− копие на трудовия контракт в Германия;

− копие на контракта за наем в Германия (ако нямате последните два документа, процесът може да отнеме повече време);

− копия на удостоверения за регистрация и дерегистрация в Германия;

− копия от документите за идентичност на двамата родители;

− преведено копие на свидетелството за брак;

− преведени копия на актове за раждане на деца;

− копия от документи за идентичност на децата, в случай че имат такива;

− в случай че децата са на възраст 18-25 години, се изисква и уверение за учебно или университетско обучение.

Детски надбавки могат да получат единствено работещите в Германия. Ако към този момент не работите в страната, имате опция за възобновяване на налози.

Вярно ли е, че откакто си върна налозите от Германия, към този момент няма да мога да се върна да работя в там?

Не е правилно! Възстановяването на налози от Германия, както и от доста други страни, е законен развой, избран от държавните органи, който по никакъв метод не лимитира опцията на лицето да се върне на работа в тази страна. Дори след възобновяване на налози от чужбина, можете умерено да се върнете още веднъж на работа в същата страна.

Всеки, който е работил известно време в Германия, може да си върне налозите. Тези, които знаят добре езика и не се свенят да попълнят документи, могат да го създадат сами. Въпреки това, тези, на които не им доближава време или не са сигурни в избора си, имат опция да се извърнат към сертифицирани експерти по възобновяване на налози, което ще спести освен време, само че и сила и страсти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР