От Витоша ски представиха концепция за развитието на Витоша -

...
От Витоша ски представиха концепция за развитието на Витоша -
Коментари Харесай

Витоша ски с концепция за планината: 3 лифта, по-големи писти и изкуствен сняг за €100 млн.

От " Витоша ски " показаха идея за развиването на Витоша - " Визия Витоша 365 ". В документа е записано, че през идващите сред 2 и 6 години в развиването на планината ще бъдат вложени повече от 100 млн. евро.

Сред стратегически цели са преди всичко превръщането на Витоша в " гореща точка " за зимен туризъм, следват старания в посока летен туризъм и като краен резултат курортът би трябвало да се трансформира в пример за приобщаващ и резистентен туризъм.

Първата фаза включва изцяло възобновяване и инсталиране на инфраструктура за правене на сняг, като се загатват Симеоновският въжен превоз, седалкови лифтове, влекове, рекултивация на ски писти, потребление на ВЕИ сила, нови паркинги, обслужваща инфраструктура за снегоутъпкващи машини и други, написа Българска телеграфна агенция.

Втората фаза планува по-нататъшно разширение на писти и заведения за хранене, като са включени Драгалевският и Княжевският въжен превоз,влекове, кулинарна инфраструктура и в случай че е нужно - спомагателна довеждаща инфраструктура.

В третата фаза е записано развиването на авангарден целогодишен курорт, в който са включени кабинков въжен превоз - Княжево - Копитото - Ветровала, велосипедни пътеки и хайкинг направления.

За да се осъществят тези проекти, от " Витоша ски " плануват осъществяването на концептуално изследване, чакат акомодация на нормативната рамка, промени в проекта за ръководство на Витоша, показване на механически план и приемане на позволение за план, Оценка на въздействието върху околната среда, основаване на обстоен организационен проект и осъществяване на авансово заложените етапи в плана.

Сред факторите, които биха попречили или забавили плана, от " Витоша ски " акцентират изчезналото доверие в курорта, проблеми в текстове в Закона за горите, изминал през 2015 година проект за ръководство, липса на зониране и устройствено обмисляне от страна на Столична община, както и липса на стратегическа визия за бъдещото развиване на Витоша.

А до момента в който позицията беше тиражирана, към момента общинските съветници спореха кой е отговорен по време на изключително съвещание на Столичния общински съвет, отдадено точно по тематиката за прекъсването на лифтовете на Витоша. СОС се събра и за изясняване на събитията в интервала 2007-2024 година, довели до непрекъснатото прекъсване на работата на всички въжени уреди, осигуряващи достъпа от София до планината. 

По време на съвещанието от разнообразни политически сили укориха управлението на СОС за какво не е поканило представител на " Витоша ски " на чуването, в което участваха всички заинтригувани и виновни страни, като Природен парк Витоша, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и Агенцията по горите. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР