Днес /б.р. вчера/ в две телевизионни интервюта председателят на Народното

...
Днес /б.р. вчера/ в две телевизионни интервюта председателят на Народното
Коментари Харесай

Слави и Каримански се разгневиха на Бориславова и Минчев

" Днес /б.р. вчера/ в две телевизионни изявленията ръководителят на Народното събрание Никола Минчев и началникът на кабинета на държавното управление Лена Бориславова обявиха, че претендентът на ръководещата коалиция за гуверньор на Българска народна банка е Андрей Гюров. А това е неистина - ръководещата коалиция няма обединен претендент. Има двама претенденти ".

Това написа късно нощес водачът на " ИТН " Слави Трифонов в профила си във Facebook.

" В предаването " 120 минути " по bTV началникът на кабинета стигна още по-далеч, прекрачи своите пълномощия, и изрече внушения и клюки по адрес на Любомир Каримански.

Внуши, че господин Каримански има съмнителни петна в своята биография и в случай че той бъде определен за шеф на Българска народна банка, а не Андрей Гюров, ще има " второ КТБ ".

От своя страна с изказване излезе и Любомир Каримански:

" За мен беше изключителна изненада днешното /б.р вчерашното/ изказване на представителя на кабинета Лена Бориславова. Това бяха внушения и опити за клюки, които аз не мога да приема. Смятам, че те удрят по институцията Българска народна банка и са ултиматум към нея. Те звучат по още по-сериозен метод и към тези, които би трябвало да изберат шеф на Българска народна банка, т.е. Народното събрание. Недопустимо е от страна на държавното управление да се меси в активността на институция със 140-тозишна история. Както е недопускимо да се споделя на Народно събрание кой е точният претендент. Важно е да се посочи и кой има право да приказва от името на обединението и дали е акредитиран. Към актуалният миг на мен не ми е известно някой да е бил упълномощаван за това, защото ние от " ИТН " сме част от обединението ". Не ми е известно и да е имало среща, на която съдружните сътрудници да са показали един от двамата претенденти като любимец. Притеснителни са внушенията по мой адрес и клеветите в изявлението. към този момент стана ясно на всички кой се е опитвал да ме " посъветва " и по какъв метод, с цел да се откажа от поста шеф на Българска народна банка.

Недопустимо е да се счита, че някой може да повтори сюжета КТБ. Това е рисково подстрекателство за цялата финансова и банкова система. Не желая да слизам на толкоз ниско политическо равнище, което не подхожда на една 140-годишна институция като Българска народна банка. Бих желал да запазя цялата историческа чест и имиджа на тази институция. Точно по тази причина няма да продължа в стилистиката и тона, който си разреши началникът на кабинета. Смятам, че е значимо да запазим високото равнище на професионална полемика, което водехме по време на чуването в комисията по бюджет и финанси. Това равнище би трябвало да е съпътстващо по време на избора на шеф на Българска народна банка ", написа претендентът за шеф на Българска народна банка.

По-рано през вчерашния ден Любомир Каримански даде изявление за БНР:

„ Стриктно спазихме дисциплината на съдружните сътрудници за период за избор на шеф на Българска народна банка. От декември – след ясното прочитане от трибуната на Народното събрание за изтеклите мандати, до момента са минали три месеца. С Има Такъв Народ никой не е приказвал за издигната кандидатура от другите сътрудници в обединението, до момента в който не беше издигната тази на Андрей Гюров от Политическа партия “, съобщи той.

" Не бих приел поддръжка, „ която би се пробвала да му постанова условия “. Аз съм човек, който не се управлява от никого, с изключение на от правилата си. Аз съм самостоятелен в оценките си... Никога не съм ползвал двоен критерий и го потвърдих по време на работата по бюджета... Моята задача е не да вземам от политиката, а да давам на обществото. Коалицията не е основана за един пост. Не държа на постове “.

В предаването „ Политически НЕкоректно “ той добави, че в случай че през 2013-2014 година е бил шеф на Българска народна банка, е можело да се реагира по различен метод по отношение на случая КТБ – „ имало е опция да се проучват процесите в банката, с цел да се реши дали да не се задвижи възстановителен механизъм “.

„ Необходимо е да се насочат старания посредством бъдещи стрес проби към изясняване на собствеността на банките. За да няма подозрение коя банка по какъв начин е финансирана. Това би трябвало да стане с избрана политика, която Централната банка ще следва “.

Според Каримански е належащо „ да се обясни по какъв начин икономическият миг ще бъде напаснат към датата, оповестена за влизане в еврозоната “:

„ Например Хърватска е направила задоволително рано разбор „ разноски – изгоди “, съгласуван с другите възрастови групи. Това е професионален разбор, който у нас би трябвало да бъде изработен от Координационния съвет за приемане на еврото в България “.

На въпрос по отношение на упрека за доста заеми, които тегли държавното управление, той отговори, че падежите на доста задължения изтичат и те единствено се възобновяват, не са напълно нови:

„ Трябва да отчитаме войната. Трябва да затегнем коланите. Да понижим консумирането, само че да увеличим опцията за произвеждане “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР