Д-р Владимир Владимиров кара трети кметски мандатУлисани в избори и

...
Д-р Владимир Владимиров кара трети кметски мандатУлисани в избори и
Коментари Харесай

Кула - отличникът на Северозапада

Д-р Владимир Владимиров кара трети кметски мандат Улисани в избори и политически чудесии като че ли забравихме дребните чудеса, които всеки ден се случват към нас, в нашия град. Особено в случай че той е дребен и надалеч от столицата. Появата на нова детска площадка, санирането на учебното заведение, ремонтът на библиотеката, построените улица или тротоар, са събитие, когато се появят. Но единствено след някой различен месец те стават даденост, тъй като с всяка смяна ние привикваме да живеем все по-удобно и по-приятно. В България има кметове, които сърцато работят толкоз добре за градовете си, че хората са им дали трети мандат. На тях - градоначалниците, преобразили по европейски обитаемоте места през последните 10 години, е отдадена новата ни акция " Моят град - 10 години за хората ". В нея " Стандарт " ще ви покаже и опише по какъв начин в последното десетилетие дългогодишните кметове трансформираха градовете си и ги трансфораха в същински мотив за горделивост на цяла България.
 
Общината има капацитет да бъде туристическа дестинация
Малката община Кула, ситуирана в най-северозападния завършек на България, е образец през последното десетилетие по какъв начин и този най-беден район на Европейския съюз може да се развива. Проблемите на Северозападна България не са непознати и на Кула. Общината е една от тези с тежък демографски проблем, прогресивно намаляващо население, изключително хората в трудоспособна възраст, засилена миграция отвън общината и страната на младежи и млади фамилии с деца, заради което фрапантно пада броят на децата и учениците.През 2010 година община Кула загуби своята болница, която обслужваше и прилежащите общини Бойница, Грамада и Макреш. Този факт се отрази извънредно неподходящо на демографския статус на общината.Избраният през 2011 година за кмет доктор Владимир Владимиров и неговият екип насочват напъните си към обезпечаване на по-добър живот на жителите и стабилно развиване. Кметският екип работи за повишение на приходите на общиината, оптимизация на разноските и основаване на условия за привличане на вложители.Правят се поправки на общински пътища и улици в обитаемоте места, на канали, водопроводи и др.Заедно с това се осъществят и доста планове за възстановяване на живота на жителите - обезпечаване на условия за спорт, туризъм, положително обучение посредством задържане на педагогическите експерти в общината, възстановяване на обществените и здравни услуги.  Същевременно каращият трети кметски мандат доктор Владимиров завежда и филиала за незабавна здравна помощ в Кула.

Бъдещето е в туризма

Въпреки съществуването на социално-икономически провокации и известни бариери, община Кула разполага с капацитет за развиване на туризъм. С повърхност от 300 кв. км. и население 3985 поданици, общината е връзка сред Дунавската низина и Западна Стара планина.Налице са положителни условия: съществуване на културно-исторически забележителности - късноантичната римска цитадела Кастра Мартис и музейна колекция, етнографска къща, къща-музей на художника от Кула проф. Александър Поплилов, храм " Св. Петър и Павел " с неповторими икони и фрески на майстори от Дебърската школа, естествени забележителности - предпазен естествен обект Връшка чука, находище на необичаен ендемит - Български ерантис и други Културният календар на общината е богат със събития - празници, фолклорни фестивали, интернационален пленер на художници, кулинарни състезания, изложения и др.На територията на община Кула има и пет изкуствени водоема, измежду които най-големият за община Видин - язовир Кула, както и язовир Полетковци, язовир Големаново, язовир Извор махала. Част от водоемите са зарибени и притеглят фенове на риболова, най-вече от покрайнините.
ОБНОВЕНИ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ
Местната власт се стреми да обезпечи потребностите на най-малките поданици ни община Кула от игри и занимания, като ремонтира съществуващите и строи нови детски площадки в града и селата на общината.Обновяват се и се оборудват с нови уреди за игра детските кътове. Люлките, пързалките и другите уреди са нови, атрактивни и красиви и освежават детските площадки, които са прелестни и желани места за отдих и игри. Съоръженията са съобразени с всички условия за сигурност и сигурност, инсталират се от лицензирана компания. Заедно с тях са сложени нови, цветни и красиви пейки и кошчета за боклук, с цел да могат и родителите и придружителите на децата да се отморят и да не се замърсяват площадките.
АВТОСТАНЦИЯ КУЛА
На мястото на остарялата нелицеприятна автоспирка в центъра на град Кула е издигната нова кокетна постройка, в която се обитават уютна чакалня, склад и две съвременни тоалетни, пригодени и за хора с увреждания. Отоплена и климатизирана, чакалнята предлага положителни условия на чакащите превоз пасажери.
НОВИЯТ ГРОБИЩЕН ПАРК В КУЛА
Новият гробищен парк в гр. Кула е издигнат върху повърхност от 10701 кв.м., някогашна общинска мера през 2020 година Състои се от постройка за тъжни ритуали с камбанария, параклис, алеи, ограда и паркинг. На 31 октомври 2021 година е осветлен от НВ Пр. Видински митрополит Даниил храмът " Възкресение Лазарово " в гробищния парк, с което използването му по предопределение е публично намерено.
РЕМОНТИРАНА АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА
Общинската постройка в централната част на град Кула, в която се обитават локалните структури на Агенция по заетостта, Дирекция Социално подкрепяне, Общинско предприятия БКС - Кула, общинска работа " Земеделие ", офиси на банки, кабелни оператори и обществени услуги, е ремонтирана и санирана по план на Община Кула. Целта на плана е обезпечаване на енергийна успеваемост и усъвършенстван комфорт за жителите на постройката, както и възстановяване на достъпа на жителите на община Кула до редица публични услуги.
СПОРТНИЯТ КОМПЛЕКС
На 15 юни 2015 година бе открит нов състезателен комплекс в град Кула, издигнат с финансиране от Община Кула,  предлагащ хладина и летни занимания на жители и посетители.На разположение на посетителите е необятен басейн с обособена част и за най-малките, тенис-корт и фитнес зала за искащите да поддържат спортната си форма. Залата е съвременно оборудвана, с душове и санитарни възли.В непосредствена непосредственост до плувния басейн има плажно заведение, което предлага кафе, закуски и студени питиета. За феновете на летния релакс има комфортни шезлонги и чадъри, картинно ситуирани към басейна. Оформена  е и детска площадка с люлки и пясъчник.Веднъж месечно Община Кула провежда Ден на отворените порти в спортния комплекс, когато използването на всички уреди е гратис.
Новият туристически дом
Бившата административна постройка е ремонтирана по план на Община Кула с европейско финансиране за туристически цели, с места за отдих и забавление.Сградата е двуетажна, на първия етаж има две съвременни изложбени зали за краткотрайни и непрекъснати експозиции, с обособени пространства за реставратор, художник и складово помещение за експонатите. В едната от залите е уредена богата етнографска колекция с предмети на бита и национални костюми от кулския край. В другата зала се помещава  част от градската картинна изложба с картини от локални и задгранични художници. Вторият етаж е завършен като туристическа спалня с 22 места за настаняване, просторна всекидневна и санитарни възли. Помещенията са светли и уютни, оферират доста положителни условия за отдих на посетителите. Сградата е свежа и красива, с прилежащи  зелени площи и цветя.
ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ ЗА ХОРА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ
В Защитеното жилище са настанени 8 младежи. Условията са доста положителни, постройката е просторна, санирана и благоустроена, разполага с прекрасен озеленен двор и добре оборудван кухненски блок.  Построяването на третото по ред предпазено жилище за хора с умствена назадничавост в град Кула е резултат от деинституционализацията на грижата за хора с увреждания. Община Кула кандидатства с планово оферти за създаване на  предпазено жилище за осем младежи от някогашната СИ. Бе избран терен - частна общинска благосъстоятелност за градежа на постройката и прилежащата инфраструктура. През 2015 година обектът бе приключен. Защитените жилища, които оферират среда, близка до фамилната са добра опция за лицата с увреждания и оферират благоприятни условия за възстановяване благосъстоянието и консолидираното на хората с увреждания и общественото им включване.Грижата за хората с увреждания е един от целите в Общинската тактика за развиване на обществените услуги в община Кула и сериозен ангажимент на локалната власт.
ЕТНОГРАФСКА КЪЩА С ЕКСПОЗИЦИЯ
Началото на етнографската експозиция, изложена в тази етнографска къща, е сложено през 2010 година, когато по самодейност на Емил Дичев, лингвист, етнограф и държавник стартира събирането на експонати от донори от цялата община. От 87 души са събрани към 700 предмета от остарелия градски и селски кулски обичай, в това число национални костюми от района.Първата част от експозицията е обвързвана с градския кулски обичай - изложени са битови предмети, употребявани от нашите предшественици през 19 век - присъщи елементи от вътрешния интериор на градската къща, тъкани, предмети и др.Експозицията включва съдове и мебелировка в огнищено помещение на остаряла кулска къща - оджак и домашно тъкачество и облекло. Представена е сбирка от напоясни хурки, чекръци, кошници, съдове за вода и други В частта " плевня " или " панер " са изложени оръдия на труда и занаятчийски предмети. Най-старият предмет в експозицията е ръчна мелница за жито - хромел, която е от края на 17 век.Етнографската къща е резултат от извоюван и осъществен план на Община Кула взаимно със сръбската община Болевац по програмата за трансгранично съдействие с Република Сърбия. За задачата е закупена от общината остаряла градска къща с неповторима архитектура, подобаваща за музей, която  е преустроена, с цел да дава отговор на всички условия. В изложбата са събрани предмети с културно-историческа стойност от Кулския край, посредством които посетителите могат  да опознаят и заобичат богатото минало на Кулския край.Къщата е историческа и културна полезност, принадлежала е на Кънчо Костов Йончов, един от тогавашните кметове на град Кула, забавна и достоверна е, с присъщите за остарелия градски обичай отделения.
ОБНОВЕНАТА МУЗЕЙНА СБИРКА
В ремонтираната постройка на градския музей в Кула е подредена обновената музейна  колекция от предмети и артефакти, открити при разкопките на късно античната римска цитадела Кастра  Мартис, която е народен монумент на културата.  През 2016 година бе осъществен главен ремонт на постройката на музея с слагане на топлоизолация, облицоване с каменни плочи, слагане на нова алуминиева дограма, обезпечаване на налична среда. Бяха ремонтирани и всички вътрешни пространства - изложбена зала, занаятчийско ателие, пространства за организатор, защита, склад и други Така постройката на градския музей в Кула бе приведена във тип, допускащ подновяването на експозицията. Първоначалната музейна колекция е открита още през далечната 1981 година с експонати, открити при разкопките на кастела през 70-те години. Представени са глинени съдове, мраморни колони, бронзови статуетки, сечива - аграрни, каменоделски и други, върхове на стрели и копия, глинени лампи и разнообразни по форма съдове, бронзови фибули и монети, които описват за бита на античните жители и за бурните събития, които е претърпяла крепостта, играла значима роля в защитата на тези земи през 4 - 6 век.
САНИРАНИЯТ ЖИЛИЩЕН БЛОК " 45 АПАРТАМЕНТА "
Жилищният блок е саниран през 2016 година в осъществяване на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. С реновирането на постройката се способства за по-висока степен на енергийна успеваемост и понижаване разноските за сила. Осигурени са условия за витална среда в сходство с критериите за стабилно развиване. Изпълнени са топлоизолация на стени, замяна на дограма, хидро и топлоизолация на покрива и доста други строителни действия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР