Декларираното от премиера Бойко Борисов твърдо решение за отваряне на

...
Декларираното от премиера Бойко Борисов твърдо решение за отваряне на
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Възможен е конфликт за отваряне на заведенията

Декларираното от премиера Бойко Борисов твърдо решение за отваряне на заведенията от 1 март може да докара до открит кнфликт с представителите на националния действен щаб. „ Ако се вземе политическо решение, да си го вземат политиците. Ние сме специалисти и даваме препоръки какво да се направи, оттова нататък има куп социално-икономически съображения. Но не е изключен сходен спор “, разяснява пред bTV основният здравен контрольор Ангел Кунчев. Според Кунчев в случай че темпото на повишаване на случаите се резервира, до четири седмици може да има удвояване. Пикът може да е директно преди изборите, предизвести Кунчев.

Още е рано да се разясняват оповестените планове за март месец, ще може да се каже освен това няколко дни преди този момент, разяснява Кунчев в отговор на въпрос по кое време ще стане ясна безапелационната позиция на щаба за отваряне на заведения. Кунчев за следващ път напомни, че в случай че заболеваемостта надвиши 200-220 на 100 000, ограниченията ще би трябвало да се стягат, а не противоположното.

Здравните управляващи се притесняват главно поради разпространяването на английския вариант у нас, с който се изяснява и внезапният скок на случаите в Кюстендил. У нас вариантът пристигна малко по-късно, в случай че се регистрира темпото на разпространяване в други страни, не е изключено да има пик тъкмо в интервала на изборите, посочи Кунчев. Той посочи, че на Балканите най-вече случаи има регистрирани в Гърция, където са открити и останалите рискови варианти – от Южна Африка и Бразилия. „ С гранични ограничения не може да се спре болестта, може малко да се забавя темпото “, безапелационен бе Кунчев.

В момента в действителност няма действителна опция за избор на вакснини поради по-ниските количества доставки от някои от продуктите, призна още основният здравен контрольор. От думите му се подразбра, че действителна опция за избор първоначално няма да дават и персоналните лекари, с цел да не усложняват процеса на имунизации. „ В момента имаме три ваксини, които са утвърдени и са изцяло ефикасни. До един месец ще има още една – на „ Джонсън и Джонсън “. Ако някой толкоз държи на правото на избор, може да отсрочи имунизацията, само че не му го предлагам – чисто човешки и медицински “, разяснява още Кунчев. Той призна ниския интерес към имунизациите, само че съгласно основният здравен контрольор това не е изненада и страната е осигурила задоволително информация по тематиката. „ Въпросът е какво искаш да прочетеш “, разяснява Кунчев. Според него погрешната информация и инфодемията доста вредят и България рискува дълго време да влачи последствията. „ В Европа и в света ще си решат казуса, ще отворят стопанската система, а ние ще продължаваме да спорим и от това ще страдаме и обществено, и стопански “, посочи Кунчев.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР