Ден преди самолетната катастрофа, в която загина шефа на наемническата

...
Ден преди самолетната катастрофа, в която загина шефа на наемническата
Коментари Харесай

Какво се случва с „Вагнер“ след смъртта на Пригожин?

Ден преди самолетната злополука, в която почина шефа на наемническата формация „ Вагнер “ Евгений Пригожин, съветски формален представител посети Либия, с цел да увери съдружниците, че бойците от групата ще останат в страната - само че под контрола на Москва.

На среща в Бенгази, във вторник, съветският заместник-министър на защитата Юнус-Бек Евкуров съобщи пред командващия източната част на Либия Халифа Хафтар, че силите на „ Вагнер “ ще рапортуват на нов пълководец, написа Reuters.

Няма никакви индикации, че двете събития са освен това от инцидентно съвпадане, само че въпреки всичко визитата на Евкуров „ подсказва, че - в случай че има нещо друго - съветският отпечатък в Либия може да се задълбочи и разшири, а не да се свие “, разяснява пред осведомителната организация откривателят на Либия Джалел Харчауи от Royal United Services Institute.

Военната среща, която последва прекратения протест на Пригожин и силите на „ Вагнер “ против съветския президент Владимир Путин през юни, е знак, че Москва не счита да се откаже от световната мрежа, която наемническата група построи през годините.
Пригожин е завладял съветския град Ростов на Дон
Сега, когато Пригожин се счита за мъртъв, ориста на комплицираната, доходоносна мрежа от военни и търговски интервенции, която той и организацията му сътвориха за Русия в Европа, Близкия изток и Африка, виси на косъм.
Промени
В страните, в които групата на Пригожин оперира посредством публично съглашение с Москва, анализаторите не чакат доста промени - към този момент.

В Либия от 2019 година до 2020 година до 2000 наемници на „ Вагнер “ са помагали на фракцията на Хафтар в настъплението ѝ към Триполи до прекратяването на огъня и са охранявали военни и петролни обекти съгласно самостоятелни анализатори и Human Rights Watch.

Тъй като Русия няма публична военна роля в Либия и не може да се намеси директно, без да наруши оръжейното ембарго на Организация на обединените нации, присъединяване ѝ там въпреки всичко ще би трябвало да продължи да се осъществя посредством „ Вагнер “ или някоя друга сходна организация, споделя Харчауи.

Политическият консултант на президента на ЦАР Фаустин-Аршан Туадера Фиделе Гуанджика пък разказва гибелта на Пригожин като " огромна горест ", защото неговите хора са " помогнали за спасяването на демокрацията ", помагайки на държавното управление в гражданската война.

Но защото „ Вагнер “ е бил там по силата на съглашение на държавно равнище с Русия, „ нищо няма да повлияе на наличието на неговите инструктори “, прибавя той. Пригожин е " мъртъв водач, само че ние можем да го сменяем ", подчертава Гуанджика.

Все отново несигурността основава опасности в Африка, счита политическият анализатор от Буркина Фасо Усман Паре:

Вече можем да си представим оперативните компликации, с които групата може да се сблъска в този момент, и е ненужно да споделяме, че ще има последствия за африканските страни, в които тя участва “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР