Дефектни или стари болтове са сред най-вероятната причина крилото на

...
Дефектни или стари болтове са сред най-вероятната причина крилото на
Коментари Харесай

Калпави болтове или лош монтаж разбили самолета над Оризари

Дефектни или остарели болтове са измежду най-вероятната причина крилото на управлявания от 45-годишния Стефан Василски винтомоторен аероплан да се откъсне по време на полет, което докара до рухването му над стадиона в пловдивското село Оризари. Заедно с водача почина и 18-годишният  Валентин Аламански. Василски, който е съсобственик на локалния аероклуб в Белозем, персонално е сглобявал машината, настояват негови членове. Затова има и догадка, че при сглобяването е позволена техническа неточност.

Според Ивайло Коев, експерт по авиационна сигурност, строшаване на крило по време на полет е изключителна необичайност. Още по-странно е, че отчупването не е станало на мястото на стиковането, добави спецът пред Би Ти Ви. Подозренията му са, че може да става въпрос за градивно отклоняване, резултат от интервенция на Василски.

Свидетели на авиокатастрофата са станали участници в съревнование с дронове на стадиона в село Оризари. Според Пенка Гарабетова, която е член на клуба за механически спортове „ Модел Клуб Пловдив ”  и уредник на надпреварата, Василски е прелетял над стадиона в селото с много висока скорост. „ Чухме удара и хукнахме да оказваме помощ. Трябваше да завърти едно кръгче и да се приземи. Загиналият е доста умел водач, с дееспособност. Много пъти е летял този аероплан. Аз също съм се возила и не е имало в никакъв случай проблем ”, изяснява Гарабетова пред " Монитор ". Тя е безапелационна, че дроновете са били на земята, когато полукрилото на самолета се е откъснало и машината се е разрушила на брега на река Марица.

„ Причината полукрилото да се откъсне, може да бъде в стиковъчните болтове. Те са изключително сериозни крепежни съставни елементи, свързващи полукрилото със силовата конструкция на фюзелажа. В множеството модели летателни апарати това закрепване постоянно се инспектира, а при нальот от избран брой часове, се подменя ”, разяснява експерт от военната авиация. По думите му макар, че нормално въпросните болтове имат тип на стандартни крепежни детайли, които могат да се намерят във всяка железария, при използването им в авиацията, се залага да имат характерни условия.

Това значи, че би трябвало да имат избрана здравина, старания на опън, на прегъване и така нататък, които са утвърдени само и единствено от производителя на летателния уред. В авиацията се употребяват характерни сплави и постоянно на болт със напълно стандартен тип цената е десетки или стотици пъти по-висока от тази на елементарния.

„ Много е значимо спазването на софтуерната дисциплинираност при стиковането на летателния уред и последващото ревизиране. Подобни крепежни детайли се обслужват с тъкмо несъмнено торкиране (б.р. натягане). Във военната авиация този развой се инспектира от няколко равнища. Също се наблюдават и техническите бюлетини на производителя. Друга специфичност е по този начин нар. „ законтряне ” или различен тип обездвижване на тези детайли и антикорозионната им отбрана. Дори вярно селекциониран болт по нужната спецификация, подложен и торкиран, според техническите условия, в случай че не е вярно обездвижен, се трансформира в причина за произшествие ”, твърди авиоспециалистът.

Той прецизира, че всички тези неща са от компетентността на особено подготвени техници и инженери. В леката авиация обаче не е ясно кой следи спазването на тези механически условия, какви са противоположните връзки с производителя на машината и кой сертифицира техническата редовност на самолетите. Това, по думите му, са изключително значими аспекти, когато летателният уред е очакван и за транспортиране на пасажер или пасажери.

Леките летателни апарати имат минимални условия към качеството на пистите, от които изхвърчат и кацат. Дори да са спазени всички механически условия по обслужването, то нарасналите равнища на трептения от терена, в резултат на неравности, могат да бъдат причина за дефектиране на основни съставни елементи в структурата. Ето за какво се следи качеството и сертификацията и на площадките за политане и кацане.

Проверка в уеб страницата на Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация ” сочи, че пистата на аероклуба в село Белозем липсва от картата на лицензираните летища и летателни площадки. Съсобственикът на клуба Нено Рангелов, който е някогашен боен водач, в неделния ден не отговаряше на позвънявания по телефона, с цел да изясни дали летателната площадка е имала нужните разрешителни и регистрации.

Няколко часа след трагичния случай авторекламите от фейсбук страницата на аероклуба в село Белозем с оповестени промоции за полети с авариралата машина, бяха изтрити. Според хора, които са летели с лекия аероплан, промоцията е включвала заплащане на 120 лв. за 20-минутен полет. Снимките на ваучерите за понижение и на доволните клиенти, измежду които има даже и сватбени двойки, също бяха изтрити от Facebook.

Междувременно следствието за авиокатастрофата в село Оризари бе поето от екип от Националната следствена работа.

Местните хора в Белозем пък напомнят, че преди 4 години при политане пада 4-местен аероплан, на който обаче имало качени пет души.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР