Дипломати и граждани на САЩ, Обединеното кралство, Франция и Китай

...
Дипломати и граждани на САЩ, Обединеното кралство, Франция и Китай
Коментари Харесай

Евакуират чужденците от Судан

Дипломати и жители на Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция и Китай ще бъдат евакуирани от Судан по въздух, защото боевете там не престават, се споделя в изказване на суданската войска.
Прочетете още
Началникът на армията Фатах ал Бурхан се съгласи да улесни и обезпечи евакуацията им през ​​следващите часове, се споделя в известието.

Той е замесен в яростна борба за власт с водача на съперничеща паравоенна секта, Силите за бърза поддръжка.

Стотици хора бяха убити за седмица на боеве в цялата страна.

Предишни проекти за евакуация на непознати жители не са изпълнени заради опасения за сигурността.

В изказване на армията се споделя, че английски, американски, френски и китайски жители и дипломати ще бъдат евакуирани по въздух на борда на военнотранспортни самолети от столицата Хартум.

Саудитска Арабия също разгласи, че провежда евакуацията на саудитски жители и жители на " приятелски " страни. Суданската войска заяви, че дипломатическата задача на Саудитска Арабия към този момент е евакуирана.

Конфликтът навлезе във втората си седмица, макар че и двете страни - армията и RSF - се съгласиха на тридневно преустановяване на огъня за отбелязване на мюсюлманския празник Ид ал-Фитр, започващо от петък.

Международното летище на Хартум е затворено заради насилието, като задграничните посолства - в това число Съединени американски щати и Обединеното кралство - не могат да върнат своите жители вкъщи.

Улични борби избухнаха в столицата Хартум на 15 април, откакто се появиха различия сред водачите на двете страни - военачалник Бурхан и Мохамед Хамдан " Хемедти " Дагало от RSF - за това по какъв начин би трябвало да се ръководи Судан.

И двамата заемаха висши позиции в актуалното военно държавно управление на Судан, образувано след преврата през 2019 година, който смъкна дългогодишния водач Омар ал Башир.

Те трябваше да обединят силите си, само че RSF се опълчи на тази смяна, мобилизирайки своите войски, които ескалираха в сериозни борби през предходната седмица.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР