Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео изрази подкрепата си

...
Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео изрази подкрепата си
Коментари Харесай

САЩ с нова, по-силна офанзива срещу Иран

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео изрази поддръжката си за антиправителствените митинги в Иран, съобщи БГНЕС. Вашингтон се надява гражданското неодобрение да окаже значителен напън и даже да смъкна държавното управление на ислямската република, само че до момента се въздържаше от открита поддръжка за протестиращите.
С разрастването на митингите обаче Помпео инициира акция в обществените мрежи в тяхна поддръжка, за да направи настояванията на опозицията по-видими за интернационалната общност. " Народът на Иран се умори от корупцията, несправедливостта и некомпетентността на своите водачи. Светът чува вашия глас ", написа Помпео в своя Twitter профил.
Иран, на който Съединени американски щати за следващ път постановат наказания, изпитва все по-осезаеми стопански усложнения, които доведоха до улични митинги и даже до стачка на търговците от " Големия базар " в Техеран. Много от протестиращите обаче упрекват личното си държавно управление, а не Съединени американски щати, за икономическите проблеми на страната. За последните шест месеца иранският риал загуби близо 50% от цената си, което докара до внезапно повишаване на цените и рекордна безработица.
Сподели с товите другари
Държавният секретар на Съединени американски щати се възползва от недоволството на иранците, с цел да упрекна Техеран в " хабене на запаси " в помощ за " Хизбула ", ХАМАС и хутите в Йемен. " Амбициите на Иран за развиване на програмата за основаване на атомно оръжие единствено способстват за страданието на народа на Иран ", добавя Помпео. С тези думи той де факто възприе позицията на Израел.
Извън тази акция, Съединени американски щати желаеха от страните-членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да санкционират Иран поради " зловредно държание " в Близкия изток.
" Изправени сме пред страна, която непрекъснато нарушава резолюциите на Секретен сътрудник и е безусловно належащо да предприемем нужните ограничения. Призоваваме държавите-членки на Секретен сътрудник да се причислят към нас в налагането на наказания, които имат за цел прекратяване зловредните дейности на Иран в района ", съобщи Джонатан Коен, заместник-постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации, по време на среща, отдадена на използването на нуклеарната договорка от 2015 година. В своето изказване Коен още веднъж упрекна Иран, че в нарушаване на интернационалното оръжейно ембарго доставя с ракети бунтовниците хути в Йемен.
Според посланика на Европейски Съюз в Организация на обединените нации Жоао Вале де Алмейда обаче разрушаването на сходно работещо съглашение „ няма да ни сложи в по-добра позиция за бъдещи договаряния “ по въпроси като дейностите на Техеран в Близкия Изток или ракетната стратегия. Посланикът на Франция в интернационалната организация Франсоа Делатре се причисли към позицията на Алмейда като добави, че „ разпадането на сходно значимо достижение съставлява сериозна стъпка обратно за района, за политиката за неразпространение на атомно оръжие, както и за сигурността на всички ни и ще докара до съществени последствия ".
Думите на американския представител контрастират и със заключенията на Международната организация за атомна сила (МААЕ), която на 24-ти май тази година за 11-ти следващ път публично заяви, че Техеран напълно извършва поетите задължения.
Иранската реакция
Президентът на Иран Хасан Рохани даде обещание да резервира националното достолепие на страната си от външен политически напън и съобщи, че при нужда, " ще сложи Съединени американски щати на колене ".
" Ние няма да отстъпим и ще запазим нашето национално и историческо достолепие пред лицето на Съединени американски щати ", сподели Рохани и добави, че при нужда " ще сложи Съединени американски щати на колете в този конфликт на воли ". Той изложи и икономическите проекти на държавното управление, определяйки като основни посоки битката с бедността, основаването на работни места и развиването на производството.
На 26 май Рохани съобщи, че Иран упорства за правото си на спокойно потребление на атома, обещано му от резолюция 2231 от Секретен сътрудник на Организация на обединените нации. Той добави, че интернационалната общественост признава противозаконния темперамент на излизането от Съединени американски щати нуклеарната договорка.
На 8 май президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи излизането на страната от Съвместния изчерпателен проект за деяние – договорка, ограничаваща нуклеарните разработки на Иран в подмяна на анулация на глобите на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации и едностранните ограничаващи ограничения, въведени от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Тръмп, също така, се зарече освен да върне старите, само че и да вкара нови наказания против Иран.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР