Държавите от ЕС не можаха и днес да постигнат съгласие

...
Държавите от ЕС не можаха и днес да постигнат съгласие
Коментари Харесай

Засега ЕС не постига съгласие за пълна забрана на руския петрол

Държавите от Европейски Съюз не можаха и през днешния ден да реализират единодушие по предлагането на Еврокомисията за цялостна възбрана на вноса на съветски нефт и петролни артикули до края на тази година, като част от новия пакет наказания против Русия.

България желае изключение и удължение на периодите, каквито се плануват за Унгария, Словакия и Чехия. Мотивите на страната ни са, че софтуерно рафинерията в Бургас не може да работи без съветски нефт. Според източници, участвали на срещата обаче, причините на страната ни не са били задоволително безапелационни за другите страни, тъй като те не са склонни да ги одобряват. В претекстовете на централноевропейските страни се показва, че главният им проблем е неналичието на изход на море.

Днес се появиха искания и от други страни, тъй че Европейски Съюз остава доста надалеч о постигането на компромис. Френското председателство ще се опита да показа нов вид, по който на следващия ден да продължат дебатите.

Председателят на Европейската комисия счита, че макар разликите страните ще реализиран единодушие за новия пакет от наказания.

" Следващата ни стъпка е налагане на ембарго върху петрола. Когато представях пакета в сряда, споделих, че това няма да е елементарно, само че не можем да отлагаме. Експортът на нефт и петролни артикули, да вземем за пример дизел или нафта е измежду основните финансови източници на Кремъл. И тъкмо този източник желаеме да пресушим през идващите месеци, с цел да не може Путин да продължи да финансира войната си. Искаме да създадем по този начин, че да навредим оптимално на Кремъл и в това време да не засегнем нашите стопански системи ", сподели Урсула фон дер Лайен.

Засега разликите сред страните за ембаргото върху петрола остават огромни. Според редактираното до този миг предложение Унгария и Словакия ще могат да купуват и да внасят съветски нефт до края на 2024 година, а Чехия - до юни 2024 година

Унгарският министър председател Виктор Орбан е песимистичен и счита, че предлагането на Брюксел не регистрира разликите сред страните.

" Ако някои страни имат море и пристанища, те могат да доставят нефт с кораби от всяка точка на света. Но има страни, които нямат море като Унгария, тъй че петролът може да се доставя в Унгария единствено по тръбопроводи: единият край е в Русия, а другият край е в Унгария. Това е реалност, тъй че предложение, което пропуща този факт, не може да бъде признато от нас. Защото това предложение е равно на мятане на нуклеарна бомба върху унгарската стопанска система ", разяснява Орбан.

Унгария упорства също по този начин от оферти пакета наказания да бъдат извадени съветският патриарх Кирил и още един беларуски олигарх.

Върховният представител по външна политика Жозеп Борел съобщи, че в случай че посланиците на страните от Европейски Съюз не съумеят да се схванат тази събота и неделя, ще свика изключително съвещание на външните министри идната седмица.

Редица страни, измежду които и България, упорстват за изключения и по-дълги периоди. Посланиците на страните от Европейски Съюз заседаваха през днешния ден в Брюксел, само че без триумф, чака се договарянията да продължат и в събота.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР