Делото Дебора се оказа прекалено горещ картоф за магистратите в

...
Делото Дебора се оказа прекалено горещ картоф за магистратите в
Коментари Харесай

Скандал: Делото Дебора в задънена улица, 11 съдии поред си правят отвод



Делото " Дебора " се оказа прекомерно парещ картоф за магистратите в Стара Загора и надали ще се гледа от Районния съд в града, въпреки че обвинителният акт против Георги Георгиев да беше импортиран там на 15 декември. Масово районните съдии си вършат отказ и не желаят да се занимават със случая.

Това сподели инспекция на " Сега " в електронните регистри. Досега са се отвели 11 магистрати, включително и председателката на съда Блага Бозова. Ако всички магистрати от съда си създадат отказ, Върховният касационен съд ще би трябвало да реши къде да прати делото. Обикновено се избира непосредствен съд от същото равнище (в случая - районно), с цел да не бъдат причинявани спомагателни неудобства на участниците в процеса.

От обществено наличните данни излиза наяве, че всички те се базират на текста от Наказателно-процесуален кодекс, който споделя, че " не може да взе участие в състава на съда арбитър или правосъден заседател, който заради други условия може да се смята преднамерен или заинтригуван директно или индиректно от изхода на делото ". Какви са тези " други условия " обаче е незнайно. " Сега " изпрати през вчерашния ден документално питане до Районния съд в Стара Загора дали магистратите сочат какво ги прави предубедени. До момента няма отговор на този въпрос.

Делото " Дебора " към този момент се " джурка " измежду гражданските съдии и те също се водят. Последният отказ е от 28 декември. Вчера делото е разпределено на арбитър Неделина Минчева. Тогава жребият е теглен сред общо петима магистрати. Така че следва да забележим дали и арбитър Минчева ще откри мотив да се води. Районните съдии в Стара Загора съгласно уеб страницата на съда са 20 - 9 наказателни и 11 цивилен.

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинявания, откакто 5 месеца по-рано обществото беше " взривено " от бруталността на закононарушението и неглижирането на случая от управляващите.

Първото обвиняване против Георгиев, който сега се намира в ареста, е, че на 26 юни с особена свирепост и по особена непосилен за жертвата метод посредством нанасяне на удар с пестник в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е предизвикал на 18-годишното момиче двустепенна междинна телесна щета и я е обезобразил. За това закононарушение Наказателен кодекс планува от 2 до 10 години затвор. Второто обвиняване е, че на 26 юни е принудил потърпевшата да претърпи нещо обратно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като използвал мощ, удряйки я с пестник в лицето. Наказанието за това е до 6 година затвор. Същото наказване Наказателен кодекс планува и за третото обвиняване на Георгиев - че в интервала от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с ликвидиране на Дебора.

Съдиите, които досега са приели, че заради някакви условия може да се смятат предубедени или заинтригувани директно или индиректно от изхода на делото, са Росен Чиликов, Блага Бозова, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР