„Дигитализацията на строително-инвестиционния процес е важна не само за строителния

...
„Дигитализацията на строително-инвестиционния процес е важна не само за строителния
Коментари Харесай

Дигитализират важен икономически отрасъл

„ Дигитализацията на строително-инвестиционния развой е значима освен за строителния бранш, само че и за българската икономика”, сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев, който сложи началото на осъществяването на план „ Подготовка и пускане на цифрова промяна на българския строителен бранш “. Проектът се финансира по Програмата за поддръжка на структурната промяна 2017-2020 година и е на стойност 300 000 EUR.

Предвижда се да бъде направена тактика и пътна карта с съответни стъпки за реформиране на бранша посредством въвеждане на строително-информационно моделиране в целия строително-инвестиционен развой. Ще бъдат създадени промени в националната регулаторна рамка в сходство с европейската и ще се изготви План за национална цифрова платформа за строителството. В него ще бъде избран типов формат на отворени данни за продан на информация сред доставчиците и възложителите на публичните поръчки – нужни стандарти за въвеждане на строително-информационно моделиране, ИТ инфраструктура, споделени бази данни, взаимното им използване в сходство с условията, въведени на европейския пазар.

„ С дигитализацията на строително-инвестиционния развой ще се обезпечи по-високо качество и по-бързи темпове на планиране и осъществяване на обектите, както и тяхната по-добра поддръжка и удължение на живота им “, акцентира по време на он-лайн срещата заместник-министърът. И добави, че с цифровизацията ще се увеличи и конкурентоспособността на българските компании, които ще могат да отговорят на условията на международните строителни пазари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР