Николай Тодоров-Ник е основател на търговската верига На тъмно. От

...
Коментари Харесай

Създателят на веригата "На тъмно": Деля хората на приемачи и ПРЕДприемачи

Николай Тодоров-Ник е създател на комерсиалната верига " На мрачно ". От 16-годишен се занимава с организирането на музикалните празненства " На мрачно " във Варна, а на 18 години отваря първия си обект със същото име. Освен с веригата " На мрачно " Ник се занимава с още редица действия - провежда фестивали, концерти, ревюта и други С неговата поддръжка се случват Spirit of Burgas, Hills of Rock, Spice Mucis Festival, Wake Up, Street Food Fest, Национален графити фестивал, Беглика фест и други От 2014 до 2020 година издава безплатното месечно културно-информационно издание " Ти си Варна ". Завършил е висше обучение в Икономически университет - Варна. Семеен, с едно дете. " На мрачно " е най-голямата комерсиална верига за различен метод на живот в България. Първият обект е отворен през 1994 година във Варна като правоприемник на поредност от музикални прояви под наслов " На мрачно ". Днес магазини има в Добрич, Русе, Плевен, София, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив, Бургас и Благоевград. Веригата създава няколко лични марки облекла и аксесоари, извънреден представител е на марки за графити спрейове и маркери, козметика, бижута за тяло и бижута от стомана. Обектите оферират услуги като изрисуване на татуировки, слагане на боди пиърсинг, действат като национална мрежа за разпространяване на билети за концерти. " На мрачно " провежда и поддържа редица музикални, спортни и неофициални събития и фестивали. Вече повече от 25 години комерсиалната верига е един от знаците на различната просвета у нас. Ще разкажете ли за пътя си дотук?
В края на тази година ще навършим 27 години. " На мрачно " беше името на поредност от тематични концерти, които се организираха във Варна в интервала 1992-1994 година Бях на 16 години. Популярните тогава дарк уейв, ню уейв и пънк бяха в основата на тези празненства. Събирахме се по няколкостотин души от цялата страна по няколко пъти в годината. Време, в което нямаше интернет, ползвахме телефони с шайби, писмата бяха главен канал на връзка. Още тогава се образува една общественост от хора, за които бих споделил, че се гордея, че познавам и до през днешния ден.

През лятото на 1994 година взех решение, че би трябвало да основа място, където да се събираме с другари и да обменяме хрумвания. Намерих един гараж в центъра на Варна. Първо беше студио за подготовки на локални групи, а през есента на същата година отвори порти като първия магазин " На мрачно ". Самото име идва от името на така наречен Dark празненства от 90-те и музикалния жанр Dark wave. Искаше ми се да звучи на български и оттова " На мрачно ". Още си припомням стоката, която бях събрал, с цел да отворя - към 200 аудиокасети и десетина тениски на известни тогава реализатори. За два дни всичко се продаде и трябваше да зареждам още веднъж. Първата година към момента бях възпитаник и от учебно заведение ходех в магазина, през другото време се включваха другари да оказват помощ.

В края на втората година започнахме да шием облекла. В тези години мъчно можеше да се приказва за мода, по-скоро правехме цветни и разнообразни неща. Връзката музика и мода е част от концепцията ми през цялото време. Последва отварянето на магазините в Добрич, Русе и Плевен. Едва през 2003 година почувствах храброст да стигнем и до София. Днес работим на територията на цялата страна - с магазини в 9 града, и посредством онлайн платформата www.natamno.com. Ако би трябвало да обобщя какво е през днешния ден " На мрачно " - цялостна визия за различния градски метод на живот.
Градове Варна, Шумен Разкажете повече за себе си - за индивида и хората, които стоят зад " На мрачно "?
Казвам се Николай Тодоров, само че множеството хора ме назовават Ник. Тази година навърших 45 години и самоуверено мога да заявя: " Не стигат. " Учил съм в Икономическия колеж във Варна, по-късно приключих " Маркетинг и мениджмънт " в Икономически университет - Варна. Докато учех, можех да опитвам теорията на процедура. Преподавателите също се допитваха до мен за практическото приложение на написаното в учебниците. Работя от 15-годишен: бил съм кондуктор в рейс, асистент в склад, момче за всичко в заведение, на 17 години към този момент бях провел първата мрежа за разпространяване на вестници в Златни пясъци. Предприемаческото мислене постоянно е било част от мен, не спирам да го развъртвам и до през днешния ден. " На мрачно " се появи като естествено проявяване на желанието ми да сътворявам, да провеждам, да предлагам на хората артикули и услуги, които да ги вършат щастливи. Така беше още през 1993-1994 година, по този начин е и през днешния ден - когато видя усмихнати младежи в някой от магазините. Тук е мястото да отбележа една забавна наклонност - хората, които преди 20 - 25 години са били младежи, през днешния ден към този момент са родители, водят децата си в нашите магазини и пазарят дружно. Подобни обстановки ме зареждат извънредно доста.

Освен мен сега зад концепцията " На мрачно " стоят още над 50 души. Във компанията ни има както младежи на 18-19 години, по този начин и сътрудници с 15-годишен стаж. Съвсем неотдавна изпратихме в полагаема отмора една от най-възрастните ни работнички, която се пенсионира преди 5 години, само че продължи да работи и се трансформира в образец за цялата компания. За по-голямата част от екипа ни " На мрачно " е метод на живот, метод на мислене, не просто работа.
Бихте ли се нарекли бизнесмен и по-лесно ли беше в тези времена да започнеш бизнес, или тъкмо противоположното?
Да, дефинирам се точно като бизнесмен. Деля хората на две категории - приемачи, тези които одобряват нещата към себе си такива, каквито са, и другата " порода " - ПРЕДприемачи - тези, които основават благоприятни условия за останалите, които не одобряват даденостите, а се стремят постоянно да са една крачка ПРЕД протичащото се.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР