Социалното предприемачество е онази икономическа активност, която съчетава нюхът за

...
Социалното предприемачество е онази икономическа активност, която съчетава нюхът за
Коментари Харесай

Място за големи сърца: Пространството на социалните предприемачи

Социалното предприемачество е онази икономическа интензивност, която съчетава нюхът за бизнес със обществена задача. Умело реализиран баланс сред обществени и стопански цели. To е напълно в интерес на чиновниците и се устоя независимо от активността, която развива.

За страдание, множеството обществени предприятия изпитват големи финансови усложнения и имат потребност от помощ, с цел да оцелеят. Най-важното обаче е, че тези предприятия не просто обезпечават претовареност, а дават вяра – че няма невъзможни неща.
Щрак и фантазиите се сбъдват
Преди към година и половина Българският център за нестопанско право, Българската фондация „ Биоразнообразие “ и Jamba сплотяват сили и основават споделеното обществено пространство „ Щрак “, което се намира в София.

Там хората получават голяма поддръжка по пътя си към социализацията и акомодацията на пазара на труда. „ Щрак “ е самобитен събирателен пункт с фокус не върху проблемите, а върху намирането на решения и поддръжката. Там младежи, израснали в институции, хора, борещи се със зависимости, такива с психологични проблеми и доста други уязвими групи – намират поддръжка.

Идеята беше да се обединим зад това разнообразни цивилен организации да показват своите дела. И фокусът ни през цялото време е бил да представяме труда и плодовете на обществените предприятия от цялата страна “, споделя пред Eonomic.bg Александър Киров, от „ Щрак “.



Пространството разполага с кафене, зала за събития, както и магазин, в който се оферират артикули на български обществени предприятия. Всеки предмет в пространството носи своята история, което го прави още по-специално.

В момента работим с общо 25 предприятия от цялата страна “, споделя Александър.
Мисията на обществените предприятия
Българският център за нестопанско право (БЦНП) към този момент 12 години развива стратегия за обществено предприемачество, която цели да поддържа организациите със смели хрумвания за бизнеси с идея. Подкрепата става посредством образования, менторство, стартов капитал. В БЦНП има общественост от организации, минали през програмата Let`s Go, чиято съществена концепция е да преведе едно дружество през целия развой до реализирането на своята концепция. Като продължение на тази стратегия е основан и „ Дар пазар “ – платформа, в която обществените предприятия се сплотяват, с цел да доближават продуктите им до повече хора.

В началото предлагахме артикули единствено на предприятия, минали програмата. Но към този момент сме отворени към всички обществени предприятия “, прецизира Александър.

Така на процедура във физическия магазин в „ Щрак “ се оферират продуктите, налични в онлайн платформата „ Дар пазар “, която сплотява бизнеси с идея от цялата страна.



Според Александър обществените предприятия освен основават нови работни места, само че и са „ подготвителна база “ за всички хора от уязвими групи, които желаят да излязат на огромния пазар на труда.

Имаме към този момент доста сполучливи истории на младежи, които с помощта на обществените предприятия са съумели да се социализират и към този момент работят на няколко места “

А рецептата за сполучливо обществено дружество, съгласно Александър, е доста просто – работа и самообладание.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР