Дебат за върховенството на закона и основните права в България

...
Дебат за върховенството на закона и основните права в България
Коментари Харесай

Българските евродепутати с анализ на дебата в ЕП за България

Дебат за върховенството на закона и главните права в България раздели Европарламента. ЕНП поддържа Бойко Борисов, а няколко политически групи приканиха за прекъсване на евросредствата за страната ни.

„ Това не беше спор за едно или друго държавно управление, а за България. Чувствах се задължен да направя по този начин, че да не преекспонираме проблеми, които имаме и знаем, че са там. Това беше моментът, в който трябваше да покажем единение. Ще ми се идващия път да знаем, че България е оттатък един спор, оттатък един мандат и едно или друго държавно управление “, разяснява пред бТВ евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

„ Не разбирам манталитета да разчитаме на Брюксел да се показа в ролята на класен началник, който да ни каже дали сме слушали, или не. Ще ми се да се държим почтено и когато има проблеми, да ги изричаме и да търсим тяхното решение, само че не и да ги пренасяме в Брюксел и да си веем кирливите ризи тук “, счита той.

„ Не съм съгласна, че това е спор против или за България. Това е спор против структурните проблеми, които има в страната сега. Това беше ясно декларирано от всички евродепутати, които се изрекоха по тематиката. Говореше са за репресията на медиите, за корупционните схеми “, сподели от своя страна Цветелина Пенкова, евродепутат от Българска социалистическа партия.

„ Това, което следим през последните години в Европейски Съюз, е засилваща се наклонност, че европейските жители не желаят техните налози да отиват за поддръжка на властнически режими и корупционни схеми. Заради това дебатът за върховенството на закона и механизмите, които предлагаме, е извънредно значимо. В момента се вземат решение бюджетите и метода, по който ще се отпускат европейските средства. Те ще бъдат отпускани с национални проекти, които би трябвало да са доста ясно написани “, разяснява Пенкова.

„ За страдание вчерашният спор не беше изчерпателен. Бих разделил говоренето на два типа. Едното е чисто митингаджийско, което е особено за една част от сътрудниците, а другото е по-скоро национално. Всеки го дърпаше като част от своята предизборна стратегия в България. Очаквах доста по-задълбочен и логичен спор по основните въпроси “, разяснява Илхан Кючюк, евродепутат от Движение за права и свободи и групата „ Обнови Европа “.

Утре ще бъдат импортирани ремонти към проекторезолюцията за обстановката в България, а финалният текст ще бъде гласуван в четвъртък.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР