Дипломати от ЕС, Иран и Русия изразиха оптимизъм след началото

...
Дипломати от ЕС, Иран и Русия изразиха оптимизъм след началото
Коментари Харесай

Оптимизъм след първите разговори за съживяване на иранската ядрена сделка

Дипломати от Европейски Съюз, Иран и Русия показаха оптимизъм след началото на първите от пет месеца диалози на международните сили за избавяне на иранската нуклеарна договорка от 2015 година, заяви Ройтерс.

Според дипломатите времето изтича за възкръсване на договорката, от която тогавашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп се изтегли през 2018 година, с което провокира гнева на Иран и недоволството на останалите участници - Англия, Китай, Франция, Германия и Русия.

Европейски, ирански и съветски делегати на диалозите, които започнаха във Виена в понеделник, дадоха оптимистични оценки след сесиите на оставащите в съглашението страни без Съединени американски щати, с чиито представители Иран отхвърля да се срещне лице в лице.

" Чувствам се извънредно положителен от това, което видях през днешния ден ", съобщи Енрике Мора, представителят на Европейски Съюз на диалозите, които имат за цел да съживят договореността, по силата на която Иран се ангажира да ограничи противоречивата си стратегия за обогатяване на уран против облекчение на икономическите наказания от Съединени американски щати, Европейски Съюз и Организация на обединените нации.

Мора сподели пред публицисти, че иранската делегация се е придържала към настояването си за повдигане на всички наказания, само че и че Техеран не е отхвърлил напълно резултатите от предходните шест кръга от диалози, извършени сред април и юни.

" Те се съгласиха, че работата, свършена през първите шест кръга, е добра основа да градим работата си оттук насетне ", сподели той.

Руският представител Михаил Улянов написа в Туитър, че диалозите " започнаха много сполучливо ". От своя страна иранският основен договарящ Али Багери Кани на въпрос дали е оптимист съобщи: " Да, (оптимист) съм ".

Според различен европейски посланик обаче иранците не са отстъпили от позициите си и на моменти са ги втвърдили. Той сподели, че нещата ще станат по-ясни, когато бъдат извършени по-детайлни диалози за глобите във вторник и по нуклеарните въпроси в сряда.

От своя страна Китай изиска Съединени американски щати да анулират всички наказания против Иран, които не са в благозвучие с нуклеарното съглашение от 2015 година, в това число тези, които засягат Китай.

Разговорите във Виена всъщност са непреки договаряния сред Техеран и Вашингтон, като останалите представители циркулират сред техните пратеници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР