Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира атаката срещу бившия

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира атаката срещу бившия
Коментари Харесай

Шокираща новина – бивш премиер е прострелян

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън разяснява офанзивата против някогашния японски министър председател Шиндзо Абе, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

" Дълбоко сме натъжени и обезпокоени от новината от Япония за опита за ликвидиране на премиера Абе. Не знаем с акуратност какво е положението му, знаем, че е бил прострелян и мислите ни и молитвите ни са с него и фамилията му, с народа на Япония. Това е един доста печален миг и чакаме вести от Япония ", сподели Блинкън, който е в Индонезия за среща на външните министри на страните от Г-20.

По-рано през днешния ден посланикът на Съединени американски щати в Япония Рам Иманюел съобщи, че е " тъжен и шокиран " от новината за прострелването на Абе, съобщи Франс прес. " Натъжени сме и сме шокирани от прострелването на някогашния министър председател Шиндзо Абе. Той беше необикновен водач на Япония и хладнокръвен съдружник на Съединените щати. Правителството на Съединени американски щати и американският народ се молят за добруването на Абе, на фамилията му и на японския народ ", се споделя в изказване на Иманюел.

" Шокираща вест от Япония, че някогашният министър председател Шиндзо Абе е прострелян - мислите ни са със фамилията му и с народа на Япония ", съобщи в Туитър австралийският министър председател Антъни Албанезе. " Смятам, че всички са също толкоз сюрпризирани и натъжени, колкото съм и аз. Както Тайван, по този начин и Япония са демократични страни, които се управляват от правилото за господство на закона. От името на моето държавно управление уверено съдя деянията на принуждение ", съобщи във Facebook президентката на Тайван Цай Ингвен.

" Бившият министър председател Абе е освен мой добър другар, само че и правилен другар на Тайван. Той поддържаше Тайван в продължение на доста години и не пожали старания за насърчаването на положителните връзки сред Тайван и Япония ", посочи Цай Ингвен. Руският дипломат в Токио Михаил Галузин се моли за здравето на някогашния министър председател Абе и осъжда варварската офанзива против него, съобщи ТАСС.

" Молим се за здравето на някогашния министър председател на Япония Шиндзо Абе. Решително осъждаме осъщественото против него варварско нахлуване ", се споделя в изказване на Галузин. Японският министър председател Фумио Кишида прекрати през днешния ден предизборната си акция за изборите за горната камара на Народното събрание, откакто предшественикът му на премиерския пост Шиндзо Абе бе прострелян по-рано през днешния ден на предизборна демонстрация, съобщи ДПА.

Кишида се върна през днешния ден в Токио от северната префектура Ямагата. Правителството му основава спешен щаб по отношение на офанзивата против Абе. Главният секретар на японското държавно управление Хирокадзу Мацуно съобщи пред публицисти, че нито един акт на принуждение не следва да бъде толериран, съобщи организация Киодо.

Във връзка с прострелването на Абе е задържан 41-годишният гражданин на Нара Тецуя Ямагами. Той бе арестуван на мястото на престъплението, съобщи японската полиция. Тецуя Ямагами, мъжът, който простреля през днешния ден някогашния министър председател Шиндзо Абе, по-рано е служел във военноморските елементи на Силите за самозащита на Япония, заяви телевизия " Нихон ТВ ". Изглежда, че револверът, употребен при офанзива против някогашния министър председател, е самоделен, заяви японската телевизия Ен Ейч Кей.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР