Цифровизацията на учебния процес е безспорен акцент в реформирането и

...
Цифровизацията на учебния процес е безспорен акцент в реформирането и
Коментари Харесай

Цифровата трансформация на Родопите

Цифровизацията на образователния развой е неоспорим акцент в реформирането и модернизацията на българското образованието през последните няколко години. Пандемията от новия ковид, която заля света напролет на 2020 година, обаче катализира сериозна трансформация в тактиката за дигитализацията на учебните заведения. На процедура тази смяна е съвсем невъзможна без присъединяване на огромните телеком оператори, а Родопският район е отличен образец по какъв начин това може да се случи на процедура.

" Преди към година и половина фокусът ни беше построяването на цифрови класни стаи. В момента акцентът е тотално изменен и напълно ориентиран към отдалечените форми на образование. Това, което правихме по време на пандемията, беше да предоставяме карти с мобилен интернет за интервал от 3 или 6 месеца ", споделя Весела Табакова, районен управител " Бизнес клиенти " - Зона Юг, която дава отговор за регионите на Смолян и Кърджали. " Училищата имаха опция да ги употребяват до края на образователната година. Със старта на образователната година възобновяваме " още веднъж " акция в образователните заведения, където ще са нужни ", добавя Табакова.
Безжичен достъп за обществено слабите възпитаници
Идеята е картите за мобилен достъп и крайните устройства да се дават на възпитаници, чиито фамилии са с лимитирани финансови благоприятни условия. " Покрай отдалеченото онлайн образование се оказа, че учебните заведения имат потребност от постоянна интернет съгласуваност, доставка на крайни устройства за достъп до мобилен интернет за учениците, които няма по какъв начин да си обезпечат мобилен телефон, таблет или преносим компютър у дома ", споделя мениджърът на Vivacom. В сходни случаи учителите дават картa и устройство на ученика, с цел да може той да се включва пълноценно в часовете от разстояние. " Това сега е извънредно значимо и по тази причина споделям, че една от главните ни задания по време на пандемията беше тъкмо такава - да се свържем с всички учебни заведения и да забележим къде можем да помогнем ", обобщава районният управител на Vivacom.
Весела Табакова, районен управител " Бизнес клиенти " - Зона Юг Автор: Vivacom
" Добър образец са плановете, осъществени в учебните заведения в селата Хвойна и Забърдо в община Смолян. Там сме съдействали с обезпечаването на услуги и устройства за учениците за осъществяване на онлайн образование. В град Чепеларе в СУ " Олимпийски очаквания " сме дали устройства за отдалечено образование, отново по план на просветителното министерство ", споделя Весела Табакова. По линия на wi-fi зоните Vivacom сполучливо е осъществил планове в СУ " Отец Паисий " и СПГТС " Никола Йонков Вапцаров " в град Смолян, гимназията ПГЕЕ " Капитан Петко Войвода " в град Кърджали, както и главно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в град Девин. " Това са планове, които сме приключили през последните няколко месеца. Въпросните начинания се реализират на няколко стадия и досега са оборудвани с безжичен интернет над 10 образователни заведения в района, за който давам отговор ", коментира Табакова.

Vivacom доста сполучливо се включва и в други национални стратегии на министерство на образованието. " Като сътрудник на учебните заведения построяваме освен wi-fi зони, само че предоставяме и други цифрови услуги, да вземем за пример поддържането на електронни дневници. Като доста забавни се обрисуват самодейностите по програмата STEM (Science - Technology - Engineering - Mathematics), където също ще участваме ", добавя тя. Най-общо казано, STEM центърът е цялост от образователни запаси с фокус върху консолидираното на образователно наличие в областта на науките, технологиите, инженерното и математическото мислене. STEM центровете съставляват съвременно преосмисляне на концепцията за профилираните компютърни кабинети в актуалните учебни заведения.
Покрай отдалеченото онлайн образование се оказа, че учебните заведения имат потребност от постоянна интернет съгласуваност, доставка на крайни устройства за достъп до мобилен интернет за учениците, които няма по какъв начин да си обезпечат мобилен телефон, таблет или преносим компютър у дома
В момента върви още една национална стратегия на МОН за основаване на налична архитектурна среда и сигурност в учебно заведение. В нея има три модула - сигурност, видеонаблюдение и надзор на достъпа. По тази линия Vivacom работи по оборудването на ресурсен център в град Кърджали. " Това са институции за образование на деца със специфични потребности ", споделя мениджърът на Vivacom за родопския район.

В момента компанията осъществя още един план с просветителна устременост взаимно с община Кърджали - става дума за локалните училищен общежития. Покрай отдалеченото образование там ще бъде обезпечен професионален wi-fi интернет в четири точки. " Стартирахме самодейността дружно с локалната власт и услугата ще бъде предоставена до края на октомври ", прецизира Весела Табакова.

Мениджърът за Смолян и Кърджали споделя също по този начин, че потребността от интернет по време на пандемията на практика на всички места отваря нови бизнес благоприятни условия освен в просветителния бранш. Отново в Кърджали телекомът да вземем за пример взе участие в реализацията на план за дигитализацията на локалния " парламент ". " През април предоставихме 15 таблета, които се употребяват от общинските съветници, с цел да правят всичките действия, свързани с гласуването и достъпа до всякаква документи, която се постанова да бъде коментирана по време на сесиите на общинския съвет в града, описват от компанията. Подобен план реализирахме и с община Момчилград, където предоставените таблети са 12 броя. "

Друго " мъдро " решение в Кърджали е осъществено дружно с общинската компания ВиК, която също е клиент на телекома.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Неща 2 Седмицата 3 Свят 1 Свят 2 Промишленост 3 Свят 1 Неща 2 Транспорт 3 Свят 180 помпени станции са " захранени " с интернет съгласуваност, което дава опция инсталациите да се ръководят отдалечено. Понякога това е извънредно значимо, изключително когато оборудванията са ситуирани на по-недостъпни места.
" Стартирахме този план преди към две години и последователно увеличавахме броя на обвързваните станции ", разяснява Весела Табакова.
Дигитализация на частния бранш
Vivacom е извънредно дейна и по линия на smart решенията за частния бранш в района. В Кърджали компанията интензивно си сътрудничи с компания КЯШИФ ЕООД, която е една от най-големите в района и е производител на хидравлични цилиндри. " Ние сме техни сътрудници за всичко в областта на телекомуникациите - мобилни, закрепени и интернет услуги, въз основата на нашата мрежа те построиха особено решение с iPhone. Служителите употребяват устройствата си за надзор на достъпа - за влизане и излизане в завода, както и за напредване на територията на предприятието ", споделя Весела Табакова. Във компанията са конфигурирани и специфични монитори, на които се пресъздава сервизна информация: да вземем за пример кой ден е работен и кой - не, както и с цел да се следи осъществяването на задачите - да вземем за пример какъв брой цилиндъра са направени през въпросния ден спрямо предходния и така нататък Отделно от това целият работен развой е автоматизиран - струговете също са свързани в мрежа и при проблем се алармира, с цел да се реагира навреме.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР