Държавен фонд „Земеделие“ зарадва лозаро-винарския сектор. Вече са приключили плащанията

...
Държавен фонд „Земеделие“ зарадва лозаро-винарския сектор. Вече са приключили плащанията
Коментари Харесай

Държавен фонд „Земеделие“ обгрижи лозаро-винарския сектор



Държавен фонд „ Земеделие “ зарадва лозаро-винарския бранш. Вече са завършили заплащанията по размер „ Събиране на реколтата на зелено “ от националната стратегия за подкрепяне за работещите в този отрасъл у нас за интервала 2019-2023 година.

Само лозарите са получили 1.5 млн. лева за събиране на реколтата на зелено. По мярката са подписани 18 контракта, оповестяват от разплащателната организация. След привършване на наложителните административни инспекции и инспекциите на място, изплатената финансова помощ е в размер на 1 489 598 лева Общата повърхност, декларирана за подкрепяне от бенефициентите, е 558.0132 ха.

Максималният размер на финансовата помощ, която претендентите можеха да получат, е до 60 % от сумата на директните разноски за интервенциите по премахване на гроздовете и на загубата на доходи, произлизаща от използването на мярката.

Подпомагането по размер „ Събиране на реколтата на зелено “ компенсира българските гроздопроизводители, изпаднали в обстановка да не могат да пласират своята продукция заради ниско търсене на винено грозде за суровина. Тя е част от пакета спешни ограничения, които Европейската комисия утвърди за използване в страните членки в изискванията на пандемията от COVID-19 и затруднените стопански процеси в световен мащаб.

Други над 200 хиляди лева (204 630 лева.) са разпределени по размер „ Застраховане на реколтата “ от националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш в България 2019-2023 година, допълват още от ведомството.

В интервала на приема от 4 май до 30 юни 2020 година, са подадени 33 заявки на обща стойност 290 хиляди лева След осъществяване на нужните инспекции, са подписани контракти с всички кандидатствали за даване на финансова помощ по схемата.

Държавна фирма „ Земеделие “ финансира % от застрахователната сума, съгласно типа на покритите застрахователни опасности. До 60 % от разноските за заплатените застрахователни награди е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, породени от неподходящи климатични условия (слана, стихия, градушка, замръзване, мощен или пороен дъжд, тежка суша) и други застрахователни опасности – загуби, породени от животни, заболявания по растенията или нашествия от пакостник и загуби, породени от пандемии при хората. До 80 % от разноските за заплатените застрахователни награди е финансирането при застрахователни полици, включващи загуби, породени от естествени бедствия (слана, стихия, градушка, замръзване, мощен или пороен дъжд, тежка суша).

Най-често срещаните застрахователни опасности, включени в полиците на претендентите, бяха градушка, стихия и пороен дъжд. По-голяма част от гроздопроизводителите са застраховали реколтата си против естествени бедствия и са получили до 80 % съфинансиране за заплатените застрахователни награди.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР