Демократична България и Продължаваме Промяната не могат да направят съдебната

...
Демократична България и Продължаваме Промяната не могат да направят съдебната
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Кирил Петков и Асен Василев омърсиха понятието съдебна реформа

" Демократична България " и " Продължаваме Промяната " не могат да създадат правосъдната промяна, разяснява Радомир Чолаков на брифинг в централата на ГЕРБ.

От партията оповестиха, че ще показват обособени браншове от предизборната си стратегия, като стартират със правосъдната промяна.

През последните години тематиката за правосъдната промяна беше експлоатирана и конфискувана първо от " Демократична България ", по-късно от " Продължаваме Промяната ", които я трансфораха в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни управнически послания, разяснява Чолаков.

За страдание, това, което видяхме през последната една година и половина, беше, че тези политически обединения не могат да създадат правосъдната промяна, те не схващат по какъв начин действа правосъдната система, те явно не я познават от вътрешната страна, добави той.

" Оказа се, че това, което те си показват като правосъдна промяна, е закриване на структури, разрушение на институции, кадруване и, в последна сметка, основаване на бухалки ", разяснява още Чолаков. " В последните седмици беше към този момент тъпо да се следят воплите на Кирил Петков и Асен Василев по какъв начин единствената правосъдна промяна в България е Бойко Рашков да стане началник на КПКОНПИ. Те дискредитираха самото разбиране " правосъдна промяна ", омърсиха го ", добави той.

Радомир Чолаков разяснява, че правосъдната промяна е стартирана доста от дълго време от ГЕРБ, тя не е спирана. Той уточни, че от ГЕРБ желаят бързо и дейно правораздаване.

От партията оповестиха, че ще работят за нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното произвеждане, унищожаване на фигурата на " безконечния дебитор ".

 Може би би трябвало да забраним карането на коли с десен волан в България , тъй като това е рисково, сподели Радомир Чолаков по отношение на бъдещи промени в закона за придвижване по пътищата. Сега несъмнено ще ни се разсърдят тези, които ги карат, само че си коства да се обмисли, добави той.

Новата наказателна политика на ГЕРБ е съгласувана с всичките им европейски сътрудници.

" Ако желаеме да сме европейска страна ние би трябвало да черпим опит от тези, които са по-напред от нас. Няколко пъти беше казвано, че нашият Наказателен кодекс е социалистически и в него доста огромно тегло се дава на наказването затвор, до момента в който в западноевропейските страни доста по-голямо тегло е обещано на наказването санкция. Например за нарушаване на интелектуалната благосъстоятелност нашият Наказателен кодекс планува затвор до 6 години и санкция до 20 хиляди лв.. За същото закононарушение немският кодекс планува затвор до 1 година, само че санкция, която може да доближи 1 млн. евро. Нали се сещате кой Наказателен кодекс е по-ефективен ", сподели Радомир Чолаков.

Евродепутатът Емил Радев подсети, че България е единствената страна в Европейски Съюз, в която към момента съществуват безконечните длъжници.

" По наше предложение беше въведена 10-годишната отминалост, само че по решение на Конституционен съд тази норма може да има резултат най-рано през 2029 година Ние не можем да чакаме толкоз дълго, изключително в сериозната икономическа конюнктура в страната ", добави Радев.

Чолаков уточни, че ще предизвикват промени в Конституцията с цялостно почитание към правосъдната власт. Не може тези промени да се вършат силово, без да бъде съветвана самата правосъдна власт и научната общественост, считат от ГЕРБ.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР