Деветима народни представители от Има такъв народ, Демократична България, Възраждане

...
Деветима народни представители от Има такъв народ, Демократична България, Възраждане
Коментари Харесай

Партии искат да легализират преработката на индустриален коноп

Деветима народни представители от " ИТН ", " Демократична България ", " Възраждане " и " Продължаваме промяната " оферират промени в Закона за наркотичните субстанции, с които да се легализира преработката на промишлен коноп у нас, оповестява в. " Сега ". Към момента е разрешено само развъждането му.

В претекстовете към законопроекта написа, че " България има опцията да навлезе сполучливо в тендецията и да развие своята зелена стопанска система, в това число посредством произвеждане на многообразни новаторски и устойчиви артикули, създадени въз основата на промишлен коноп ". Това ще помогне освен за развиването на селското стопанство, само че и ще усили експорта.

Депутатите означават също, че към днешна дата България е една от дребното държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни артикули е строго лимитирана.

Индустриалният коноп не е наркотично растение, тъй като съдържа под 0,2% тетрахидроканабинол. Той пораства и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се всмукват 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система доближава до 200 см и покачва качеството и състава на почвата. Всички негови елементи могат да бъдат употребявани и продавани. Продуктите от промишлен коноп са природосъобразни.

Маслото от семената на индустриалния коноп се употребява за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар промишлен коноп може да се създаде два пъти повече биоетанол, в сравнение с от един декар царевица, изясняват в претекстовете си депутатите. Освен това употребява с 66% по-малко вода, в сравнение с обичайна просвета.

Освен това от един декар коноп се създава хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът пораства за 4 седмици, а дърветата - за 20 години, показват вносителите на законопроекта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР