Държавата вероятно ще плаща за настаняване на украински бежанци и

...
Държавата вероятно ще плаща за настаняване на украински бежанци и
Коментари Харесай

Държавата ще плаща на хотелите за бежанците и след 31 май?

Държавата евентуално ще заплаща за настаняване на украински бежанци и след приключването на периода на програмата на 31 май. Очаква се държавната грижа за бежанците да продължи една година. Това сподели пред Bloomberg TV Bulgaria Любомир Попйорданов, консултант на премиера Кирил Петков по въпросите за туризма.

По думите му, 506 хотелиери към този момент са получили пари за настаняване на украински бежанци. Дублиране или неплащане не може да се допусне поради Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Всеки месец ще има заплащания в избран интервал, през който ще се дават парите за предходния. Плащанията сега са за интервала от 24 февруари до края на март, сподели Попйорданов.

В сряда министърът на туризма Христо Проданов съобщи, че ще упорства след 31 май програмата за подкрепяне на хотелиери, приютили украински бежанци, да завърши. " Ние проявихме човечност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е належащо те към този момент да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да заплащат наем, да живеят по този начин, както всички останали хора ", сподели Проданов по Българска национална телевизия.

И посочи, че страната ще спомага за специфични групи за децата, с цел да има къде да бъдат оставени, до момента в който родителите им работят. " От диалозите с 6000 души, 90% желаят незабавно да стартират работа в бранш хотелиерство и ресторантьорство ", сподели още Проданов. 

От туристическия отрасъл също упорстват да се търси метод за настаняването на бежанците на подобаващи места, с цел да може да стартира туристическият сезон. " Апелираме към министър Христо Проданов, който е сътрудник на сектора, още занапред да стартираме подготовка за различен проект, който гладко да даде опция бежанците, които са настанени по хотели, да останат или да бъдат настанени напълно наоколо. Така по натурален метод да стартира летният туристически сезон ", сподели пред NOVA NEWS Поли Карастоянова от Националния ръб по туризъм.

" Тези, които бягаха от войната, откриха заслон по нашето Черноморие. Ние не можем да кажем " до тук беше ", би трябвало да се откри място за бежанците покрай мястото, където са в този момент ", съобщи тя.

Според Карастоянова този проект би трябвало да бъде квалифициран още занапред. За нея е допустимо и някои от бежанците да съумеят да си намерят работа в туризма. Сезонът не се чака да е мощен и по-слабо ангажираните обекти биха могли да одобряват бежанците след 31 май, още веднъж с подкрепяне от страната, е мнението на Карастоянова
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР