© Велко Ангелов Към момента Иван Гешев има необходимия брой

...
© Велко Ангелов Към момента Иван Гешев има необходимия брой
Коментари Харесай

Следващите седем години

© Велко Ангелов Към момента Иван Гешев има нужния брой гласове, с цел да стане идващият основен прокурор.Зад кандидатурата му стоят същите, които избраха Сотир Цацаров.Първите изяви на претендента демонстрират, че линията му на държание може да заплаши правовата страна. Най-важният избор в страната не се прави от българските жители. В края на октомври Висшият правосъден съвет (ВСС) ще би трябвало да избере индивида, който ще управлява прокуратурата до 2027 година. Формалната и неофициална власт на основния прокурор го трансформира в една от най-силните фигури, която освен това на практика не предстои на надзор от никоя институция.

Единственият претендент за поста най-вероятно ще бъде зам. основният прокурор Иван Гешев, който беше номиниран тази седмица от цялата прокурорска гилдия на съвета. Към момента индикациите са, че той има всички шансове да бъде определен, като събере нужните 17 гласа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И въпреки формалните претекстове за номинацията на Гешев, които членовете на прокурорската гилдия изложиха в понеделник, да бяха напълно основани на неговата работа, зад издигането му за поста стои комплицирана властова структура, в която се преплитат разнообразни ползи, които той ще би трябвало да пази.

В обществените си изяви Иван Гешев наподобява на институционално преобразяване на тезите от медиите на Делян Пеевски - безрезервна поддръжка за властта на ГЕРБ и Движение за права и свободи и пердах по всеки, който се опълчва на олигархичния модел, налаган от нея.

Видимо той няма задръжките на Сотир Цацаров - евентуално разлика в лексиката на юристите от Софийския университет и тези от академията на Министерство на вътрешните работи, където претендентът за основен прокурор е получил правното си обучение. Иван Гешев с лекост прави тайни структури, с изявленията си навлиза надълбоко в политическото поле - там, където прокуратурата по конституция няма работа.

В първото си изявление след номинацията му наместо поръчка за отбрана на законноста той се зае да показва " врагове " - преди всичко медии (сред тях " Капитал " и издателят му Прокопиев поименно) и единствената политическа партия, която си разрешава да разяснява работата на прокуратурата. Лидерът на " Да, България " Христо Иванов и " болшевисткият кръг към него " (такава стилистика!) бяха предизвестени да внимават. Най-прясното им нарушение: че са " преекспонирали " хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, когато персонални данни на 4.5 милиона български жители изтекоха в интернет. Сякаш в демократичните общества работата на медиите и опозицията не е да бъдат коректив на властта.

С изявлението си претендентът за основен прокурор даде поръчка, че степента на медийна независимост и политическа изява за в бъдеще ще се дефинира от прокуратурата, което провокира директни аналогии с тираничните режими - от Хитлер и Сталин до Путин. Освен това опонира на българската конституция и европейското законодателство.

Интервюто на Гешев стана причина " Демократична България " - обединението сред " Да, България ", ДСБ и " Зелените ", да изиска оставката му с аргумента: " В своята целокупност изявлението на господин Гешев беше фундаментално несъвместимо с упражняването на магистратска специалност, да не приказваме за управителна роля в прокуратурата. "

Същинският проблем обаче е, че говоренето на Гешев съответствува с досегашните дейности на институцията, която ще управлява. Той единствено се съобщи като по-твърд почитател на същата линия.

Въпреки че съгласно Гешев прокуратурата сега е по-добра форма отвсякога, обстоятелствата са, че през последните години негласният ѝ дневен ред има ясни правила - има хора, които не би трябвало да се закачат, и такива, които би трябвало да се ударят. По времето на изтичащия мандат на Сотир Цацаров бяха направени не един и два компромиса със закоността - от поръчкови обвинявания (разследването за печатницата за бюлетини в Костинброд, делата против министрите от Реформаторския блок от втория кабинет на Борисов, поддръжката на опитите за завладяването на " Дунарит " от депутата Пеевски) до искрено прикриване на закононарушения (достатъчно е да споменем половинчатото следствие за КТБ, само че още - Топлоелектрическа централа " Варна ", публичните поръчки за строителство на пътища, тол-системата и т.н.).

Така беше при Сотир Цацаров, по този начин, по всичко проличава, ще бъде и през идващите седем години - мандатът на Гешев.

Кой ще си го избере

Първите индикации, че зам. основният прокурор Иван Гешев има упоритости да стане основен прокурор, се появиха преди година. Тогава Сотир Цацаров очевидно се отдръпна на назад във времето, а Гешев стана лице на серията от интервенции, ориентирани против противоречивите предприемачи Ветко и Маринела Арабаджиеви, Евгения и Николай Баневи и Миню Стайков. Въпреки че икономическите им практики би трябвало да са от интерес на правоохранителните органи от години, пакетирането им и показните им арести явно търсеха PR резултат - момчето от крайния квартал, както самичък Гешев се дефинира, възвръща справедливостта и откраднатите пари в страната.

Така той съумя да се разграничи от две проблематични каузи за прокуратурата. Първото е за източването на КТБ, чието следствие наблюдаваше през последните пет години и чието развиване в съда занапред ще ражда негативи за държавното обвиняване, доколкото юристите на подсъдимите ще имат опция да поемат самодейността, а второто - против кмета на " Младост " Десислава Иванчева, чийто зрелищен арест за рушвет и унизителното отношение от управляващите станаха пред очите му.

Официално номинацията на заместника на Цацаров беше пакетирана като идваща от гилдията, защото беше издигната от всички членове на прокурорската гилдия.

В претекстовете е посочено, че до кандидатурата се е стигнало след съвещания, които прокурорската гилдия е провела с Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, както и след среща с Гешев.

Ключовата роля за издигането му обаче е на Сотир Цацаров. Именно по време на мандата на сегашния основен прокурор Иван Гешев стремително стартира да върви нагоре.

Сегашният основен прокурор има максимален интерес от това наследникът му да е предан към него и да не подхваща проверка на активността му, както се случи с идването на власт на Борис Велчев през 2005 година Тогава беше осъществена инспекция на мандата на Никола Филчев и публично бяха доказани немалка част от мракобесните му способи, а близкото му обграждане от прокурори беше насила да напусне.

С Гешев Цацаров, който евентуално гледа към бъдещо кариерно израстване - примерно като началник на Инспектората към Висшия правосъден съвет, няма да има такива проблеми. В първото си изявление единственият претендент разгласи сегашния основен прокурор за " най-успешния основен прокурор досега ".

Но най-силната поддръжка за Иван Гешев идва от кръговете към депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Неговото въздействие във Висш съдебен съвет минава по две линии - професионалната квота в съвета беше определена под зоркия взор на основния прокурор Цацаров, а парламентарната - след сговор сред ГЕРБ и Движение за права и свободи.

За Гешев, както и за Цацаров, няма тематика " Пеевски ". Като наблюдаващ следствието за източаването на КТБ номинираният за основен прокурор съумя да не спомене Пеевски в стотиците хиляди документи. " В това ревю го няма и господин Путин, няма го и Обама, няма ги и доста други хора " - по този начин Иван Гешев изясни неналичието на Пеевски в късия преразказ на обвинителния акт по делото КТБ, изпратен до медиите. Тогава той добави: " В хода на следствието не сме открили някакви неща, които да са свързани с господин Пеевски и които да касаят описаната от мен скица, по тази причина не сме го показали в това ревю. " Сякаш не е обществено известно, че Пеевски и Цветан Василев дружно взимаха решения за КТБ и че след източването на милиардите от банката имотното положение на депутата от Движение за права и свободи - до тогава държавен чиновник, се промени с шест нули откъм гърба.

Във вторник в отговор на въпрос по какъв начин ще разяснява изказванията, че зад кандидатурата му стоят депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, основният прокурор Сотир Цацаров и министър председателят Бойко Борисов, Гешев дефинира това като " следващите болшевишки пропагандни клишета ".

По отношение на премиера Бойко Борисов любимецът за основен прокурор не беше толкоз безапелационен: " Не споделям визията на, да ги назовем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и правосъдната власт би трябвало да са разграничени (чл. 8 от Конституцията на Република България гласи: " Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и правосъдна " - бел. ред.). Принципът на разделяне на управляващите е една част от монетата, а другата част от монетата е взаимоотношението в границите на конституционните пълномощия сред обособените управляващи. И по този начин действа всяка естествена страна. "

През последните няколко месеца в политическите и магистратските среди интензивно се разясняваше, че единствената спънка пред избора на Гешев е точно министър председателят Борисов. Мандатът на настоящия министър председател ще е по-къс от този на идващия основен прокурор (освен в случай че не желае да векува като Путин). Логично е да се чака, че той би предпочел уравновесен и неполитизиран водач на обвиняването, а не някой, който би репликирал държанието на Цацаров от интервала след първата оставка на Борисов, когато Пеевски го заплашваше, а прокуратурата незабавно му повдигна обинения. После, като се върна на премиерския пост, те бяха свалени.

В същото време Борисов не желае или не смее да се конфронтира с Цацаров и Гешев. Правосъдният министър, излъчен от премиера на мястото на потъналата в " Апартаментгейт " Цецка Цачева, играе ролята на фикус във Висшия правосъден съвет - няма да номинира опция на оферти за прокурор, не желае да ръководи съвещанията му. Самият Борисов се появи паралелно до Гешев в две основни събития в последно време - интервенцията при разбиването на най-голямата фабрика за подправени цигари в България край Пловдив и срещата със притежателите на футболни клубове в кабинета на министър-председателя.

Да не забравяме популярната имитация от изминал запис в къщата на Борисов в Банкя. " Ти си го избра " - по адрес на Сотир Цацаров. Той, дружно с Пеевски, си го избира и в този момент. Доколкото има избор.

Какво да чакаме

Подкрепата, която Гешев получава, значително дефинира и посоката, в която ще тръгне държавното обвиняване, в случай че той бъде определен за негов началник. Тоест няма да има особена разлика сред него и Сотир Цацаров - следствията за корупция няма да обиден елитите в ГЕРБ и Движение за права и свободи и техните бизнес кръгове. Делян Пеевски ще продължи да се радва на извънредна защита, а в случай че набележи бизнес за завладяване, ще става благодарение на прокуратурата. Всички останали - медии, партийни водачи, цивилен организации, да мълчат.

Гешев сподели, че ще е корав: " Моята работа е да ги задържам ", сподели той пред Българска национална телевизия. За протокола си заслужава да се напомни, че по конституция работата на прокуратурата е по-различна - тя " следи за съблюдаване на законността ".

Сигурен ли е изборът

Към днешна дата изборът на Иван Гешев наподобява подсигурен. Източници на " Капитал " от Висшия правосъден съвет споделиха, че той може да разчита на поддръжката на цялата парламентарна квота в Съдийската гилдия (шестима души) и ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Към тях могат да се причислят още двама членове на колегията от професионалната квота, които обичайно гласоподават с болшинството.

Във вторник в изявление за bTV представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев (член на Съдийската гилдия, номиниран от ГЕРБ) остави вратата отворена: " Той би трябвало да знае, че дилемите на основния прокурор са доста тежки. Няма 100% гаранции, че Иван Гешев ще стане основен прокурор, даже и да остане единствен претендент. За да бъде определен, той би трябвало да получи 17 гласа. Най-силният миг в тази процедура е чуването. "

Гласуването е планувано за 24 октомври. Ако кандидатурата на Гешев мине, президентът Румен Радев би трябвало да издаде декрет. Той може да откаже един път, а по-късно, в случай че Висш съдебен съвет прегласува кандидатурата, е задължен да назначи новия основен прокурор.

В понеделник след издигане на номинацията на Иван Гешев ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов разяснява: "...предстои да му бъдат задавани въпроси. Много е значимо да се види с какви каузи се е занимавал и какви каузи е придвижил към съда. "

Именно изясняването на действителната успеваемост на неговата работа може да изиграе неприятна смешка на Гешев. Кой поддържа Гешев

" Застанах зад кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор, тъй като си мисля, че това е правилният избор, тъй като аз нормално като върша нещо, съм уверен в това, което върша. "
Сотир Цацаров, основен прокурор 2012-2019 година
" Ако беше за холивудски филм, може би по-подходящ щеше да е Марлон Брандо или Ален Делон. Но за суровата българска реалност, за нашите балкански нрави основен прокурор би трябвало да е човек като Иван Гешев. "
Никола Филчев, основен прокурор 1999-2006 година, пред ПИК
" Номинацията на Иван Гешев за основен прокурор от Висш съдебен съвет е доста знакова и позитивна. "
Данаил Кирилов, министър на правораздаването
" Приветствам кандидатура на Иван Гешев за основен прокурор... тази кандидатура е тласък за всички младежи, тръгнали от най-ниското ходило. "
Ясен Тодоров, следовател, ръководител на Етичната комисия на Висш съдебен съвет 2012-2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР