Дългоочакваната контраофанзива на Украйна може да започна бавно, но страната

...
Дългоочакваната контраофанзива на Украйна може да започна бавно, но страната
Коментари Харесай

Повече от 400 водещи компании ще подпомогнат възстановяването на Украйна

Дългоочакваната контраатака на Украйна може да стартира постепенно, само че страната към този момент възнамерява бъдещето си след войната и се обръща за помощ към частни вложители. И я получава.

CNN оповестява, че повече от 400 световни компании са дали обещание поддръжка за възобновяване на раздраната от войната стопанска система. Това се случва по време на Конференцията за възобновяване на Украйна в Лондон, а Citi, Sanofi и Philips са измежду фирмите, подписали Украинския бизнес контракт, с което поемат ангажимент да усилят вложенията си в страната.

Правителството на Обединеното кралство също е показало пакет от ограничения за поддръжка на Украйна, включващ нови гаранции в размер на 3 милиарда $ за разблокиране на заеми от Световната банка и двустранна помощ в размер на 305 млн. $.

По време на конференцията държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е декларирал, че Съединените щати ще изпратят също спомагателна финансова помощ в размер на 1,3 милиарда $, с цел да може страната да " ремонтира енергийната си мрежа " и да модернизира друга сериозна инфраструктура.

Украйна е изправена пред голямо предизвикателство, обвързвано с набирането на средства, с което държавните управления и финансовите институции за развиване няма по какъв начин да се оправят без помощта на частни вложители. През март Световната банка изчислива, че разноските за възобновяване на страната една година след началото на войната възлизат на 411 милиарда $ - голяма сума, която ще се усилва с напредването на спора.

За да посрещне тази потребност, украинският президент Володимир Зеленски се е обърнал към BlackRock и JPMorgan с молба да съветват Фонда за развиване на Украйна - инструмент, който има за цел да активизира капитал от частни и обществени вложители за възобновяване на украинската стопанска система.

Според Стефан Вайлер, началник за дълговите финансови пазари на JPMorgan за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка, частните вложители виждат " голяма опция " да влагат в следвоенното бъдеще на Украйна.

Вайлер, който е пътувал до Киев през февруари, декларира пред CNN, че е впечатлен от това какъв брой " далновидно " е държавното управление в подготовката си за следвоенния интервал.

Фондът за развиване на Украйна към момента е в стадий на обмисляне и не се чака да започва преди края на спора, само че уговорката за поддръжка, изразен по време на конференцията в Лондон, е значима стъпка в тази посока.

Това е опция за " разпространение " на концепцията за фонда и неговата задача, която е да " притегли допустимо най-вече капитал от частния бранш във възобновяване на Украйна ", изяснява и Брандън Хол, съуправител на консултантския отдел за финансови пазари на BlackRock.

Привличане на частни вложения

Фондът за развиване на Украйна има за цел да набере така наречен концесионен капитал от държавните управления и банките за развиване и по-късно да го употребява за привличане на частни вложения. Концесионният капитал се дава при по-благоприятни условия и може да включва дълг, издаден при лихвени проценти, по-ниски от пазарните, или капитал от вложители, които желаят по-ниска възвръщаемост.

Украинското държавно управление е определило пет бранша, към които ще бъдат ориентирани първичните вложения от фонда: инфраструктура, енергетика, произвеждане, селско стопанство и осведомителни технологии.

" Ще можем да предложим забавни планове, в които да влагаме. Искаме да дойдат световни сътрудници, които могат да ни дават огромни вложения ", споделя Зеленски в изказване за фонда предишния месец, а в речта си в Лондон прибавя: " На тази конференция би трябвало да преминем от визия към съглашения и от съглашения към действителни планове. "

Друга добра вест за Украйна е показаната от министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак рамка за " обезпечаване на военни опасности ", подкрепена от страните от Г-7, която ще помогне за ограничение на евентуалните загуби, пред които са изправени частните вложители в страната.

" Това е голяма крачка напред към подкрепяне на застрахователите да застраховат вложения в Украйна, премахвайки една от най-големите спънки и давайки на вложителите увереността, от която се нуждаят, с цел да работят ", безапелационен е Сунак.

И това не е всичко. Във вторник Европейска комисия показа предложение за пакет от ограничения в поддръжка на Украйна в размер до 50 милиарда евро. Механизмът ще бъде финансиран с безплатни средства от бюджета на Европейски Съюз, заеми, набрани на финансовите пазари, и приходи от замразени съветски активи, по думите на нейния ръководител Урсула фон дер Лайен.

През април Европейски Съюз пресметна, че в страните от Г-7 са замразени активи на стойност към 300 милиарда $, принадлежащи на съветската централна банка. Сега Комисията ще направи предложение за потреблението на тези активи в помощ на украинската стопанска система.

Междувременно Организацията на обединените народи възнамерява да активизира 300 млн. $ за Фонд за възобновяване на общността, който би трябвало да подкрепи възобновяване на жилищния фонд и сериозната инфраструктура и да поддържа локалния бизнес в Украйна.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР