Дългогодишният пчелар Георги Лисичков обясни за Марица.бг масовото измиране на

...
Дългогодишният пчелар Георги Лисичков обясни за Марица.бг масовото измиране на
Коментари Харесай

Пчелар разкри защо е масовият мор при пчелите

Дългогодишният пчелар Георги Лисичков изясни за Марица.бг всеобщото измиране на пчелните фамилии през тази зима. Преди това „ Синдромът на празния кошер” скара пчелари и специалисти от Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/.

На 14 април тя излезе със „ скандално” мнение, че за високата смъртност на пчелните фамилии са отговорни самите стопани тъй като не са ги хранили добре.

Малко повече от половината пчелни фамилии са починали през зимните месеци поради липса на задоволително хранителни ресурси или неприятно зазимяване от стопаните, написа в отчета на проверяващите от БАБХ.



Официалната информация гласи, че инспекциите през месец март са обхванали 26,5% от записаните пчелни фамилии в страната. Най-висока е смъртността в областите Кърджали, Разград, Бургас, Силистра и Велико Търново.

Георги Лисичков има 150 кошера от 20 години. Районът му е в землището на село Оряховица до Стара Загора. Половината му фамилии за починали тази зима.

„ Изведнъж страната реши да си измие ръцете с мен и сътрудниците и разгласи, че ние сме си отговорни за измирането на пчелите. Аз 20 години ги виждам, до момента не са умирали, и внезапно се оказа, че аз съм си отговорен, че в този момент загиват”, изясни парадокса Лисичков.

Според него повода за мора е характерния климат предходната година.

„ Есента бе топла. Когато е по този начин, пчелите употребяват доста по-големи количества храна. Другата причина е и в сухото лято и в неуспеха на слънчогледа”, споделя той.



Г-н Лисичков счита, че проблемите са по региони. В пловдивско предходната година при започване на лятото е имало един прекрасен дъжд и тъкмо поради това слънчогледът е тръгнал.

В Старозагорско не е капнала нито капка и по този начин културата не е основала нектар. Заради странния климат – изсъхнало лято и топла есен, пчелите не могли да си възпроизведат колониите и по този начин са се получили слаби колонии.

„ Като зазимиш слаба колония има огромна консумация на мед. Тя мъчно се самосъхранява”, споделя той.

Според пчеларя Лисичков страната би трябвало да заплаща опрашването, тъй като това е чисто екологична мярка.

Пчеларите у нас са 13 хиляди. Министерството на земеделието е дало за разнообразни стратегии предходната година 13 милиона лв..

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР