Деветото издание на международния кинофестивал за ново европейско кино Златната

...
Деветото издание на международния кинофестивал за ново европейско кино Златната
Коментари Харесай

Кинофестивалът „Златната липа“ ще завладее Стара Загора за девети път

Деветото издание на интернационалния кинофестивал за ново европейско кино „ Златната липа “ 2022 към този момент е с подготвена селекция на програмата си, оповестиха уредниците на събитието.

Фестивалните дни тази година ще бъдат от 28 май до 1 юни, през които жителите и гостите на Стара Загора ще имат опцията да гледат най-хубавите киноленти от Европа, основани през последните една-две години.

„ Досега сме подбрали повече от 42 заглавия, а до 10 дни ще бъде качена на уеб страницата и програмата на фестивала “, сподели неговият основател и изпълнителен шеф, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Ако не беше локдаунът поради Covid-19 през 2020 година, това щеше да бъде 10-то юбилейно издание на „ Златната липа “. „ Провеждането на тазгодишния фестивал е извънредно достижение, тъй като времената са доста сложни и организирането на сходни събития става все по-голямо тестване. Благодарение на поддръжката на Община Стара Загора, традицията няма да бъде прекратена “, уточни Ралчева.

За първи път тази година филмите от програмата на „ Златната липа “ ще се прожектират на три екрана. Основните два още веднъж ще бъдат в огромната зала на Държавна опера Стара Загора и на Регионалната библиотека „ Захарий Княжески “. Третият екран ще бъде в обновената зала на Културен център „ Загора “ в някогашния Синдикален дом на културата.

„ Нашето предпочитание, като уредници на фестивала, е филмите да бъдат видени от колкото се може повече фенове на седмото изкуство. Отварянето на трети салон ще ни разреши да покажем лентите повече от веднъж “, уточни Магдалена Ралчева.

Регламентът на „ Златната липа “ остава неизменен. Селекцията на филмите е разграничена на конкурсна и извънконкурсна стратегия. В конкурсната стратегия влизат 9 кино лентата, които ще бъдат оценени от петчленно интернационално жури. Членовете му ще присъдят премиите „ Златна липа “ за най-хубав филм, за най-хубав режисьор, най-хубава мъжка роля и най-хубава женска роля. Специално отличие ще присъди и Съюза на българските кино дейци.

Един от предстоящите моменти и тази година ще бъде връчването на премията за повсеместен принос в киното, която до момента са получавали Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Михайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владимир Пенев (2020).

В петте фестивални дни Стара Загора още веднъж ще се трансформира в привлекателен център за звездите на българското кино. Едни от най-известните лица от киното, малкия екран и театралните подиуми ще бъдат част от церемониите по откриването и закриването и останалите съпътстващи събития на „ Златната липа “ 2022. Много от създателите и участниците във включените филми в конкурсната и извънконкурсната стратегии ще показват персонално своите произведения.

За първи път в селекцията на „ Златната липа “ попадат филми от Албания. „ Това са две прелестни ленти – игрален и документален филм, които ще разрешат на българската публика да се срещнат с киноизкуството на Албания “, сподели Магдалена Ралчева. Игралната лента е  формалната номинация на Албания за премията „ Оскар “ за чуждоезичен филм.

Специално място и в това издание на „ Златната липа “ е отредено на българското кино. Тази година феновете на фестивала ще имат опцията да гледат 10 нови български заглавия. Повечето от тях са документални филми с извънредно мощни послания.

Детската стратегия ще бъде ориентирана най-вече към ученическата и младежка публика, които ще имат опцията да гледат няколко доста забавни ленти, сред които и нов български музикален филм по, сниман с присъединяване на студенти от Софийския университет. Децата ще се насладят на доста занимателен пълнометражен анимационен филм от Дания.

„ Всяка година филмите на „ Златната липа “ обрисуват самобитен акцент в търсенията и настроенията на кинематографистите от Европа. След двегодишната коронавирус рецесия, обратно на упованията, няма нито един филм, отдаден на мрачното време и психологическия отпечатък, който остави след себе си Covid-19. Напротив – филмите, основани през последните 1-2 години са жизнерадостни, търсят смеха и светлата страна на живота, излъчват позитивизъм “, акцентира Магдалена Ралчева.

Така противоположното преброяване до постилането на аления килим в Стара Загора към този момент стартира.

Очаквайте повече детайлности за филмите от конкурсната и извънконкурсните стратегии, за българската селекция, за членовете на интернационалното жури, за специфичния посетител на фестивала и още доста забавна и потребна информация за фестивалните дни.

Снимки: " Златната липа "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР