Спорният германски закон за самоопределяне, който улеснява промяната на вписания

...
Спорният германски закон за самоопределяне, който улеснява промяната на вписания
Коментари Харесай

Горната камара на германския парламент прие закон за половото самоопределяне

Спорният немски закон за самоопределение, който улеснява смяната на вписания в документите пол, може да влезе в действие, откакто Бундесратът – горната камара на немския парламент, го утвърди през днешния ден. В бъдеще законът ще улесни тези германци, които желаят да трансформират техните персонално име и пол, като за това ще е нужна само декларация към службата по вписванията. Вече няма да са нужни правосъдно решение и две експертизи, които бяха наложителни.

Законът влиза в действие, откакто немската Камара за преразглеждане реши да не апелира пред комитета по ходатайство.

Опростяванията на процедурите ще обиден най-вече транссексуални, интерсекссуалните и небинарни хора, които в предишното трябваше да преодолеят голям брой спънки и скъпи процедури, с цел да могат да трансформират вписания си пол.

Досегашната процедура, разказана в Закона за транссексуалните от 1981 година, изискваше засегнатите да дават отговор на доста персонални въпроси, което е унижаващо, сподели заместник-кметът на Хамбург Катарина Фегебанк.

„ Нищо не се лишава от никого. Несправедливостта е отстранена. И за мнозина това е един превъзходен ден за по-свободен и по-самоопределен живот “, сподели Фегебанк във връзка с новата разпоредба.

Министърът на правораздаването на провинция Северен Рейн-Вестфалия Бенямин Лимбах акцентира, че е било належащо да се преборят с доста наредби по пътя към този закон. Той сподели, че резултатът е добър, макар че не е съвършен във всяко отношение.

„ Със закона за самоопределение вършим огромна стъпка напред към отворено, толерантно и разнообразно общество “, съобщи Лимбах.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР