Поморие е привлякло малко над 10% от всички туристи и

...
Коментари Харесай

Черното поморийско злато

Поморие е привлякло малко над 10% от всички туристи и доходи от тях в региона на Бургас през 2020 година, излиза наяве от данни на Национален статистически институт и община Поморие. Това не е по никакъв начин зле, поради че в региона попадат богати общини като Бургас, Созопол, Приморско и други И въпреки 2020 година да беше извънредно тежка за туристическия отрасъл поради пандемията и неналичието на чужденци, Поморие (въпреки че регистрира спад от 35% на приходите) съумява да доближи равнищата от 2018 година, даже леко да ги задмине (виж таблицата). Това най-вероятно се дължи на неповторимия артикул, който предлага градът, а точно лекуването с тиня и луга от Поморийското езеро. Около този запас се е оформил характерен туристически артикул с здравна, СПА и уелнес устременост.
Поморийската тиня
Поморийското езеро е формирано след земетресение през 740 година пр.н.е. На дъното му в продължение на хилядолетия се е образувала така наречен лиманна тиня: със характерен химичен състав, с високо наличие на сяра и желязо. Поморийската тиня е неповторима и се разграничава значително от другите залежи на лиманна тиня по света. " Медицинските опити с поморийската тиня стартират от 20-те години на предишния век, тогава е издигната първата калолечебница и от този момент се организира здравно лекуване ", споделя доктор Антония Грозева, шеф на Медицинския лицей към Бургаския университет. Тя е работила над 30 години в Специализираната болница за рехабилитация в Поморие (т.нар. държавен санаториум), като 10 от тях е била шеф.

" Лечението с тиня доста бързо придобива известност. В интервала 1935 - 1939 година в Поморие има доста поляци, които желаят да построят лечебна база, само че международната война стопира тези проекти. Същевременно стартират да се появяват първите научни наблюдения за резултатите от лиманната тиня, и то на интернационалните конгреси. По това време към този момент има десетки научни изявления по тематиката. Това е тиня, която се образува при съществуване на солена морска вода, водорасли, планктон и други Такава тиня има и на други места в Черно море, в Русия, на полуостров Крим, само че тази тук е доста по-богата, с доста богат физико-химичен състав, съдържа в себе си органични и неорганични детайли, натрий, магнезий, калий, калций, в действителност цялата Менделеева таблица; също така разнообразни типове ензими и хормони. Всичко това е потвърдено през 50-те и 60-те години от Научния институт по курортология и физиотерапия в квартал " Овча купел ", закрит преди 20 години. Там имаше доста експерти, доста лаборатории, които изследваха всички минерални води и тиня. Така че уникалността и лечебните й свойства са потвърдени ", споделя тя.

Д-р Грозева показва, че калолечението би трябвало да се организира под медицински надзор: " Това не е безвреден способ, това е доста мощно лекуване, което оказва изцяло влияние на организма и при избрани съпътстващи болести може да има негативен резултат. " Нещо друго, което би трябвало да се знае, е, че резултатът се демонстрира след 12 - 14 процедури или съвсем 20-дневен престой. След това обаче изгодите се усещат в продължение на шест месеца, твърди експертът.
За какво е потребна Фотограф: Надежда Чипева
Поморийската тиня се ползва главно при болести на опорно-двигателния уред. " Това са другите артрози, артрити, контузии, дискови хернии, дископатии, неврологични болести, радикулити, плексити, травматични пострадвания на нервите след злополука. С поморийска тиня се лекува едно доста тежко кожно заболяванe - псориазис, с което имаме опит с клиенти от скандинавските страни, където болестта протича доста тежко. Калта има положително козметично приложение: при акне, косопад и други Повече от 60 години в санаториума се ползва и способ на калолечение при фамилен стерилитет ", споделя доктор Грозева.
Градове Бургас Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България.Акценти от изданието:> Град на полусъединител> Влакът от Бургас до Сарафово идва против 100 млн. лева> Без нова промишленост Бургас е закотвен в зоната на ниските заплати> Акве калиде - СПА центърът на Сюлейман ВеликолепниРазгледайте цялостното наличие по-долу.
Освен тиня от Поморийското езеро се добиват още няколко лечебни продукта: луга и така наречен рапа - езерна вода. " Лугата закупи популярност, тъй като калта, изкарана на въздух, скоро губи огромна част качествата си, лугата, в противен случай - може да стои в една туба с години. Тя е един доста забавен артикул и може да се каже, че е патент на България. Още през 60-те стартира приложението й при рани, при пародонтити, тогава е основана и първата паста " Поморин ". Свойствата й са изследвани от редица наши български учени и е потвърден нейният противовъзпалителен резултат. Процедурите с луга включват компреси, електрофореза, инхалации и други
Потенциалът на СПА и уелнес хотелите Фотограф: Надежда Чипева
След двата държавни санаториума - профилираната болница и военната болница, може би най-известното лечебно заведение в Поморие е " Грандхотел Поморие ". Той беше открит през 2007 година, работи целогодишно и допреди пандемията посреща над 2800 души на година, главно чужденци. " При построяването на хотела е намерено находище на минерална вода, която се оказва солена - не е морска вода, а минерална вода, извънредно богата на соли. Извира от земята на 11 градуса ", споделя доктор Стефан Шишков, началник на медицинския център в грандхотела. " Калолечение има и на други места в Европа - Италия, Португалия, Франция, само че поморийската тиня е с неповторим състав ", споделя той и показва, че хотелът работи извънредно с германци, които идват в хотела с посоки и разноските им се покриват от здравните каси на страната им. " Пробвахме една година да работим с български пациенти с посоки и доплащане, само че беше доста тежко, пристигнаха доста хора. Сега, с цел да работим със здравната каса, би трябвало да сме регистрирани като профилирана болница и да покрием редица високи условия за медицински лица и други, което няма по какъв начин да стане и ще оскъпи доста активността ни ", споделя доктор Шишков. Той показва още, че даже страни като Съединени американски щати и Канада имат процедура да покриват напълно или отчасти разноските на клиенти на медицински СПА хотели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР