© Цветелина Белутова Още по темата Пловдив в очакване на

...
© Цветелина Белутова Още по темата Пловдив в очакване на
Коментари Харесай

Иван Тотев: Кметът има мнение, но той не влияе и няма намерение да влияе на проектите за столица на културата

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Пловдив в очакване на китайското кацане

Договорът за концесията на летище Пловдив с китайската HNA Airport Group ще се подпише при започване на юни
11 май 2018
Пловдив - от аграрни център до индустриално сърце на България

Пловдив съумя да се трансформира в индустриално сърце на България, а към този момент притегля и от ден на ден обществен живот. Сега му остава идващия скок в развиването към културна и иновационна столица
10 май 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Пловдив ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук. ПРОФИЛ

Иван Тотев е втори мандат кмет на Пловдив, от партия ГЕРБ. Тотев е спорна персона: екипът му надзирава най-хубавия образец за икономическо развиване в България в последно време, само че името му бе забъркано в няколко абсурда с публични поръчки през годините, а сега против него има дело в Специализирания углавен съд, поради поръчката за зоокъта в Пловдив. Последният скандал беше обвързван обаче със столицата на културата, каквато Пловдив ще бъде следващата година. Тотев се скара с няколко от изпълнителите на планове по културната стратегия и те обществено оповестиха, че има напън от общината против тях. " Капитал " Градове пита кмета на Пловдив за бъдещето на града и дали той ще успее да се възползва от купата " Културна столица на Европа ".
Господин Тотев, Пловдив прекомерно бързо се уголемява като население. Това води след себе си цялостен ред проблеми - градският превоз се пренатоварва и не е добре плануван, градът не се уголемява като повърхност, автомобилният трафик е все по-голям. Ще устоят ли системите на Пловдив и докога?

- Пловдив в действителност отесня. Това е проблем, завещан от десетилетия. Имаме дребни благоприятни условия да го разтеглим като повърхност, като стартираме процедура, с цел да включим земеделските земи в кварталите " Прослав ", " Остромила ", " Беломорски " в статута на града. Иска ни се и прилежащи общини юридически да се причислят към Пловдив, само че това може да стане единствено с решение на страната. Голямото броене, което ще се организира през 2021 година, ще покаже действително какъв брой е популацията на Пловдив.

Виждаме растеж на популацията, само че информацията никога не е толкоз точна, че да вземаме управнически решения единствено от тези данни. Особеност на града ни е, че жилищните елементи са повече в южните елементи, в това число и прилежащите обитаеми места, които са в ареала на Пловдив – това са села с по 5-6 хиляди население от Родопската яка. Но промишлеността в огромната си част е в северната зона. И всеки ден всеобщото придвижване е север - юг и юг - север. То е препятствано от река Марица, от железопътната линия София – Бургас и Свиленград. Това са две съществени автотранспортни провокации.

Затова работим доста за по-добрата транспортна връзка сред северната и южната част на града. С построяването на бул. " Северен ", с построяването на още един мост над Марица, с " прескачането " на жп линията в региона на цех " Рекорд " считаме, че в огромна степен ще решим този градски проблем. В момента страната се е заела за околовръстния път на Пловдив, като работата стартира с нужните административни процедури. Смятам, че в идващите двадесетина години ще си решим казуса с трафика север - юг.

Кои са най-важните планове, по които се работи сега в Пловдив? Кои ще започват през тази година и по какъв начин ще ги финансирате?

- В момента най-актуални са плановете, свързани с изявата ни като европейска столица на културата през 2019 година Създаваме три художествени галерии. Процедурите за реализатор на галериите на ул. " Съборна " и на ул. " Гладстон " 32 са оповестени, следва и за третата изложба в някогашния Детмаг. За Площад централен имаме три предложения и следва избор на реализатор. Приключваме план " Голяма базилика " и се работи в целия регион към Католическата катедрала. През 2018 година община Пловдив ще разгласи повече процедури, защото 2019 година ще бъде изборна година и историята демонстрира, че в такива години капиталовата интензивност е по-ниска.

Така че през тази година ще възложим осъществяване и на много инфраструктурни обекти. Подготвяме ремонта на една от огромните пловдивски пътни артерии – " Кукленско шосе ", към 6 милиона лв. влагаме в асфалтиране на вътрешноквартални и по-малки улици. Имаме подготвен план и приготвяме социална поръчка и на входа към София. Искаме да го създадем с по-голяма пропускателна дарба и с 5-метрова шумоизолираща стена. Първият стадий е с дължина 1.4 километра, като лентите стават 6. Под шосето залагаме и цялата нужна връзка към индустриалните зони. Целта е да свържем индустриална зона Радиново с пречиствателна станция Пловдив. По този метод понижаваме цената на вложенията там. С новата инфраструктура ще свържем пречиствателната станция на Пловдив и със селата Царацово и Радиново. В момента приготвяме писмо до финансовото министерство за средства за финансиране и чакаме позитивно решение след към този момент провеждани диалози.

Откъде ще се търси финансиране за огромните бъдещи хрумвания - възстановяване на градския превоз, създаване на още велоалеи, възстановяване на пътната инфраструктура, разширение на околовръстното?

- За градския превоз на Пловдив мога да кажа, че към този момент внедрихме електронно таксуване по четири линии. Още не сме оповестили обществено това, тъй като наблюдаваме процеса за пропуски. Имаме обаче още да работим, с цел да използваме 100 % въведената система. През 2018 година имаме вкарани в градския превоз над 120 нови рейса. Изпратихме покана на испанската компания, която извърши системата за ръководство на превоза в Пловдив. Оттам получихме отговор, че ще би трябвало да работят 10 месеца, с цел да включат новите рейсове в системата.

Финансирането на това свързване на рейсовете е за сметка на превозвачите, които завоюваха състезанието за обслужване на по-голямата част от градския превоз. С всичките му проблеми, които в този момент има планът за градския превоз, той е неповторим за страната ни. Имаме 42 кръстовища, които се ръководят автоматизирано. От бюджета на Пловдив инвестирахме през 2017 година и във включването на още пет кръстовища, още толкоз ще прибавим и през 2018 година В момента придвижването на над 60 на 100 от града се ръководи автоматизирано. И ще би трябвало да доближи 100 %. Получихме главните средства посредством европейско финансиране за центъра за ръководство на превоза – 9 милиона лв., само че всичко, което разширяваме към този момент, е за сметка на бюджета на Пловдив.

Пловдив се дава като образец за положително индустриално развиване. Но една от рецензиите е, че става дума за механична работа, която към момента държи заплащането на по-ниско равнище. Започна ли Пловдив да сортира задграничните вложители, които търсят позиция за бизнеса си тук?

- Градът ни доближи момента, в който към този момент може да сортира вложители. Последно отказахме да се включим с общинска земя, която да предоставим на доста огромна машиностроителна компания. Проучихме типа на производството, равнищата на възнаграждение и отказахме да влезем в договаряния. Да, те откриха различен район, прилежащ на нашия, където да се нареждат. Но за нас бяха неблагоприятен сътрудник. Общинските парцели не са чак толкоз доста. Затова ни интересува повече типът на производството, в сравнение с това, че ще създадем договорка с продажба на земя.

Пловдив оказва помощ с опита си в индустриално развиване на много други общини в страната. Със самочувствие мога да кажа, че към този момент имаме основана задоволително огромна маса от хора, към 75 000 – 80 000 души, която има базисни и високи умения за индустриалното произвеждане. Затова градът продължава да притегля нови индустриални компании. Тази година наоколо до летището идват две нови предприятия от автомобилната промишленост, " Латекуер " – френската компания за авиочасти ще стартира работа. Това доста ни улеснява като район – имаме подготвени хора и е елементарно един нов вложител да вземе 100 - 200 души, а след това да търси способи да се разраства.

Пловдив обаче стартира да развива и чисти промишлености. Става дума за компании най-много от бранша на осведомителните технологии и изнесени в страната ни центрове за обслужване на клиенти на огромни задгранични компании. Тук разликата ни със София е доста огромна – споделям го със злоба. Заетите в IT бранша са над 5000. Обикновено методът на вложителите е деликатен. Една компания като 60К влезе в Пловдив с 30 души, а в този момент личният състав й е към този момент 540.

Тук мисля, че би трябвало да поставим старания, с цел да създадем тази сериозна маса от тесни експерти, които да бъдат забавни за по-големи компании. Общината влага в разнообразни стратегии за привличане на младежи за образование в Пловдивския университет и в Техническия университет – филиал Пловдив. Успяхме да защитим пред МОН програмата за привличане на задгранични студенти с български генезис. Така че ние ще поддържаме програмата, само че няма да плащаме таксите за образование, а единствено стипендии на студентите. Пловдив направи стъпката, с цел да може страната да отговори с крачката по 130-о Постановление на Министерски съвет.

Според данните на МФ Пловдив има половин милион просрочени отговорности към края на предходната година, а събираемостта на налозите е под 70%. Защо?

- Община Пловдив сигурно няма просрочени отговорности. Пловдив като град има следната специфичност – той е с доста дребна по повърхност община, само че носи отговорност за доста от своите съседи. Причината е в индустриалната съгласуваност. Имаме опция и вършим вложения на прилежащи територии. Ремонтът на " Асеновградско шосе ", което е на територията на община Родопи, е инвестиция на Пловдив. Инвестираме в осветяване на значими кръстовища, които са отвън Пловдив. По същия метод стоят нещата и със сметището. Нашите по-малки съседи имат отчисления за сметището, които би трябвало да дойдат действително в община Пловдив, а ние да ги платим към страната и надлежно към Регионална инспекция за опазване на околната среда. По-малките общини срещат усложнения да платят и забавят заплащанията към нас и ние се задължаваме. Но действително това не са пари, които Пловдив дължи, а пари, които не са постъпили от другите общини към нас. Но срещаме схващане от страната – тя ще изчака, ние ще изчакаме.

Колкото до събираемостта на налози, ще кажа, че 70% е може би най-високата събираемост на национално равнище всяка настояща година. Когато през 2017 година съберем 70% от данъчните отговорности за 2017 година, това е един доста огромен %. За България събираемост за настоящата година от 65% се смята за добра. Имаме до стоте % несъбрани отговорности от предишни години, които от време на време се събират със съдия-изпълнител. Има и лихви по просрочените отговорности. Това, което е значимо за Пловдив, е, че ние всяка година покачваме приходите от локални налози и такси с към 4-5 милиона лв., без да усилваме ставките.

Един от сериозните проблеми на Пловдив е чистотата на въздуха. Как може това да се промени в идващите години и какво тъкмо е възнамерявала общината, с цел да почисти въздуха?

- През последните 20 години ситуацията с въздуха на Пловдив е в пъти по-добро от това, което е било. Отбелязвам го единствено като факт. Европейските условия и спецификите на българските градове са такива, че с цел да достигнем актуалните правила за непорочност на въздуха, би трябвало да вземем сложни решения. В България не разясняваме един обезпокоителен факт – увеличение на фоновото замърсяване в цялата страна. Идват нечисти въздушни маси от Украйна, от Сърбия. Нарастващото фоново замърсяване се отразява и върху възходящото замърсяване у нас.

Факт е, че през зимните месеци България се отоплява с дърва и въглища. И в случай че видите дните, когато превишаваме нормата на замърсяване на въздуха, това са най-студените дни. В Пловдив също е по този начин. Дали ние ще бъдем през тази година с най-вече дни със замърсявания, дали ще бъде София, дали ще бъде Перник – няма значение.

Това е бездънен сериозен въпрос и да кажем - ето в Пловдив ще си го решим сами, няма по какъв начин да стане. Този въпрос ще бъде решен с повишение благосъстоянието на хората. Да, борим се, мием улиците, засаждаме дървета, вършим велоалеи. Но през зимата дърветата нямат листа, улиците не се мият, че ще замръзнат, колоездачите избират по-топъл превоз. Това е.

Вие имате шанса и отговорността да извършите Пловдив Европейска столица на културата. Какъв е общият бюджет за 2019 година? Кои са главните събития, които към този момент приготвя градът? С какво бихте желали да се запомни?

- Аз съм оптимист за европейската столица на културата в града ни. Нямам никакви подозрения, че ще бъдем сполучливи. По доста аргументи. Първата и може главната е, че градът носи своята просвета в себе си. Пловдивчани са съпричастни и оказват помощ. Имаме и средства да го създадем.

Достатъчни ли са?

- Е, тук въпросът към този момент мисля, че не е правилен. Един бюджет в никакъв случай не задоволителен, постоянно може да се желае още. Важно е с това, което имаме и ще получим да си реализираме целите. Ако попитате " Фондация Пловдив 2019 " за бюджета, те ще кажат, че е дребен. Но факт е, че страната ни поддържа финансово, а и ние отделяме извънредно доста пари от локалния бюджет за финансиране на културни прояви. И имаме един добър средноевропейски бюджет за столица на културата.

Имаме голям брой културни събития. В момента предизвикването пред нас е те да бъдат по-нормално разпределени през годината. Сега всеки създател желае да се изяви май-юни или септември-октомври. Имаме 80 основни плана, контрактувани от фондацията – някои са двегодишни, други ще се извършват през 2019 година Имаме в действителност доста спомагателни планове като музикални фестивали, като разнообразни изложения.

Ключовите събития са в няколко посоки. В момента стартира състезанието за откриващото събитие на " Пловдив – Европейска столица на културата ". Стойността на състезанието е към 2 милиона лв.. Очакваме някои от плановете да с с голям публичен отзив като музикалните фестивали. Те започнаха от 2018 година и виждаме реакциите. Други ще бъдат ориентирани повече към дадени градски проблеми. Като да вземем за пример образованието на ромски деца в " Столипиново ". Те ще създадат електрическа апаратура, която в действителност да работи. Идеята е 20-30 деца да се обучат на основите на електротехниката. Имаме доста забавен план за изграждане на понтонен мост на река Марица, който ще свърже " махалата " " Столипиново " с другия завършек на град. Това са скъпи интеграционни планове.

Имаме планове, които се осъществят отвън Пловдив. С бюджет от 250 000 лв. поддържаме читалища от цяла Южна България. Залагаме доста на планове, за изложения на модерно изкуство. Целта е да се обучат публиките на новите трендове на културните процеси в Европа. Финансираме оперни фестивали. Отсега мога да ви кажа, че имаме огромен проблем с датите за Античния спектакъл. Имаме поръчки за всеки божи ден за идната година. Имаме проблем по какъв начин да разпределим сцените, тъй като всеки желае да бъде в Античния спектакъл. В момента влагаме към 600 000 лв. за мобилна зала от към 600 кв.м, която да бъде инсталирана и премествана в разнообразни елементи на града.

Има няколко неосъществени плана, които бяха залегнали в програмата на общината за това събитие - кино " Космос ", тютюневите хранилища и реконструкцията на площад " Централен ". Нито един от тях не е подготвен, а някои наподобяват съвсем невъзможни да се случат преди началото на 2019. Защо?

- Ако не бяхме станали Европейска столица на културата, никой кмет нямаше да се занимава с тютюневи хранилища или пък с кино " Космос ". Реално в това забързано ръководство, в което в никакъв случай не доближават парите даже за жизненоважни градски неща, да инвестираш 4 милиона лв. в кино " Космос ", което няма да носи доходи, а ще желае поддръжка – това нямаше да се случи, в случай че не бяхме културна столица. Така че този заряд, който ни даде изборът ни за европейска културна столица, ни даде и опцията да влагаме толкоз доста пари. За площад " Централен " имаме три предложения за реализатор. Комисията работи, уповавам се да изберем най-хубавата. Ама площадът нямало да бъде подготвен на 1 януари 2019 година Ами ние не го вършим, с цел да ни служи единствено през 2019 година Така че ще бъде подготвен и ще ни служи още половин или един век.

Влязохте в спор с част от хората зад " Фондация Пловдив 2019 ", като ви упрекнаха, че оказвате напън и се пробвате да цензурирате отзиви, свързани с метода, по който общината разходва средства. След това бяха назначени нови хора, които да управляват програмата. Това е следващата смяна на екипа, който сякаш трябваше да е постоянен от началото до края на плана. Не заплашвате ли да неуспехите по този метод програмата си за следващата година, с цел да изхвърлите неуместни хора от екипа?

- Влязох в спор не с " Фондация Пловдив 2019 ", а с културни оператори. Аз считам, че живеем във време, когато всеки може да си каже мнението. Следователно и аз мога да кажа моето. Правя разлика: професионалните връзки са едно, а мнението на всеки – друго. Аз познавам хората, с които съм влезнал в " спор ", от 6-7 години. Слагам кавички, тъй като считам, че по-точно е да кажем, че имаме различия. Но тези хора са образецът по какъв начин кметът не се бърка в тяхната работа - нито в работата на фондацията, нито в методите на финансиране. Защото хората, с които имаме най-големите разногласия, нормално това са хората, които получават най-вече средства от фондовете по планове за Европейска столица на културата. Което демонстрира, че в Пловдив културата се ръководи по най-правилния метод. Кметът може да има мнение, може да подлага на критика, може да има персонални културни пристрастия, само че това няма отношение към плановете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР