Държавният инвестиционен фонд на Турция (TWF) планира да осъществи международна

...
Държавният инвестиционен фонд на Турция (TWF) планира да осъществи международна
Коментари Харесай

Турция търси свежи инвестиции в сделка с държавни облигации за $500 млн.

Държавният капиталов фонд на Турция (TWF) възнамерява да реализира интернационална облигационна договорка като тест за инвеститорския вкус към активите на страната.

Според документи, представени от Financial Times, банки, наети от Фонда, са почнали да оферират на вложители деноминирани в щатски долари облигации. Фондът се стреми да набере 500 млн. $, добавя изданието.

Новината идва броени дни откакто шефът на Централната банка Хафизе Гайе Еркан се отдръпна от поста, който заемаше през последните 7 месеца. По време на мандата си тя усили лихвените проценти от 8,5% на 45%.

До момента локалните и задгранични анализатори избягваха мнения по отношение на последното разтърсване в Централната банка. Залозите бяха, че наследникът на Еркан, заместник-управителят Фатих Карахан, ще се придържа към нейната политика за високи разноски по заемите като инструмент за изстудяване на инфлацията от близо 65%.

Пряко осведомен със договорката източник, съобщи, че оставката на Еркан е помогнала да се разсее несигурността по отношение на управлението на Централната банка, откакто в продължение на седмици в локалните медии се появиха изказвания, че тя е предоставила на татко си неофициална позиция в банката и че той е уволнил чиновник.

Еркан отхвърли тези изказвания.

По първични данни, облигационната договорка към този момент се радва на огромно търсене, като поръчките са на стойност към 4,75 милиарда $. Това накара банкерите да понижат прогнозата за доходността на облигациите до 8,62-8,75% от в началото плануваните над 9%.

Турските държавни облигации в щатски долари с падеж през март 2029 година понастоящем се търгуват с рентабилност от към 7,6%.

TWF, основан през 2016 година, има дялове в необятен набор от локални компании, инфраструктурни и имотни активи, в това число в превозвача Turkish Airlines, няколко огромни кредитора и Borsa Istanbul. Фондът също по този начин има цялостна благосъстоятелност върху енергийната група Botaş, която се счита за една от перлите в короната на Турция, националната пощенска компания PTT и огромно пристанище покрай Измир.

От пресцентъра на институцията не разясниха информацията на FT за облигационната договорка.

През последното десетилетие задграничните вложители значително бяха отдръпнали вниманието си от локалните и интернационалните активи на Турция, напомня изданието.

Интересът обаче стартира да се завръща, обнадежден от широкообхватната икономическа промяна след преизбирането на президента Реджеп Ердоган през май. Повишаването на лихвените проценти от Централната банка, което промени дългогодишното гледище на Ердоган за поддържане на ниски разноски по заемите непременно, беше главен дирек на програмата.

Сега анализаторите чакат новият шеф на финансовата институция да продължи с по-строгата парична политика.

" За разлика от предходните смени на управлението, ставката на Еркан наподобява не е провокирана от някакви различия сред политическото управление на страната и Централната банка ", счита Клеменс Граф, икономист в Goldman Sachs. Това е отпратка към предходни случаи, при които Ердоган, който преди наричаше високите лихви " майка и татко на всяко зло ", уволняваше шефове за повишение на лихвите.

" Не виждаме причина да се съмняваме, че Карахан ще поеме по път, сходен на този, определен от предшественика му ", добавя Граф.

Икономисти от JPMorgan също разясняват, че Карахан, някогашен икономист от Федералния запас на Ню Йорк, " евентуално ще резервира паричната политика по-строга за по-дълго време ".

Цените на турските активи отразяват спокойната реакция на икономистите след рокадата в Централната банка, което спомогна за подсилване на увереността на банкерите да продължат със договорката с TWF. Турската лира леко се намали по отношение на $ след оставката на Еркан, до момента в който бенчмаркът Bist 100 означи растеж от 3%.

По данни на FactSet цената за отбрана против несъблюдение на отговорностите по турския дълг посредством петгодишни суапове за кредитно несъблюдение – основен индикатор за възприетия риск при притежаването на турски активи, се е намалил с към 10 базисни пункта от предишния четвъртък до 330 базисни пункта.

BBVA, JPMorgan и Standard Chartered са взаимни световни координатори и букрънъри по договорката с TWF, а Bank of America, Emirates NBD Capital, ICBC, ING, QNB Capital и Société Générale са букрънъри, добавя FT.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР