Индустриална зона за рибарство и аквакултури да бъде създадена във

...
Индустриална зона за рибарство и аквакултури да бъде създадена във
Коментари Харесай

Предлагат да се създаде индустриална зона за рибарство във Варна

Индустриална зона за риболовство и аквакултури да бъде основана във Варна. Това предложение на общинските съветници от „ ИТН “ получи поддръжката на сътрудниците им от комисията по “Туризъм, търговия и рекламна активност ”.

Идеята е зоната да бъде построена върху два общински парцела с обща повърхност 75 хиляди кв. м на територията на бившето корабно режище, намиращо се на острова под Аспарухов мост. Индустриалната зона ще бъде с фокус риболовство, обработка на риба и рибни артикули, ремонт и настоящо поддържане на риболовни и развлекателни кораби, както и база за състезателен лов на риба и спортно ветроходство.

Вносителите оферират там да бъдат построени рибна борса и рибарско пристанище със зона за обслужване и на плавателни съдове, извършващи състезателен лов на риба. Обособяването на част от територията като кораборемонтен регион също попада в предлагането на съветниците от „ ИТН “. Зоната ще е профилирана в даването на уреди и площи за осъществяване на поправки на риболовен кораби и развлекателни плавателни съдове, в това число яхти.

Друга концепция е да се сътвори клуб за спортно ветроходство и кану-каяк и обособени към него зони за предпазване на канута, гребни и ветроходни лодки. Необходимостта от такива площи е подбудена от увеличаващия се брой фенове на водните спортове във Варна, аргументират се вносителите. Те оферират също да се оформи и комерсиална зона, като разположените върху нея обекти се отдават чартърен.

В рамките на съвещанието стана ясно, че е образувана работна група, която разисква благоприятни условия за подготовка на планови оферти. С тях Община Варна ще кандидатства за даване на безплатна финансова помощ по Програмата за морско дело, риболовство и аквакултури 2021-2027 година

Сред тематиките, които членовете на комисията разгледаха през днешния ден, бе искане и от Сдружение на украинците в България за опрощаване на отговорностите за прилагане на общински парцел в кв. „ Чайка “, в който се обитава културният център „ Украински дом “. В рамките на съвещанието стана ясно, че дължимата сума е към 21хил. лв.. Съветниците дадоха позитивно мнение и препратиха въпроса към финансовата комисия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР