Нашумялото дело за убийството на съпругата на бившия министър на

...
Нашумялото дело за убийството на съпругата на бившия министър на
Коментари Харесай

Как убийство на жена може да промени историята на Казахстан?

Нашумялото дело за убийството на брачната половинка на някогашния министър на стопанската система в Казахстан Салтанат Нукенова беше гледано от милиони и хвърли светлина върху казуса с домашното принуждение в азиатската страна. След историческа присъда, с която в миналото авторитетен политик е измамен под отговорност за убийството на брачната половинка си, и след въвеждането на нов закон за домашното принуждение, породи въпросът дали може да бъде въздадена правдивост за други жертви в страната, разяснява BBC News.

Фактите, изложени от съда за убийството на Нукенова, са ужасяващи. Бившият министър на стопанската система на Казахстан я е пребил до гибел при нахлуване, отчасти снимано от камери за наблюдаване. Сутринта на 9 ноември 2023 година, малко след 7:15 локално време, камери за наблюдаване в ресторант в столицата Астана  са снимали изображения на Куандик Бишимбаев, който рита Салтанат и я дърпа за косата. Какво тъкмо се е случило през идващите 12 часа, е по-малко ясно. Част от него е записана от самия Бишимбаев с мобилния му телефон – изображенията са показани на съда, само че не и на обществеността. Аудиозаписът снима по какъв начин Бишимбаев наскърбява Салтанат и я пита дали има връзка с различен мъж. Съдът чу и видя от записите по какъв начин Бишимбаев вика няколко пъти думата " гадателка ", до момента в който брачната половинка му лежи в безсъзнание във ВИП хотелската стая, където няма камери. Малко преди 20 часа най-сетне е извикана кола за спешна помощ. Тя обаче към този момент е мъртва, съгласно аутопсията. Съдебно-медицинската експертиза, осъществена в детайли в съда, демонстрира, че Салтанат е получила черепно-мозъчна контузия заради натъртвания, охлузвания и външни пострадвания. 230 мл кръв са се събрали сред черепа и повърхността на мозъка й. Имало следи от удушаване, оповестиха от съда по време на делото.

Роднината на Бишимбаев, Бахитан Байджанов, шеф на хотела, където се намирал ресторантът, е наказан на четири години затвор за укриване на закононарушение. По време на процеса той твърди, че Бишимбаев го е помолил да изтрие записите от камерите за наблюдаване. На 13 май 2024 година Върховният съд на Астана осъди 44-годишния Куандик Бишимбаев на 24 години затвор за убийството на 31-годишната Нукенова. Но в Казахстан – където стотици дами умират всяка година, умъртвени от ръцете на своите сътрудници – приемането на присъда в такива случаи не е нещо несъмнено. Само в един на всеки четири случая на домашно принуждение в страната агресорите биват изправени пред съда, оповестиха от Организация на обединените нации. Много дами остават прекомерно уплашени, с цел да застанат пред съда. Както споделя братът на Салтанат, дамите в Казахстан „ са крещяли и преди, само че в никакъв случай не са били чути “. До в този момент.

Детството на Салтанат минава в град Павлодар в североизточната част на страната - покрай границата на Казахстан с Русия. След като приключва учебно заведение, тя се мести в някогашната столица Алмати - където живее за малко с по-големия си брат Айтбек Амангелди. „ Това време беше скъпо от позиция на нашата връзка “, сподели Айтбек, описвайки по какъв начин той и сестра му са развили близки връзки в зрелост. Салтанат Нукенова беше омъжена за Куандик Бишимбаев по-малко от година, преди той да я убие. 

Бишимбаев беше задържан през 2017 година по обвинявания в рушвет и в последна сметка - наказан на 10 години затвор. Той беше освободен след по-малко от три години зад решетките. По това време Салтанат работела като астролог, пристрастеност, която почнала, откакто нейната кръстница й подарила книга, когато била на девет години, описа брат й. „ Помагаше на дами, които бяха в разнообразни сложни обстановки – било то фамилни връзки, проблеми в брака, с деца “, изясни той, като си спомни своята радостна и усмихната сестра и фантазиите й да отвори школа по астрология. В показанията си Айтбек споделя, че Бишимбаев се опитал да си уговори среща със Салтанат, която в началото отказала. Последвало „ дълго и завладяващо ухажване “ и Бишимбаев съумял да получи телефонния номер на Салтанат. Тогава тя посочила на брат си и известията, в които Бишимбаев я моли за среща и я предизвиква да не има вяра на всичко, което се написа и приказва за него. Няколко месеца след тази среща те се оженили. И не след дълго почнали проблемите. Салтанат посочила фотоси на синини на брат си и няколко пъти се пробвала да напусне брачна половинка си. Айтбек допуска, че Бишимбаев се е опитвал да я изолира – откакто Салтанат спряла работата, която обичала, тъй като й „ забранявал “ да я прави.

Съдията по време на процеса от своя страна сподели, че убийството й е изключително грубо закононарушение. Бишимбаев се опита да го омаловажи. Той призна, че е предизвикал телесна щета на Салтанат, която е довела до гибелта й, само че изрично отхвърли това да е било съзнателно. Той помоли съда да бъде " справедлив и обективен ". Междувременно неговият юрист попита брата на жертвата, Айтбек, дали Салтанат избира „ мъжете да преобладават “ във връзките, или тя господства. „ Ти съществено ли? “ отвърна той. Естеството на разпита не изненадва Денис Кривошеев, заместник-директор на Амнести Интернешънъл за Източна Европа и Централна Азия. „ Оцелелият може да бъде упрекнат, че се е държал по метод, който е „ предизвикал “ агресора; тя може да бъде упрекната в разрушение на фамилните полезности, в пренебрежение към брачна половинка си или родителите и роднините си ", сподели той пред BBC. „ Изисква се храброст, с цел да докладваш за домашно принуждение и има всички учредения да имаме вяра, че то е извънредно малко докладвано от страна на застрашени дами. “

Организацията на обединените народи пресметна, че към 400 дами в Казахстан са убити всяка година вследствие на домашно принуждение. За съпоставяне, 70 дами са били убити в Англия и Уелс – с три пъти повече население – през годината сред март 2022 година и март 2023 година Обажданията до спешни центрове за жертви на домашно принуждение са се нараснали със 141,8% сред 2018 година и 2022 година, съгласно Министерството на вътрешните работи на Казахстан. Въпреки това Кривошеев споделя, че " към момента има високо равнище на приемливост към домашното принуждение, само че то понижава ".

Но защото детайлности за последните часове на Салтанат бяха разкрити на нацията посредством предаване онлайн от правосъдната зала, натискът върху държавното управление се задейства. Потребителите на обществените медии се обърнаха към платформи като TikTok, с цел да приказват за случая. Петиция, подписана от повече от 150 000 души, приканва за промяна на закона за домашното принуждение. На 15 април президентът Касим-Жомарт Токаев подписа закон за стягане на наказванията за домашно принуждение, откакто то беше декриминализирано през 2017 година Новият " закон Салтанат " трансформира насилието в престъпно закононарушение. Преди това се смяташе за гражданско закононарушение. Освен това случаите към този момент могат да се образуват, без самата жертва да подаде тъжба. Но действителността е, че подхванатите ограничения към момента са надалеч от нужното, споделя Динара Смаилова – създател на фондация „ НеМолчиКЗ “, която оказва помощ на жертви на домашно принуждение и обезчестяване. Като за начало „ пострадването се смята за леко “, в случай че дамата не остане в болница най-малко 21 дни, " счупването на носа и челюстта се правят оценка като лека телесна щета ". Смаилова започва фондацията си, откакто през 2016 година разгласява в обществените медии за това, че е претърпяла групово обезчестяване и полово принуждение като млада и вижда отговора. Тя сподели, че в границите на няколко дни е получила " към 100 известия от дами, които приказват за насилието, което са претърпели, по какъв начин им е неразрешено да приказват и по какъв начин мъжете са останали ненаказани ". Нейната фондация разгласява " шокиращи случаи на принуждение в продължение на осем години " без никакъв отговор от държавното управление, добави тя. Жената към този момент не живее в Казахстан, където е включена в лист с търсени от управляващите за разпространяване на погрешна информация, навлизане в персоналния живот и машинация.

По подигравка на ориста точно истории като тези биха въодушевили състраданието към Салтанат. „ Тя постоянно се е борила за правдивост “, споделя брат й Айтбек. „ Няма значение от позиция на повода... Тя имаше мощно възприятие за правдивост. Винаги, когато виждаше, че някой е засегнат и има потребност от отбрана, тя постоянно беше до хората. И да, споделя той, законът към момента не стига задоволително надалеч. Но това е начало, което демонстрира на хората, че даже и най-могъщите могат да бъдат държани виновни. Този развой ще покаже на хората, че " в Казахстан един закон е идентичен за всички и всички са равни пред закона ", сподели още той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР