Денталните услуги са един от най-бързо развиващите се сегменти в

...
Денталните услуги са един от най-бързо развиващите се сегменти в
Коментари Харесай

Пазарът на дентални продукти е отворен за нови играчи

Денталните услуги са един от най-бързо разрастващите се сегменти в опазването на здравето у нас. Освен нарастване на броя на денталните клиники, които работят за българските жители, в последните години и доста чужденци идват в България, с цел да се лекуват. Това пък даде мощен подтик и на денталния туризъм, което води и до нарастване на потребностите от съответните дентални произведения за профилактика и лекуване.

Комисията за защита на конкуренцията изследва и позволи на водещия дистрибутор на стоматологични артикули в Румъния – „ Дентотал Груп холдинг лимитед “ С.А., да придобие директен едноличен надзор върху софийската „ Дентатехника “ ЕООД, която е най-големият дистрибутор на дентално съоръжение и консумативи в България. Васил Попов е притежател и шеф на българската компания, като договорът за покупко-продажба планува той да продаде 100% от дружествените дялове.

Участниците в концентрацията са задължени да уведомят авансово Комисия за защита на конкуренцията за желанието си да реализират централизация, когато сумата от общите им обороти надвишава 25 млн. лв..
За плануваната договорка е информиран  и сръбският орган по конкуренция, който към този момент  е дал своето  разрешение за приключването й.

„ Дентотал Груп Холдинг Лимитед “ и „ Дентатехника “ не упражняват надзор върху други сдружения с регистрация в страната. Целта на договорката е разширение на комерсиалното наличие на Групата „ Абрис “, която е едноличен притежател на румънската компания, в България. Анализът е открил, че при дейностите на Групата „ Абрис “ и „ Дентатехника “ в България, не е налице хоризонтално припокриване при дистрибуцията на дентално съоръжение и консумативи на едро. Няма обаче връзки  между участниците в концентрацията на вертикално-свързани или прилежащи пазари.
Бариери за нахлуване на пазара
Издаването на позволение за търговия на едро с медицински произведения от Изпълнителната организация по медикаментите сеизвършва по опростена административна процедура, като към заявката се ползват данни за ЕИК/търговска регистрация, лист на категориите медицински произведения и документ за платена такса. През 2020 година са издадени 99 броя нови позволения, а през 2019-а – 77 броя.
Навлизането на пазара не изисква разноски за специфични технологии, характерно съоръжение и други, нито други обилни първични вложения.
Някои от интервюираните в изследването на Комисия за защита на конкуренцията предприятия показват, че се изисква избран веществен и човешки запас заради спецификата на продуктите и апаратурата.
Така че заключението на Комисия за защита на конкуренцията е, че административно-правните и стопански бариери за нахлуване на пазара са преодолими.
Анализът на конкурентната среда демонстрира, че българският пазар на дистрибуция на дентални артикули е високо фрагментиран. Информацията в обществения указател на разрешенията за търговия на едро с медицински произведения на Изпълнителната организация по медикаментите съдържа над 700 реда с търговци на едро за всяка категория произведения, включени в разрешението на „ Дентатехника “.
Конкурентите на двете компании  очакват след реализиране на договорката „ Дентатехника “ да разшири портфолиото си посредством прибавяне на към този момент одобрени на пазара търговски марки, дистрибутирани досега от други български вносители.
Някои от сдруженията чакат обединената група да има значително преимущество пред другите участници на денталния пазар във връзка с цени и многообразие от артикули. Но множеството от тях показват, че в денталния отрасъл доста рядко дистрибутор държи изключителни права за даден производител, наложените марки имат по най-малко двама или трима дистрибутори, а навлизането на всеки един спомагателен състезател понижава облагата и надлежно мотивацията за продажби.
Проучването на Комисия за защита на конкуренцията е открило, че покупко-продажбите в сектора, сключвани с контракт, нормално са с дълготрайност най-много 2 години – за закупуване на инсталация от клиенти или контракти по Закон за обществените поръчки с университети и лечебни заведения, а останалите търговски интервенции са на правилото на директната продажба (при консумативите) и рядко се подписват контракти за дълготрайно съдействие.
Според клиенти в този сегмент плануваната договорка ще се отрази позитивно на комерсиалните връзки с участниците в концентрацията, като ще докара до

възстановяване на качеството и цените на предлаганите артикули.
Проучването на Комисия за защита на конкуренцията сподели, че денталният пазар изисква непрестанно рационализиране на комерсиалните, логистичните, административните и софтуерни практики за ръководство на бизнеса. Наблюдава се огромна динамичност и съществуване на сходни по предопределение продукти. Поради огромното многообразие от артикули цената се явява главен фактор, определящ търсенето, а лоялността към марките е
ниска.

През последните години пазарът се разраства посредством увеличение вноса, реализиран от задгранични дистрибутори, в това число от Турция и други страни отвън Европейски Съюз, както и посредством навлизането на нови технологии и материали.
Липсата на съществени бариери за свободно нахлуване на пазара, броя дейни съперници, както и опцията на клиентите за подвижност сред доставчиците на услугите, изключва самостоятелност на обединената група от своите съперници и клиенти.

Поради това антимонополният регулатор приема, че тази договорка не би могла да докара до значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция на съответния пазар, изключително вследствие на основаване или усилване на господстващо състояние и позволява покупко-продажбата.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР