Базираната в Чикаго AmeriFreight Holding, собственост на братята Павел и

...
Базираната в Чикаго AmeriFreight Holding, собственост на братята Павел и
Коментари Харесай

Братя Вълневи разработват мегапроект за индустриална зона и ФЕЦ в Струмяни

Базираната в Чикаго AmeriFreight Holding, благосъстоятелност на братята Павел и Румен Вълневи, възнамерява инвестиция в промишлен парк и фотоволтаична електроцентрала в село Струмяни. Новината заяви локалният вестник " Струма ".

Предложението идва през компания „ Амери Солар Инвестмънт “ ЕООД, записана през април 2023 година в София, с капитал от 2 лева Едноличен притежател Славчо Караилиев, а шеф – Иван Анчев. Предметът ѝ на активност е проектантска и консултантска дейност; правене и осъществяване на енергийни проекти; планиране, създаване, строителство, поддръжка, ръководство, продажба и въвеждане в употреба на енергийни планове.

Фирмата е показала интерес към вложения общината предходната година, след обширно изследване на огромни терени в разнообразни елементи на страната.

Кметът на селото Емил Илиев споделя, че изборът на Струмяни е поради преимуществата, с които селото разполага пред другите общини – непосредственост до 2 държавни граници, среща се на интернационален транспортен кулоар, с изключение на жп линия до нея е автомагистрала „ Струма “. До определения терен към този момент има и електропровод, питеен тръбопровод, БТК мрежа, има достъп по път с трайна настилка.

Инвестицията в Индустриалния парк и фотоволтаичната централа ще е със лични средства на компанията и външно финансиране. Плановете на вложителя са той да построи самичък цялата Индустриална зона, след което халетата ще бъдат давани чартърен. Самият холдинг към този момент има такива осъществени планове в Северна Македония и Албания.

Огромният терен от 745 дка се намира в землището на с. Илинденци и сега е пасбище. Новият Закон за собствеността и използването на аграрни земи не разрешава преобразуването и отдаването на аграрни земи от общинския аграрен фонд за градеж на фотоволтаични централи, само че единствено в случай че те са били през последните 3 години декларирани за подкрепяне и общината ги е давала чартърен на животновъди. Теренът в Струмяни не попада в тази категория и кметът твърди, че проблем с пасищата в селото няма.

Пасището има акт за обществена общинска благосъстоятелност от март 2023 година При инвеститорски интерес за градеж на ФЕЦ върху общински парцели способените органи би трябвало да учредят в интерес на вложителя възмездно право на градеж върху земята по реда на Закона за общинската благосъстоятелност без търг или конкурс, Илиев е внесал такова предложение на последната сесия на общинския съвет и то е признато. С решението им се дава единодушие компанията да стартира процедура за смяна предназначението на терена и одобряване на площадка за застрояване, както и да стартира процедура по разработване на ПУП-ПП за обезпечаване на транспортен достъп.

Основните точки в контракта с „ Амери Солар Инвестмънс “ ще са, че получава терена за 35 години, през което време ще заплаща наем на общината и ще се ангажира да обезпечава електричеството за уличното осветяване, обществените звена, детските градини и други, а след приключване на 35-годишния период всичко застроено върху терена става благосъстоятелност на общината.

„ Общината ни е с превъзходна локация, а и единствено за тази година ще имаме 30 млн. лева в инфраструктура ”, счита Илиев. „ Винаги съм твърдял, че Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна би трябвало да действаме като един район, тъй като сме с необикновен капацитет като местонахождение – имаме си наоколо 2 граници, на 100 км е София, отсам минава голяма част от износа на Гърция, тъй че занапред ще се развиваме като общини и ще подвигаме стандарта на Благоевградска област “, добавя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР