Директивата на ЕС за платежните системи, която влезе в сила

...
Директивата на ЕС за платежните системи, която влезе в сила
Коментари Харесай

Големите банки са под натиск от технологичните компании

Директивата на Европейски Съюз за платежните системи, която влезе в действие началото на януари, дава опция на финансово-технологичните компании да получат достъп до банкови сметки на клиенти при категорично тяхно единодушие

[Shutterstock] Още по тематиката
Европейската комисия възнамерява регулация на таксите за банкови преводи в евро

Регулациите ще важат за страните от Европейски Съюз, които са отвън еврозоната
27 мар 2018
Райфайзенбанк разгласи конкурс за стартъпи във финансовите технологии

Печалбата й за миналата година е 135 млн. лева
26 мар 2018
Американските банки 10 години след началото на рецесията

Инвеститорите са по-позитивно настроени за бранша, макар че той може би към този момент е осъществил най-големите си облаги
18 мар 2018
Сенчестото банкиране е достигнало 45.2 трлн. $

Нови данни за Китай и Люксембург разрешават по-детайлна оценка на сенчестия сегмент на кредитиране
7 мар 2018
Валутните преводи към момента са ни скъпи

България е в зоната за еврови парични прехвърляния SEPA, само че с доста дребни изключения това не се отразява на качеството и таксите за клиентите
23 фев 2018
Fintech компании ще имат достъп до банковите сметки в България

Новата платежна евродиректива беше призната с месец забавяне от Народното събрание
22 фев 2018
Western Union и MoneyGram тестват преводи с криптовалута

Ripple става все по-предпочитан от финансовите институции инструмент за интернационалните заплащания
16 фев 2018
Навлизането на софтуерни компании в банкирането заплашва финансовата непоклатимост

Новите наставления на Европейски Съюз подготвят към самобитна централизация на информация, предизвестяват водещи банкери
7 фев 2018 Навлизането на огромните софтуерни компании в банковата сфера е предизвикателство за банките, откакто колосите имат преимущество пред обичайните кредитори в редица финансови услуги на всеобщия пазар. Това оповестява Financial Times, базирайки се на анализатори.

Конкуренцията

Карло Месина, основен изпълнителен шеф на Intesa Sanpaolo, съобщи, че най-голямата банка по пазарна капитализация в Италия чака да загуби пазарен дял по отношение на съперници, предлагащи цифрови банкови услуги в доста области, да вземем за пример заплащанията.
" Ясно е, че може да има опасност, и в проекта ни към този момент сме вложили част от приходите, идващи от заплащания, които могат да бъдат понижени. " Но той добави, че множеството по-възрастни богати италиански клиенти няма да поверят парите си на софтуерни групи, което принуждава банката да се концентрира върху области като застраховането и ръководството на активи.

Коментарите на Месина са подкрепени от нови проучвания, които плануват, че северноамериканските банки биха могли да изгубят повече от една трета от приходите си от обичайни услуги като спестявания, заеми и капиталови действия по отношение на технолoгичните си съперници - в това число тези, подкрепени от самите банки.

Банковият пазар в Съединени американски щати и Канада ще бъде по-сериозно нарушен и от новите участници, и от новите технологии съгласно отчета на Citigroup " Банката на бъдещето ".
До 2025 година северноамериканските банки може да изгубят 34% от приходите си от заплащания, вложения, потребителско и бизнес кредитиране за сметка на банкови услуги от софтуерни компании. Единствената част от северноамериканския пазар, която се чака да избегне този трагичен прелом, са услугите с кредитни карти, като делът на софтуерните компании в този бранш ще бъде 17% до 2025 година

" Повечето от сривовете към момента предстоят ", споделя ръководителят на проучването на интернационалните банки в Citi, говорейки за световната вероятност. " Има доста благоприятни условия за промени в пазарния дял на банките през тези 10 години. Той добави, че Съединени американски щати също по този начин са домът на " компании като Amazon, които желаят да влязат и във финансовия бизнес, и това не би трябвало да се подценява ".

Банките се пробваха да се оправят с навлизането на техкомпаниите, като сътвориха сами иновационни артикули, взеха присъединяване в започващи компании и започнаха да си партнират с софтуерни групи - JPMorgan е в диалози за взаимна работа с Amazon да вземем за пример.

Традиционните финансови институции към момента са подложени на критика, че прекомерно постепенно реагират на пазарните промени. За да могат обичайните банки да са конкурентни на новите играчи, те ще би трябвало да трансформират своите бизнес модели и да основават новаторски платежни решения, които са мечтани от потребителите.

Директивата на Европейски Съюз

Директивата на Европейски Съюз за платежните системи, която влезе в действие началото на януари, дава опция на финансово-технологичните компании да получат достъп до банкови сметки на клиенти при категорично тяхно единодушие. Това " свободно банкиране ", осигуряващо достъп на софтуерните компании до данните на клиентите, ще изтрие основни детайли от бизнесите на банките. По този метод ще сътвори опция клиентите да дадат достъп до банковата си сметка на fintech компании като Transferwise, които правят трансгранични преводи в пъти по-евтино, в сравнение с банките. Парите няма да се постанова първо да се трансферират в сметка на Transferwise, а по-късно да се превеждат в чужбина. Вместо това fintech компанията ще има пряк достъп до банковата сметка и подредената интервенция ще става през нейния интерфейс.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР