Иван Иванов, собственик на Огнена хризантема и организатор на първенството

...
Иван Иванов, собственик на Огнена хризантема и организатор на първенството
Коментари Харесай

Как небето над Панагюрище гръмна

Иван Иванов, притежател на " Огнена хризантема " и уредник на шампионата по фойерверки

© Велко Ангелов Тази година сред 68 хиляди и 70 хиляди души общо са участвали на трите дни от конкуренцията с фойерверки. Знаете ли, че всяка година Панагюрище е хазаин на международно състезание? По-вероятно е да не знаете. Единственото по рода си в района международно състезание по фойерверки събира на едно място всяка година едни от най-хубавите интернационалните пиротехници. Светлинната стратегия се трансформира в обичайно събитие, което разпространява Панагюрище и близките градове като туристически дестинации и посреща хора от целия свят. А за какво не сте чували за него? Добър въпрос.

От самодейност до международен шампионат

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За първи път надпреварата се организира през 2013 година Инициатор на събитието е панагюрската компания " Огнена хризантема ", която е профилирана в планиране, дизайн и реализация на шоута с професионални фойерверки. Екипът на компанията дълги години взе участие в разнообразни надпревари по света и има редица извоювани награди. Така вземат решение в партньорство с общината да провеждат първия международен шампионат по фойерверки на Балканите, като по този метод разпространяват както града, по този начин и пиротехниката.

По сходство на интернационалните събития и в Панагюрище могат да вземат участие единствено тимове, формирани от професионални пиротехници, които най-често са компании с бизнеси в региона на фойерверките. " Нарекохме го международно състезание, тъй като каним тимове, които са заемали призови места в сходни фестивали по света. Нямаме за цел да излъчим български екипи, а задгранични ", споделя пред " Капитал " притежателят на " Огнена хризантема " Иван Иванов. Организаторите се стопират единствено на задгранични тимове, тъй като по думите на Иванов локалните състезатели задоволително добре познават работата си, а с цел да се развиват, е належащо да виждат непознати образци.

Всяка година събитието се организира през май и се финансира от спонсори, най-големият от които е медодобивната " Асарел Медет ". От уредниците не разясняват в какъв размер е бюджетът на събитието, само че по думите им той не се е променял през тези седем години от провеждането на шампионата. Именно лимитираните парични средства попречват разрастването на събитието, а с цел да се спестят разноски, задграничните тимове, които взимат присъединяване най-често, са от Европа и Русия. " С бюджета покриваме всички разноски по напредването, настаняването и пиротехниката, с която вземат участие тимовете ", споделя Иванов.

За всеки има нощ

Събитието продължава общо три дни, в границите на които се показват три тима - по една нощ на всеки. Задължително изискване е участниците в българския шампионат по фойерверки да са заемали призови места – първо или второ – в други шампионати по света. В тазгодишното издание на събитието в Панагюрище взеха присъединяване тимове от Норвегия, Латвия и Русия.

Всички тимове разполагат с идентични материали, с които да приготвят светлинното и музикално шоу. Тази година да вземем за пример от бюджета на събитието са заделени средства за 3250 броя фойерверки на тим, които могат да бъдат употребявани и комбинирани в друга поредност. " Всеки изстрел е обвързван със системата за озвучаване. С началото на музиката стартира и програмата на екипа. Изстрелите дават отговор на съответни тонове, а фойерверките се пускат автоматизирано ", изяснява притежателят на " Огнена хризантема " и уредник на събитието.

Иван Иванов споделя, че на множеството интернационалните шампионати уредниците дават на участниците лист с разнообразни типове фойерверки и закрепен бюджет, в границите на който да изберат материалите си. В Панагюрище обаче тимовете стартират при безусловно еднакъв старт с идентични материали. " Обикновено подготовката за шоуто с фойерверки на всеки от тимовете лишава към месец, в който почистват концепцията на програмата си, музиката си и построяването на фигурите в небето ", изяснява още Иванов.

През всеки от трите дни на събитието по един тим показва светлинното си шоу. Първо стартира с подгряваща заря, след което има към 2 минути свободно шоу без музика, а най-после на вечерта показва и същинската си стратегия, с която се състезава. Тя продължава сред 5 и 7 минути, в които присъстващите следят пиро-музикалното шоу.

Представлението с фойерверките на всеки тим се прави оценка от без значение жури, формирано от представители на общината в Панагюрище и на бизнеса. Именно тъй като не са професионални пиротехници, те разполагат с редица критерии, по които правят оценка тимовете. " Гледа се тематиката на музиката и до каква степен фойерверките в небето се синхронизират с нея. Оценява се по какъв начин са издигнати картините и къде са сложени акценти посредством пиротехническите произведения ", споделя Иван Иванов. Победителят всяка година печели купа и плакет.

Магнит за туристи

Първенството по фойерверки в Панагюрище няма бюджет за реклама и не търси целеустремено разпространение, поради което е допустимо и да не сте чували за него до момента. Но все пак с всяка последваща година тридневната стратегия притегля от ден на ден туристи. По неофициални данни тази година сред 68 хиляди и 70 хиляди души общо са участвали на трите дни от шоу програмата. " Предишни участници в надпреварата не престават да идват на събитието като посетители с техните фамилии. Има доста гости от Русия, а от София и Пловдив идват цели рейсове с аудитория ", споделя Иванов. Той добавя, че с помощта на огромния интерес местата за настаняване в Панагюрище изцяло се заемат и хората постоянно нощуват в Пловдив, Пазарджик, Старосел и други градове наоколо. Гости за надпреварата с фойерверки идват също от Турция и Гърция, а някои туроператори провеждат към този момент и екскурзии до Панагюрище съответно за трите дни от представлението.

По света страните, където се организират сходни шампионати, съумяват да ги трансфорат в бизнес, като продават билети за събитието, които по думите на Иванов може да варират сред 20 евро и 60 евро. За България обаче това към момента съгласно него не е допустимо и по тази причина и в трите дни шоуто е гратис за публиката.

Увеличава се и броят на искащите тимове да вземат участие в надпреварата, само че лимитираният бюджет все още разрешава представянето единствено на три. " Имаме деклариран интерес от екипи за още години напред, а потенциалът ни разрешава да представяме по 2-3 тима дневно, което обаче доста усилва и разноските ", споделя Иванов. Затова от уредниците дават опция на тимовете, които имат предпочитание да се включат, да заплатят разноските си и да станат част от конкуренцията. Така в надпреварата в края на май 2020 година ще вземат участие сигурно пиротехници от Германия, а за останалите два тима се чака финално удостоверение.

Състезанието може да излезе и отвън границите на Панагюрище. " Имаме предложение да създадем сходни събития на морето и в Централна България, само че към момента прецизираме детайлностите с общините ", споделя Иванов. В Панагюрище шоуто с фойерверки може да се развие в посока по-дълга дълготрайност на събитието и включването на спомагателни резултати като огньове и лазери. Всичко това обаче е обвързвано с пари. Докато уредниците не решат дали да таксуват гостите или не намерят различен огромен спонсор, тези проекти към този момент се натрупат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР