Вариант 15 за 41-вия въпрос беше изтеглен тази сутрин в

...
Вариант 15 за 41-вия въпрос беше изтеглен тази сутрин в
Коментари Харесай

Над 50 000 зрелостници на матура по български език и литература

В ариант 15 за 41-вия въпрос беше изтеглен тази заран в Министерството на образованието и науката (МОН) за държавния зрелостен изпит по български език и литература. По този вид зрелостниците ще пишат интерпретативно съчинение или есе на матурата, която стартира в 8:30 ч.

Изпитният вид беше генериран от 5 859 375 вероятни комбинации в наличието на заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова.

Тази година няма смяна във формата на теста, който се състои от 22 задания с избираем отговор, от 16 с къс свободен отговор и от две с уголемен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва есе по заложена тематика или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени произведения.

В 759 учебни заведения и в 4185 зали в страната ще се състои днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература. За него заявки са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са и 12 970 квестори.

В отговор на въпрос, че през тази година учениците може да се явяват и повторно на матури, Емилия Лазарова изясни, че вторият опит за явяване на държавните зрелостни изпити дава късмет за смяна на оценката в позитивна тенденция и в случай че зрелостниците трансформират оценките си и те са нараснали, имат късмет да са по-успешни при кандидатстването си във висшите учебни заведения. Оценката в дипломата няма да се трансформира и тази оценка, която ще получат, не взе участие във образуването на дипломите и в междинния триумф от държавните зрелостни изпити. Тя може да бъде и по-ниска, сподели заместник-министърът на образованието.

На въпрос дали ще може да се приказва за " купени матури ",

Лазарова отговори, че всичко, което е в отговорностите и компетенциите на МОН във връзка с секретност и надзор, е направено. " Разчитаме извънредно доста на отговорността и на професионализма на всички останали, ангажирани в процеса, изключително на учебно равнище, на контрола на шефовете и на отговорността на квесторите, с цел да можем да запазим достолепието на цялата ни система и да уважим труда на всички зрелостници, които разчитат само на себе си ", съобщи заместник-министърът на образованието.

На 20 май ще е вторият наложителен държавен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална подготовка в 12-и клас. 

Резултатите от изпитите ще бъдат оповестени до 7 юни.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР