Данъкоплатците продължават да са единствените, които са наказани заради наводнението

...
Данъкоплатците продължават да са единствените, които са наказани заради наводнението
Коментари Харесай

Трагедията в Бисер вече ни струва над 1 млн. лева

Данъкоплатците не престават да са единствените, които са " осъдени " поради наводнението в хасковското село Бисер на 6 февруари 2012 година Докато потърпевши от стихията печелят нови каузи за компенсации , наказателният развой за нещастието към този момент година и половина е в застой, написа в. " Сега ".
Проверка на вестника в правосъдните регистри демонстрира, че на първа инстанция са завършили още няколко от гражданските каузи, заведени от потърпевшите. Те са съумели да осъдят Министерството на защитата и Община Хасково за общо над 256 000 лева обезщетения за имуществени и неимуществени вреди.
Досега извоюваните каузи бяха за над 850 000 лева Така общата сметка дотук е над 1.1 млн. лева На потърпевшите с изключение на пари за унищожените им парцели и мебелировка, им се присъждат и компенсации за претърпените отрицателни страсти - боязън и стрес от загубата на дома и поминъка.
Предстои Софийският градски съд да се произнесе по още над 10 каузи по проблема, които са планувани за идващите месеци.
Затова може да се допусна, че сметката ще продължава да набъбва. По всяко извоювано дело институциите дължат и най-малко по 2000 лева адвокатски възнаграждения, както и таксите за воденето на процесите, което също усилва дължимото от данъкоплатците.
Потопът в хасковското с. Бисер беше провокиран от разкъсване на язовирна стена. Осем души се удавиха, а приливната вълна повреди множеството постройки в селото и унищожи покъщнината. През 2017 година, преди да изтече отминалостта за търсене на компенсации, в Софийския градски съд бяха заведени над 30 каузи.
Практиката на съдиите е друга. Някои отхвърлят исковете против министерството, като одобряват, че то не е притежател на язовира и че не е потвърдено, че оборудването му е предоставено за прилагане. Според други съдии обаче и МО носи отговорност за нещастието.
В решенията се споделя, че има доста доказателства, че тежкото положение на язовир " Иваново " и на стената му е било известно на общината и на министерството няколко години преди нещастието. Те обаче са бездействали. Припомня се, че и общината, и министерството са отричали своята благосъстоятелност върху язовира. В подобен случай законът вменява поддръжката му на регионалната администрация, която също е бездействала. Това обаче не изключва отговорността на общината и на МО. В едно от последните извоювани каузи, солидарно с МО, е наказана и регионалната администрация.
През 2017 година прокуратурата повдигна обвиняване на Ирена Узунова - някогашен регионален шеф на Хасково. На 19 юли 2017 година обвинителният акт против нея беше импортиран в Районния съд в Харманли, само че след 3 месеца съдът го върна на прокуратурата поради пропуски.
Делото още не е импортирано назад в съда и е спряно, удостовери пред в. " Сега " представителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. Причината е, че не могат да бъдат изпълнени напътствията на съда. Процесът беше върнат, тъй като двама от наследниците на починалите са в чужбина и не са били открити, с цел да им бъдат разяснени персонално правата.
Прокуратурата въпреки всичко съумя да намери единия, само че вторият към момента е в неопределеност. За него се знае само, че е в Съединени американски щати.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР