Десетки зрители в залата (поради ограниченията, въведени заради пандемията от

...
Десетки зрители в залата (поради ограниченията, въведени заради пандемията от
Коментари Харесай

Първият за 2020-та концерт на „Мистерията на българските гласове“ възхити публиката

Десетки фенове в залата (поради рестриктивните мерки, въведени поради пандемията от коронавирус) и многочислени почитатели от Белгия, Италия, Германия, Финландия, гледайки онлайн, наблюдаваха първия за 2020 година концерт у нас на световноизвестния хор „ Мистерията на българските гласове “.

Замислена като Великденски концерт и отлагана неколкократно поради пандемията, обществената изолираност и ограниченията за битка с вируса, първата среща на състава с родните фенове на творчеството им за тази година се състоя като два едночасови концерта по случай Деня на националните будители.

Усложнената напоследък епидемиологична конюнктура не попречи на запалянковците да поддържат обичания женски отбор с наличие в столичната зала. Благодарение на актуалните технологии, концертът беше излъчен и онлайн, наклонност която пандемията стартира да постанова в международен мащаб.

Силно усещане направи 26-годишният музикант от Белград Андрия Хаджич, който бе пропътувал дистанцията до София с публичен превоз, бе минал пешком границата сред България и Сърбия, с цел да изгледа и двата концерта. „ Всяка минута от чутото и видяното си заслужаваше усилието – показа младежът. – Радвах се, плаках и изпитах мъчно описуема комбинация от усеща. Вашите певици са невероятни, би трябвало да се гордеете с тях! “, сподели той. Младежът държеше персонално да поздрави всяка от изпълнителките и диригента на хора проф. Дора Христова.

Мнението на Хаджич споделят многочислени фенове в няколко европейски страни, които видяха протичащото се в софийския Сити Марк Арт Център с помощта на директното лъчение в платформата Patreon. „ Чувствам се блажен, че можах да стана очевидец на концерта – въпреки и непряко, а чрез живото предаване. Внесохте слънце в тази мрачна и дъждовна ноемврийска вечер “ – написа почитател от Германия. „ Прекрасен концерт! Много ви благодаря и поздрави от Италия “, добави различен фен. „ Поздравления на всички за тези красиви осъществявания. Те носят доста добрина в толкоз обърканото ни време “, съгласно обожател от Белгия.

Зрителите оцениха наличието на програмата, която включваше, както заглавия от последния албум на състава „ БууЧииМиш “ на композитора Петър Дундаков, по този начин и класики като „ Море зажени се Гюро “ и „ Дилмано, дилберо “ на Красимир Кюркчийски, композиции на Петър Льондев, Стефан Драгостинов, Георги Андреев, Николай Кауфман. Особен интерес и възторзи провокираха достоверните сола, дуети, триа и даже нонета „ Я изгрей слънце “ на Атанас Илиев. Много топло и въодушевено публиката одобри появяването на младото попълнение в хора – деветте изпълнителки от Международната вокална академия „ Мистерията на българските гласове “.

След нестихващите овации ансамбълът извърши на бис трансформиралата се в шлагер в редица нощни заведения в доста страни комбинация на Петър Льондев „ Ерген деда “.

Концертът на „ Мистерията на българските гласове “ ще е наличен онлайн в България и в чужбина на страницата на хора в Patreon до 23:59 часа на 3.11.2020 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР