Датската компания Maersk и германският й конкурент Hapag-Lloyd заявиха, че

...
Датската компания Maersk и германският й конкурент Hapag-Lloyd заявиха, че
Коментари Харесай

Световните корабни компании продължават да спират доставките през Червено море

Датската компания Maersk и немският й съперник Hapag-Lloyd обявиха, че техните контейнеровози ще продължат да заобикалят маршрута през Червено море, който дава достъп до Суецкия канал, след нападението през уикенда против един от корабите на Maersk.

И двата колоса в морския превоз пренасочиха някои плавания през Южна Африка и нос Добра вяра, защото основаните в Йемен бойци хути нападат товарни кораби в Червено море. Прекъсването заплашва да увеличи разноските за доставка на артикули, което поражда опасения, че може да провокира нов растеж на световната инфлация.

В неделя Maersk спря всички плавания в Червено море за 48 часа след опитите на основаните в Йемен хути да се качат на борда на кораба Maersk Hangzhou. Военни хеликоптери на Съединени американски щати отблъснаха нападението и убиха 10 от нападателите.

Реклама
" Продължава следствието на случая и ние ще продължим да стопираме всички товарни транспорти през региона, до момента в който оценяваме непрестанно изменящата се обстановка ", се споделя в изказване на Maersk, представено от Reuters. " В случаите, когато това е най-целесъобразно за нашите клиенти, корабите ще бъдат пренасочвани и ще продължат пътуването си към нос Добра вяра. "

В понеделник Maersk получи информация, че повече от 30 контейнеровоза би трябвало да преминат през Суец през Червено море, а 17 други пътувания са спрени.

Hapag-Lloyd съобщи, че корабите му ще продължат да се отклоняват от Червено море - вместо това ще плават през южния завършек на Африка - най-малко до 9 януари, когато ще реши дали да продължи да пренасочва корабите си.
Важен търговски път
Суецкият канал се употребява от към една трета от международните контейнерни товари. Пренасочването на корабите към южния завършек на Африка се чака да коства до 1 млн. $ в допълнение за гориво за всяко пътешестване в двете направления сред Азия и Северна Европа. Притесненията по отношение на евентуалното спиране на доставките от Близкия изток след последното нахлуване в Червено море доведоха до повишение на цените на петрола през първата комерсиална сесия за 2024 година Очакванията, че по-дългите направления ще доведат до по-високи цени на транспортите, покачиха акциите на корабните компании от началото на рецесията.
Реклама

Френската корабна група CMA CGM, която не е листната на борсата, ще усили цените си за транспорт на контейнери от Азия до Средиземноморския район с до 100% от 15 януари спрямо 1 януари, съгласно известие на уеб страницата си във вторник.

Maersk Hangzhou, който беше ударен от незнаен обект по време на офанзивата през уикенда, съумя да продължи пътя си, като данните на LSEG за корабоплаването демонстрират, че във вторник корабът е бил покрай Суецкия канал.

Подкрепяните от Иран хути, които управляват елементи от Йемен след години на война, започнаха да нападат интернационалното мореплаване през ноември в поддръжка на палестинската ислямистка формация " Хамас " във войната ѝ с Израел в линията Газа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР