Джон Стайнбек казва за своя magnum opus На изток от

...
Джон Стайнбек казва за своя magnum opus На изток от
Коментари Харесай

Джон Стайнбек: Човекът е едничкото животно, което притежава вина

Джон Стайнбек споделя за своя magnum opus „ На изток от парадайса “, че е резултат от 11 години мисловна бременност, една година непрестанно писане, 300 молебствия, към 36 топа хартия, 350 000 думи (преди съкращенията) и доста корав мазол на междинния пръст на дясната му ръка.
Първото издание на шедьовъра е на пазара през септември 1952 година „ На изток от парадайса “ е екранизиран от Елия Казан и излиза по екраните през 1955 година На български романът е преведен от Кръстан Дянков. Нека си напомним мъдростта, която се ражда в думите на Ли и Адам Траск, при разискването на една от най-тежките тематики в Светото писание – убийството на Авел от брат му Каин.  
„ И като мина време, отиде Каин и принесе на Господа подарък от земните плодове. И Авел също принесе първородните на стадото си и от тлъстината им. И погледна Бог благосклонно на Авел и на даровете му, а Каин и неговите блага подцени. “
— Ето тук — обади се Ли. — Впрочем продължавайте нататък. После ще се върнем.
— „ И се разгневи Каин и лицето му помръкна. И рече Бог Каину: „ Защо си ядосан и за какво помръкна лицето ти? Нямаше ли да те одобряват, в случай че беше постъпил добре? Но в случай че не си постъпил добре, грях ще легне на твоя предел и ще желае да вървиш по волята му, само че ти би трябвало да го победиш. “ Тогава рече Каин на брата си Авел да излязат на полето и като излязоха на полето, Каин се хвърли на брата си и го умъртви. И Бог попита Каин: „ Къде е Авел, твоят брат? “А оня му отвърна: „ Не зная. Да не съм аз овчар на брата си? “И му рече Бог: „ Какво направи? Гласът на братовата ти кръв вопие към мен от земята. И ти ще бъдеш анатемосан от тази земя, която раззина паст да попие братовата ти кръв, проляна от твоята ръка. И когато обработваш земята, тя занапред нататък няма да ражда нищо, а ти ще бъдеш безприютен и ще станеш друмник. “А Каин рече на Бога: „ Това наказване е по-тежко, в сравнение с мога да понеса. Виж, ти през днешния ден ме изгонваш от лицето на земята и от своето лице. И аз ще стана дезертьор и друмник по земята и всеки, който ме срещне, ще ме убие. “А Господ Бог му рече: „ Ако някой посегне да убие Каин, за възмездие ще бъдат взети седем живота. “ И тогава Бог сложи на Каина знак, та да не го убие, който го срещне. И Каин се отдалечи от божието наличие и заживя в земята Нод на изток от Рая. “
Според мен това е най-известната история на света, тъй като визира всеки човек. Тя е, мисля, история, алегорична за човешката душа. Не ми се сърдете, в случай че не съм явен, просто отгатвам какво желая да кажа. 
За едно дете няма по-голям смут от това да не го обичат, да го отблъснеш е за него пъкълът, от който трепери. И, коства ми се, в по-голяма или по-малка степен такова отбиване е изпитал всеки. 
С отритването идва гневът и за възмездие, че си бил отблъснат, гневът ражда закононарушение, а закононарушението довежда виновността — такава е историята на човечеството. 
Мисля, че в случай че можехме да унщожим отблъскването, индивидът щеше да бъде различен. Може би шантавите щяха да са по-малко. Дълбоко съм уверен, че и пандизите щяха да са по-малко. Но всичко е там, първоначално. 
Дете, на което отхвърлят обичта, към която се стреми, ритва котката и притулва тайната си вина; друго открадва, нека златото го направи обичано; трето потегля да покорява света. И постоянно тази виновност, отмъщението и нова виновност!


Джеймс Дийн в кадър от кино лентата " На изток от парадайса ", 1955, реж. Елия Казан

Човекът е едничкото животно, което има виновност. Почакайте! Значението на тази антична и ужасна история съгласно мен е в това, че тя съставлява една скица на душата — на онази скрита, отхвърлена, отговорна душа. Мистър Траск, казахте, че не сте умъртвил брат си, и след това нещо си припомнихте. Не искам да знам какво е то, само че белким не е обвързвано с Каин и Авел? А вие, мистър Хамилтън, какво мислите за моя източен брътвеж? Знаете, че съм толкоз от Изтока, колкото и вие.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР