Депутатите ще обсъдят на първо четене законопроекта на Обединени патриоти,

...
Депутатите ще обсъдят на първо четене законопроекта на Обединени патриоти,
Коментари Харесай

Обсъждат максимална годишна субсидия за партиите от 6 млн. лева

Депутатите ще обсъдят на първо четене законопроекта на Обединени патриоти, в който е заложен таван на средствата от държавната дотация, заяви Българското национално радио. Коалиционният сътрудник на ГЕРБ упорства оптималният размер на партийната дотация да бъде 6 милиона лв. годишно. При приемането на бюджет 2020 ГЕРБ поддържаха нарастването на партийните дотации на 8 лв., като остана и частното финансиране. Обединени патриоти оферират връщане на старите членове от Закона за политическите партии - ще бъде разрешено финансиране единствено от физически лица, услуги към партиите осъществени с персонален труд, персонални дарения или даване на пространства.

Новото предложение на патриотите е да се сложат и предели на дотацията в размер на 6 милиона лв. - два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарните избори. Така единствено две политически обединения биха били с понижена партийна дотация - ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Това са единствените две партии на българската политическа сцена, които имаха над 750 хиляди гласа на последните парламентарни избори.

Едно от предложенията е да бъде въведен и оптимален размер на дарението от физически лица за една календарна година от 10 хиляди лв.. По този метод се цели да се избегне зависимостта на партиите от стопански субекти и да се възвърне правната уредба преди изменението на размера на държавната дотация през месец юли 2019 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР