Годината е 1991. Тогава са последните пътнически полети между София

...
Коментари Харесай

Без малайзийци, но с GullivAir

Годината е 1991. Тогава са последните пътнически полети сред София и летище Русе. Около 30 години по-късно за тях още веднъж се заприказва като опция. А ориста на бившето военно летище до с. Щръклево, издигнато през 1967 година, отново е на път да претърпи сериозен поврат.

През 2005 година военните трансферират авиобазата към министерството на превоза. Летище Русе беше препоръчано за концесия три пъти, само че всички опити за намиране на вложител приключиха несполучливо. Накрая то стана общинска благосъстоятелност. Общината отстрани избуялата растителност и възвърне маркировката и то получи лиценз за летателна площадка, на която могат да кацат дребни самолети, а оператор е общинско дружество " Паркстрой - Русе ".

Така до азиатската вест. Малко преди пандемията община Русе даде единодушието си да продаде летището на българско сдружение с малайзийска нишка, което съобщи огромен план. Подобно на всички съществени поръчки от Далечния изток и тази провокира сериозен песимизъм, а подозренията в последна сметка се оправдаха. Сега тактиката за бъдещето на летище Русе още веднъж се трансформира.

Общината ще резервира аерогарата си като благосъстоятелност. Направила е някои усъвършенствания, като възнамерява още. Пред " Капитал " кметът на Русе Пенчо Милков добави и че момента се водят диалози с новата самолетна компания GullivAir, която да стартира да извършва полети сред Русе и София.
Фотограф: Архив в. Без малайзийски очаквания
Новината, че малайзийци желаят да развиват летището и да строят логистичен парк там за 57 млн. лева, пристигна малко преди разгара на пандемията. Проектът на посочения за вложител " Еонметалл България " беше повече от огромен.

Включваше логистичен и индустриален парк на 338 хектара. Близо до летището - карго терминал и индустриален парк, хранилища за смазочни материали и цистерни за гориво, TIR паркинг, помещение за отмора на водачите, колонки за зареждане на камиони. На територията на логистичния и индустриален парк - постройка с хотелска част, търговски площи, места за спорт, рекреация и културни и публични събития, конферентен център и учебно заведение за образование на водачи с общежитие. Допълнително къщи и жилищни здания с жилища, а за живеещите в логистичния и индустриален парк - паркови пространства, детски градини и образователни здания за децата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР