Ако президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик обяви независимост

...
Ако президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик обяви независимост
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Република Сръбска: Ако Додик обяви независимост от Босна, до час ще избухне война

Ако президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик разгласи самостоятелност от Босна, до час тук ще избухне война, сподели вицепрезидентът на Република Сръбска Чамил Дуракович в изявление за немския вестник „ Велт ".

Мнението на Дуракович и други босненски политици и анализатори бе поместено в материал на „ Велт ", отдаден на проекторезолюция за геноцида в Сребреница и заканите на Додик, че ще разгласи самостоятелност на Република Сръбска от Босна и Херцеговина, в случай че резолюцията бъде призната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Този месец в Организация на обединените нации бе показана проекторезолюция, която приканва 11 юли да бъде разгласен за Международен ден за възпоменание на геноцида, осъществен в Сребреница през 1995 година и която осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Сърбия, както и нейните съюзнически в Организация на обединените нации страни, не признават геноцида и са срещу приемането на резолюцията. Насроченото за 2 май съвещание на Общото заседание на Организация на обединените нации, на което се очакваше гласоподаване по препоръчаната резолюция, бе отсрочено.

" Политиката на геноцид към момента продължава в Република Сръбска ", уточни пред „ Велт " председателката на съдружие „ Майките на Сребреница " Мунира Субашич, която е изгубила при клането петима членове на своето семейство. По думите ѝ е извънредно време да се спре с отричането на геноцида и възхвалата на военните закононарушения.

„ Велт " отбелязва, че Германия е едната от двете страни, показали резолюцията в Общото заседание на Организация на обединените нации. Берлин се надява, че резолюцията ще бъде призната, само че съперниците на резолюцията заплашват с ескалация на напрежението в района, отбелязва още изданието.

Вестникът напомня, че президентът на Република Сръбска Милорад Додик заплаши, че ще разгласи самостоятелност от Босна и Херцеговина, в случай че резолюцията за Сребреница бъде призната. Това значи, че сърбите ще се отдръпват от всички процеси по взимане на решения на ниво Босна. „ Велт " отбелязва, че решението на Додик е подкрепено от съветския президент Владимир Путин.

„ Ако Додик разгласи самостоятелност, до час тук ще избухне война ", сподели един от двамата вицепрезиденти на Додик – Чамил Дуракович. Той добави, че е обезпокоен, само че не може да реализира нищо, с изключение на да предизвестява.

Германският вестник отбелязва, че Босна и Херцеговина е най-крехката страна в района и все още е в най-тежката рецесия от разпадането на Югославия.

„ Всеки спор тук би могъл да провокира неконтролируем пожар, като през деветдесетте ", написа „ Велт ".

Външният министър на Босна Елмедин Конакович разяснява пред вестника, че съгласно него Сърбия дестабилизира Босна и Херцеговина. Той дефинира като „ шокираща " реакцията на сръбския президент Александър Вучич на резолюцията за Сребреница.

„ Германия би трябвало да окаже по-голям напън ", съобщи Конакович и добави, че немското държавно управление може да употребява икономическото си въздействие върху Сърбия.

Политическата конструкция на Босна е известна като една от най-сложните в света. Съставена е от две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР