Дългосрочният договор за доставка на руски газ за Сърбия изтича

...
Дългосрочният договор за доставка на руски газ за Сърбия изтича
Коментари Харесай

Каква цена на руския газ за Сърбия договори Вучич с Путин

Дългосрочният контракт за доставка на съветски газ за Сърбия изтича през днешния ден, само че сръбският президент Александър Вучич успокои обществеността, че страната му си е осигурила съветско синьо гориво на преференциална цена за най-малко още три години на фона на стремглавото повишаване на суровината.

Вучич разгласи в неделя след телефонен диалог с съветския държавен глава Владимир Путин, че двамата са се договорили за доставката на 2,2 милиарда кубични метра газ годишно, като цената ще се пресмята по формула, обвързана с цената на петрола.

Цената ще бъде 100 % по петролната формула, което значи 310 до 408 $ за хиляда кубични метра газ, това е цената за 2,2 милиарда кубични метра, най-изгодната цена в Европа, увери Вучич, представен от държавната телевизия РТС.

По думите му това е три пъти по-малко, в сравнение с цената сега, а през зимата ще бъде 10-12 пъти по-малко по отношение на това, което ще заплащат останалите европейски страни.

За останалите 800 милиона кубични метра газ, които ще са нужни на Сърбия, ще се ще водят в допълнение договаряния.

След диалога Вучич – Путин в известието на Кремъл по въпроса за газа се показва единствено, че съветският държавен глава е заречен газовите доставки да не бъдат нарушавани.

При предходния диалог по тематиката газ в края на ноември 2021 година президентите на Русия и Сърбия се схванаха за удължение на контракта за доставки на съветски газ за Сърбия с още шест месеца до през днешния ден при цена 270 $ 1000 кубични метра.

На фона на уверенията за подсигурена със синьо гориво зима и освен това на извънредно преференциални цени, реакциите на обществено-политическата сцена в Белград са извънредно поляризирани.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич съобщи, че Вучич е приключил " огромна работа за Сърбия “ и е получил повече, в сравнение с при предходния диалог с Путин.

Министърката на енергетиката Зорана Михайлович сподели пред Танюг, че за Сърбия, която е напълно подвластна от един газов снабдител – Газпром, постигнатият контракт е от голямо значение.

Същността е в това, което двамата президенти договориха и защото постоянно чета по какъв начин ще реагира Европа и по какъв начин ще реагира някой трети на това, дано не се заблуждаваме – съветският газ продължава да тече към Европа при избрани условия. И по същия метод Сърбия трябваше да подсигури зимата, сподели Михайлович.

Боян Станкович, заместник-директор на Сектора за стратегически разбори в Стопанската камара на Сърбия, разяснява пред РТС, че новото съглашение носи успокоение на популацията, стопанската система и на цялата страна, защото се понижава неизвестността във връзка със снабдяването с газ.

Някои анализатори означават обаче, че наред с икономическата цена има и скрита политическа цена на съветския газ, която може да коства скъпо на Сърбия.

Основателят на Форума за етнически връзки Душан Янич съпостави пред вестник “Данас” диалога сред Путин и Вучич с договаряния сред “дилър и наркоман”, имайки поради зависимостта на Сърбия от съветския газ. Според него Москва предлага преференциална цена на синьото гориво, с цел да резервира това положение на взаимозависимост на Белград.

В енергийния бранш Сърбия е извънредно подвластна от Русия, а монополът на пазара на нефт и газ е в ръцете на Газпром. Руската компания е мажоритарен притежател на тогавашния сръбски петролен колос НИС, както и на газовото вместилище в Банатски двор. Тя е единственият снабдител на газ за страната и мажоритарен притежател на газопроводите.

Освен това Газпром посредством свои филиали спонсорира спортни клубове, като футболния " Цървена звезда “ и баскетболния “Партизан”, а взе участие и във финансирането на музикални фестивали и културни събития, отбелязва " Свободна Европа “. По думите на Игор Новакович от неправителствения " Център за интернационалните въпроси и въпроси, свързани със сигурността ", тези действия на Газпром са част от " ефикасна акция, която възхвалява сръбско-руските връзки. “

Сърбия не вкара наказания против Русия след нападението на Москва против Украйна, само че в Организация на обединените нации поддържа резолюцията, с която се осъжда нарушаването на украинската териториална целокупност и суверенитет. Сръбският министър председател Ана Бърнабич разяснява в неделя, че Белград не се причислява към глобите поради правилата си, а не поради газовото съглашение.

Същевременно Белград е претендент за участие в Евросъюза, който вкара редица наказания против Москва. Русия отговори с искане газът ѝ да се заплаща в рубли. След като не се съобразиха с това съветско искане, синьото гориво за България, Полша и Финландия беше спряно.

В този подтекст експертът в региона на енергетиката Миодраг Капор, представен от телевизия Ен1, споделя, че удобните условия за Сърбия по контракта за газа са единствено едната страна на медала и отбелязва, че Русия употребява суровината като средство за политическо изнудване.

Със сигурност това не е гратис. По доста аргументи. Съюзниците ни в Европейски Съюз няма да погледнат благосклонно на това, защото те умишлено пожертваха цената на енергоносителите поради експанзията на кремълската администрация в Украйна. Така че в случай че те гледат на нас като на някого, който се възползва от тази експанзия, до момента в който всички останали страдат, това няма да мине без последствия - и политически, и стопански. Въпреки че и властта, и огромна част от опозицията в Сърбия се стараят да показват това по различен метод, разяснява Капор.

Следващата седмица в Белград идват немският канцлер Олаф Шолц и съветският външен министър Сергей Лавров – рядко посещаване на толкоз почитан съветски представител в европейска страна от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Лавров ще изпревари Шолц. Според сръбски медии визитата му е планувана за 7 юни, като евентуално тогава да бъде подписан новият газов контракт.

Посещението на Олаф Шолц е планувано за 10 юни и е в границите на обиколката му в страните от Западните Балкани. Очакванията са, че съществена тематика на диалозите ще бъде дали и по кое време Белград ще вкара наказания против Русия, откакто европейски представители неведнъж приканиха Сърбия като страна претендент за участие да уеднакви външната си политика с политиката на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР