Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия във военнопрестъпление

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Русия във военнопрестъпление
Коментари Харесай

Блинкън: Русия извършва военнопрестъпление чрез насилствените депортации

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън упрекна Русия във военнопрестъпление поради насилственото всеобщо депортиране на до 1,6 милиона украинци в Русия. Според високопоставения представител на американската администрация Москва съзнателно обезлюдява елементи на Украйна, съобщи Ройтерс.

В изказване ден преди конференцията в Хага по отношение на хипотетичните военни закононарушения на Русия в Украйна, Блинкън разгласи, че Москва организира интервенция по " пречистване ", с цел да реалокира украинци от окупирания изток и юг в региони, надълбоко в територията на Русия.

" Незаконното прекачване и депортиране на предпазени лица е тежко нарушаване на Четвъртата Женевска спогодба за отбрана на цивилните лица и е военно закононарушение ", акцентира държавният секретар.

Той сподели, че по оценки от източници, в това число самото съветско държавно управление, сред 900 000 и 1,6 милиона украински жители са били отведени от домовете си в Русия, в това число в изолирани региони на Далечния изток.

Сред тях има към 260 000 деца, някои от които съзнателно са отделени от родителите си и дадени за осиновяване в Русия, уточни Блинкън.

Той сподели, че програмата за пречистване наподобява е била планувана рано и подхожда на сходни интервенции, които Русия е подхванала в други войни, в това число в Чечения.

" Операциите по " пречистване " на президента Путин разделят фамилии, иззети са украински паспорти и са издавани съветски, като това е явен опит да се промени демографският състав на части от Украйна ", сподели Блинкън.

Според него е " неотложно " руснаците да бъдат държани виновни за дейностите си.

" Ето за какво ние поддържаме напъните на украинските и интернационалните управляващи за събиране, документиране и запазване на доказателствата за жестокости ", сподели той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР