Държавата трябва да натисне газта на съответните законодателни промени, засягащи

...
Държавата трябва да натисне газта на съответните законодателни промени, засягащи
Коментари Харесай

Експерти: Държавата трябва да побърза с поправка на закона за личните данни

Държавата би трябвало да " натисне газта " на съответните законодателни промени, засягащи транспонирането на две нови наставления, засягащи тематиката " персонални данни. " Това считат специалистите от екипа на " Юридически барометър ", които през днешния ден показаха новия брой на самодейността за оценка на правния ред у нас.
Припомняме, че в на 25 май тази година влиза в действие новият европейски правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), който директно ще засегне активността на всички държавни и общински структури, публични организации, организации с нестопанска цел, както и всички икономически субекти, които в границите на активността си събират, обработват и съхраняват персонални данни.
" Въпросът е ние подготвени ли сме, не сме ли подготвени. Кой ще транспонира директивите ", съобщи през днешния ден (28 март) ръководителят на екипа Даниел Вълчев . Според него най-вероятно ще има забавяне при транспониране на новите европейски наредби , засягащи отбраната на персоналните данни в българското законодателството.
" Истината е, че това е значима тематика, която и до момента е имала уредба както в интернационалните актове, европейски актове, по този начин и в България. И това, което в този момент се случва е обвързвано с един пакет, който обгръща регламента, който споменахме - Общият правилник за отбрана на данните и две наставления - надлежно регламентът ще влезе в действие на 24-ти и ще се ползва от 25-ти май, а директивите ще би трябвало при започване на май да бъдат транспонирани - т.е. задава се нещо ново ", сподели Вълчев.
Той изясни и новините неща, наранени в директивите:
" Разширява се понятието " персонални данни " отвън това, което всички знаем - наред с ЕГН-то, което споменахме, към персоналните данни към този момент ще спадат такива данни от вида на - нещо, което със актуалните телефони мобилни устройства не е мъчно да бъде открито, другите онлайн идентификатори, да вземем за пример IP адресите на тези устройства, биометричните данни. На второ място, уголемява се понятието " специфични категории персонални данни ".
По думите му това е доста значим въпрос, " тъй като тук към този момент има специфична отбрана на биометричните данни, само че става въпрос и за генетични персонални данни, с каквито админи на персонални данни към този момент разполагат ".
" Нещо, което е доста значимо също е, че се уголемява териториалният обсег на деяние на европейската уредба, което ще рече че разнообразни админи на персонални данни – да вземем образец Гугъл, Фейсбук и по този начин нататък, които не са открити в Европейски Съюз, само че дават против възнаграждение или безплатни услуги на територията на Европейския съюз, ще попаднат под регулацията на тези нови актове ", съобщи още той.
Вълчев добави, че глобите, които са планувани при нарушаване на условията за отбрана на персоналните данни, могат към този момент да доближат голям размер .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР