Десислава Загорчева живее в Ню Йорк, където води курсове по

...
Десислава Загорчева живее в Ню Йорк, където води курсове по
Коментари Харесай

Падна ли Западът в капана на Путин?

Десислава Загорчева живее в Ню Йорк, където води курсове по американска и интернационална политика. Има докторска степен по политология от Колумбийския университет.
В сегашната рецесия сред Запада и Русия някои видяха съвършената измама, заложена ни от стратегическия талант на Кремъл: Путин основава проблем със скупчването на войските си на границата с Украйна. След това той упорства за непостижими взаимни отстъпки от Съединени американски щати и НАТО, като ги шантажира с ескалиране на рецесията, за която самият той е виновен. Критиците настояват, че Съединени американски щати и НАТО, съгласявайки се да дадат писмени отговори на настояванията на Русия, паднаха в тази клопка - съветският президент може да употребява отговорите им за опрощение за навлизане в Украйна, като упрекна Запада че не му е дал желаните гаранции за сигурност. Така за следващ път щяла да лъсне наивността и слабостта на Запада.

Това обаче не е правилно. Ето за какво:
Реклама
1) Западът уверено отхвърли съветската опасност с война. Шантажът освен се провали, само че с дейностите си Кремъл провокира удивително единогласие и консолидиране на НАТО , който единствено допреди година беше определян като непотребен от Тръмп или " в мозъчна гибел " съгласно Макрон. Руското дрънчене на оръжия сподели продължаващата нужда на отбранителните и възпиращите качества на алианса и го направи по-привлекателен даже за неутрални страни като Финландия и Швеция . А Путин в доста връзки съумя да реализира тъкмо противоположното на това, към което се стреми.

Писмените отговори на НАТО и Съединени американски щати потвърдиха, че те няма да правят отстъпка от главните правила, залегнали в основата на евроатлантическата система за защита и сигурност, в това число суверенитета и териториалната целокупност на страните. Те са фундаментални в интернационалното право и са залегнали в редица значими контракти, подписани и от Русия, в това число Хартата на Организация на обединените нации, Заключителния акт от Хелзинки и други

За сигурността и суверенитета на България изключително значим е акцентът върху спазването на интернационалното право и отхвърлянето на желаните от Русия сфери на въздействие , които са в интерес единствено на най-силните и най-бруталните.

Докато Западът изрично отхвърли компромис с съществени правила и полезности, с писмените си отговори съдружниците демонстрираха, че са поредни в напъните си да дадат късмет на дипломацията. В противоположен случай Кремъл щеше да ги упрекна, че бягат от разговор и това е причина за ескалация на рецесията.
Реклама
Западът предложи механизми за увеличение на груповата сигурност, които биха могли да удовлетворят всички страни, в случай че се ползват добросъвестно. Те включват: възстановяване на връзките, взаимни дейности за отбягване на военни произшествия, усилване прозрачността и контрола над въоръжаването, основаване на гореща линия за спешни обстановки, понижаване на заканите в киберпространството, както и договаряния за нуклеарните оръжия и наземно основаните ракети с дребен и междинен обхват. Русия също призна, че след отговорите на Съединени американски щати и НАТО договарянията по редица въпроси може да напреднат, макар че беше неудовлетворена от неналичието на отстъпки по главните й претенции.

2) В процеса на досегашните дипломатически старания бяха разрушени водещи пропагандни
тези на Кремъл, като да вземем за пример: - Западът ще клекне под натиска на Русия и ще се съгласи на взаимни отстъпки. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Технологии 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Градове Реклама - Съединени американски щати ще изостави сътрудниците си и ще се контракти с Русия зад тила им.
- Русия ще успее да разедини НАТО.

Нищо от това не се случи:

- Западът изрично отхвърли съветските претенции за прекъсване разширението на НАТО, за
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама евакуиране силите на съюза от от страните, които до 1997 година не са били негови членки и за
възбрана на страни като Украйна да се причислят към алианса.

- Американците съблюдаваха обещанието си, че нищо няма да бъде договаряно за Украйна без
Украйна, за НАТО без НАТО. По думите на държавния секретар на Съединени американски щати: " Нашите отговори бяха изцяло координирани с Украйна и нашите европейски съдружници и сътрудници, с които се консултирахме непрестанно от седмици. Потърсихме техния
принос и го включихме в окончателната версия, дадена на Москва ".

Същото съобщи и Столтенберг за предложенията на НАТО към Русия: " Това е документ, по
който всички съдружници преговаряха и се схванаха и който в този момент изпратих на Русия от
името на 30-те страни членки. Така че всички съдружници стоят зад тези позиции. "

Това значи също, че документът е създаден с присъединяване и с поддръжката и на България .

Съдейки освен по думите, само че най-много по дейностите, макар някои разнопосочни изявления на обособени представители, съдружниците в този момент са доста по-единни спрямо месеците преди началото на рецесията. Вместо да реализира разединението на алианса, Путин съумя да го консолидира.

По мотив на някои разлики в НАТО (например несъгласието на Германия да доставя оръжия на Украйна) в българското медийно пространство се появиха спекулации, че в случай че се стигне до потребление на военна мощ, някои съдружници могат да изоставят и България. Тези изказвания издават недоумение на значителната разлика сред членове и сътрудници на НАТО. България като страна членка се употребява от отбраната на член 5 от Вашингтонския контракт, който важи единствено за членове, само че не и за сътрудници като Украйна. Съюзниците към този момент демонстрират взаимност към страните членки от Източния фланг с оферти за изпращане на бойни самолети, кораби и войски.

3) Документите, които Съединени американски щати и НАТО изпратиха, не съдържат единствено отговори на терзанията на Русия, а и контрапредложенията на съдружниците, които връщат самодейността на Запада. Досега Русия беше в дейна позиция, тя поставяше претенции (част от които абсурдни) и обвиняваше Запада за рецесията, макар че тя е агресор.

За да ревизират дали Русия в действителност желае договаряния, Съединени американски щати и НАТО сложиха на масата и паниките на Запада по отношение на груповата сигурност, както и настояванията си за реципрочни отстъпки от страна на Русия.

Например генералният секретар на НАТО прикани Русия " да се въздържа от потребление на военна мощ за насила и от нападателна изразителност и злонамерени действия, ориентирани против съдружниците и други народи " и " да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова, където са ситуирани без единодушието на тези страни ".

Сега Русия най-сетне ще би трябвало да разкрие дали желае съществено да договаря, или единствено дава ултиматуми и по този метод умишлено цели отменяне на настояванията си. Ако Русия в действителност желае да договаря, ще би трябвало да деескалира. Както сподели Блинкън: " Отворени сме за разговор, избираме дипломацията и сме подготвени да продължим напред, когато има опция за връзка и съдействие - в случай че Русия деескалира експанзията си по отношение на Украйна, спре разпалващата изразителност и подходи към полемиките за бъдещето на сигурността в Европа в дух на взаимност ".

Топката още веднъж е трансферирана в съветското поле, а Западът е обединен и подготвен за всички варианти,

без значение дали Русия избере пътя на дипломацията, или пътя на войната.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР